Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Novinky v SolidWorks 2009

Středa, 11 Březen 2009 13:05

Tags: CAD | SolidWorks

Během září 2008 představila společnost Dassault Systèmes SolidWorks Corp. nejnovější verzi 3D CAD softwaru SolidWorks 2009 Premium a řešení pro správu dat SolidWorks Enterprise PDM 2009. Jako první byli s novými verzemi oficiálně seznámeni odborní novináři na setkání v Barceloně ve dnech 17. až 19. září, asi o týden později pak byly vydány oficiální zprávy o uvedení nových verzí uvedených softwarů v celosvětovém tisku.

Novináře uvítalo v Barceloně příjemné prostředí a teplé počasí končícího léta. Společnost SolidWorks neponechává na podobných akcích nic náhodě a k dispozici jsou novinářům špičky vedení. Ani tentokrát nechyběli Jeff Ray, Bertrand Sicot, Rich Welch, Marie Planchard a další, nejvyšším hlavounem byl Bernard Charlès, prezident a CEO společnosti Dassault Systèmes. Ten jako by měl dokumentovat postupující integraci SolidWorks do Dassault Systèmes. Jestlipak jste si všimli, jak jsem nazval společnost SolidWorks v perexu? Ano, Dassault Systèmes SolidWorks Corp., to je úplný název, většinou ale zkracovaný na DS SolidWorks Corp. Také produkt samotný už není pouze SolidWorks, ale SolidWorks CAD software a PDMWorks Enterprise je nyní SolidWorks Enterprise PDM a podobně PDMWorks Workgroup je přejmenován na SolidWorks Workgroup PDM. Změny brandu jsou někdy dost ošidné a maně si vzpomínám na přejmenování firmy Borland na Inprise, aby se po několika letech Inprise změnilo opět na Borland. A tak si myslím, že SolidWorks zůstanou i nadále pro uživatele prostě SolidWorks.
Elektronické a mechanické návrhy umožňují CircuitWorks
Elektronické a mechanické návrhy umožňují CircuitWorks
Simulace namáhání hliníkového dílu
Simulace namáhání hliníkového dílu

Blok přednášek v Barceloně zahájil klasicky Jeff Ray. Zdůraznil, že při vývoji nové verze bylo akceptováno velké množství připomínek uživatelů, jejichž zpětná vazba byla vždy u vývojářů SolidWorks přijímána prvořadě. Tato zpětná vazba je také příčinou postupného rozšiřování produktového portfolia SolidWorks. Dnes se začíná u „holé“ verze SolidWorks Standard a pokračuje se přes SolidWorks Professional a SolidWorks Premium k nadstavbovým SolidWorks Simulation.

V dalších firemních přednáškách jsme se dozvěděli o potěšitelných ekonomických ukazatelích firmy i o velmi dobré spokojenosti uživatelů s produktem, která trvale vykazuje index kolem 91 %. Bernard Charlès předestřel vizi růstu společnosti Dassault Systèmes i trendy, kam se budou ubírat CAx systémy budoucnosti.

Prezentace partnerů a zákazníků na podobných akcích bývají většinou dost nudnou záležitostí. O to víc jsem s povděkem kvitoval pravý opak u zúčastněných firem, kterými byly stavební firma Martifer Group, designová a tuningová firma GTA Motor, Pal Technology Robotics ze Spojených arabských emirátů a UPC. Ne, nebojte, nejde o kabelovou společnost, ale o Universitat politècnica de Catalunya, tedy katalánskou polytechnickou univerzitu se sídlem v Barceloně.

Simulace namáhání hliníkového dílu

Zvláště mne potěšila přednáška Dr. Jorge Martinse z Martifer Group, kdy se ukázalo, že se SolidWorks lze bez problémů projektovat stavební ocelové konstrukce, hliníkové a skleněné fasády, ale také třeba zařízení koupelen.

Konkrétní předvedení novinek SolidWorks 2009 přišlo na řadu až na konci přednáškových bloků a poslední den byl věnován praktickým ukázkám práce v nové verzi. Pojďme se na některé novinky podívat blíže.
Rozložení plechového dílu
Rozložení plechového dílu

Urychlení práce až o 65 %

Nová verze se vyznačuje zvýšením rychlosti až o 65 procent oproti aplikaci SolidWorks 2008, což bylo novinářům předvedeno na paralelním snímáním práce na jednom modelu ve starší a nové verzi. Nový software odráží intenzívní snahu oddělení pro výzkum a vývoj zaměřit se na výkon, což je podle průzkumu vlastnost, kterou návrháři a inženýři u CAD softwarů nejvíce oceňují.

Výrazný nárůst rychlosti byl vypočítán ze zdokumentovaného zvýšení produktivity při vytváření a upravování velkých sestav a výkresů pomocí pracovních postupů převzatých z reálných prostředí a dat zákazníků. Pracovní postupy zákazníků byly studovány a testovány tak, aby se zajistilo zlepšení celkového návrhu procesu, a ne pouze určitých funkcí a úloh. Přitom tohoto nárůstu výkonu bylo dosaženo bez zavedení nových prvků a funkcí, což znamená, že uživatelé se nemusí učit nové postupy, nastavení nebo funkce jenom proto, aby mohli využít výkonnosti aplikace SolidWorks 2009.

Kromě základní výkonnosti představuje SolidWorks 2009 také tzv. SpeedPak, což je nový přístup k práci s velkými sestavami, který dramaticky snižuje velikost potřebné paměti počítače, a zároveň zachovává maximální grafickou podrobnost a asociativitu. Díky tomu mohou uživatelé rychle a efektivně vytvářet a upravovat obrovské sestavy a výkresy. Technologie SpeedPak zvyšuje výkon a zároveň snižuje nároky na zdroje, čímž nabízí dvojí výhodu pro návrháře, především pro ty, kteří pracují s velkými sestavami.
Ověřování mezer v sestavě
Ověřování mezer v sestavě
Ověřování mezer v sestavě
Ověřování mezer v sestavě

Více než 260 vylepšení

Zvýšení výkonu představuje pouze jedno z více než 260 vylepšení SolidWorks 2009. Prakticky všechna tato vylepšení jsou reakcí na požadavky zákazníků vyjádřené v anketách, v rámci uživatelských skupin, při návštěvách zákazníků nebo získané z formální analýzy vyjádření zákazníků a ze studií budoucích potřeb zákazníků. Produkt je výsledkem tisíců rozhovorů, nespočetných hodin výzkumů potřeb zákazníků, testování použitelnosti a doposud nejdůkladnějšího testování beta verzí zákazníky. Mnohá vylepšení pomáhají organizacím vyvíjejícím výrobky zvyšovat obchodní výkonnost, uspokojovat zákazníky, navrhovat elegantní výrobky a rozvíjet nové uživatele.

Dopad na kvalitu

I když rychlost zvyšuje produktivitu, není nic důležitějšího než kvalita výrobku. Díky zdokonalenému pracovnímu postupu a lepším funkcím pro ověřování pomáhá aplikace SolidWorks 2009 návrhářům a inženýrům vyvíjet lepší výrobky ve vyšší kvalitě. Software SolidWorks 2009 například obsahuje novou funkci Simulation Advisor, která pomáhá uživatelům analyzovat skryté vady v návrzích a provádí je jednotlivými etapami simulace.Integrace SolidWorks Enterprise PDM do SolidWorks
Integrace SolidWorks Enterprise PDM do SolidWorks

Nová funkce Simulation Sensors, založená na integraci aplikací SolidWorks a SolidWorks Simulation, dokáže upozornit uživatele, pokud se díly a sestavy odlišují od uživatelem nadefinovaných limitů. V kterémkoliv bodu navrhovacího procesu si může uživatel nastavit různé cíle, jako je přípustné zatížení, posun, hmotnost dílu, rozměry, kolize nebo simulační údaje. Žádný CAD software neobsahuje takovou úroveň schopnosti upozorňování – stačí nastavit potřebné parametry a program ohlídá vše ostatní.

Kvalitativní funkce Assembly Clearance Verification (Ověřování mezer v sestavě) umožňuje návrhářům a konstruktérům specifikovat nutný odstup jednotlivých součástí z důvodu provozních požadavků, jako je teplota nebo působení elektromagnetického pole.

SolidWorks 2009 rovněž obsahuje software CircuitWorks, umožňující návrhářům a konstruktérům začleňovat do svých projektů elektronické a mechanické návrhy, na kterých jsou založeny milióny elektronických produktů vyvíjených každý rok. Pokud navštěvujete náš portál CAD.cz, asi jste si všimli, že koncem března 2008 koupila SolidWorks Corporation svého Gold Partnera, společnost Priware Ltd, která software CircuitWorks vyvíjela.
Vzájemné spojení plastových dílů
Vzájemné spojení plastových dílů

Vylepšování 2D, plastové díly a SWIFT

Výkresy jsou stále kriticky důležité i ve světě 3D, a proto SolidWorks 2009 obsahuje četná vylepšení kreslení, která slouží těm uživatelům, jejichž konečným výstupem jsou výrobní výkresy. Například nový Title Block Wizard – Průvodce razítky – automatizuje tvorbu, úpravy a standardizaci informací v razítkách. Funkce SolidWorks 2009 Vybočení kóty umožňuje uživatelům zlepšovat čitelnost výkresů a usnadňovat jejich interpretaci.

Při navrhování plastových dílů se uživatelé již například nemusí uchylovat k pokročilým příkazům modelování, aby vytvořili všudypřítomné okraje a drážky používané k vzájemnému spojení vylisovaných částí. Nový příkaz Jazýček a drážka toto provádí automaticky, odstraňuje nutnost provádění vysokého počtu kroků jednotlivými návrháři a zkracuje dobu nutnou pro osvojování znalostí.

A konečně – již třetí rok za sebou představuje SolidWorks 2009 produkt založený na technologii SolidWorks Intelligent Feature Technology (SWIFT), která pomáhá začínajícím uživatelům CADu dosáhnout expertních výsledků. Nový a jednoduchý nástroj pro progresívní vykreslování, nazývaný PhotoView 360, umožňuje uživateli fotorealisticky vykreslovat scénu a zároveň pokračovat v práci na této scéně – to je rozdíl oproti jiným softwarům, které nutí uživatele čekat na dokončení dané scény.

Kromě toho sada nástrojů SWIFT Instant 3D nyní umožňuje dynamické úpravy v každé etapě návrhu, bez ohledu na to, zda uživatel pracuje se skicou, dílem nebo sestavou.
Tvorba a úprava razítek je jednodušší
Tvorba a úprava razítek je jednodušší

Integrace, dostupnost a cena

SolidWorks 2009 plně a asociativně integruje v jediném okně všechny softwarové produkty SolidWorks, včetně simulace, správy dat a sdílení 3D obsahu.

Příkladem hluboké integrace může být software PDMWorks, který se od verze 2009 jmenuje SolidWorks Workgroup nebo Enterprise PDM. SolidWorks Enterprise (Workgroup) PDM je softwarové řešení pro bezpečné sdílení, správu a opětovné využívání dat výrobků v rámci organizací, které tak mohou mnohem rychleji vytvářet lepší výrobky. Zejména je vhodné pro společnosti s pobočkami na různých místech po světě, které chtějí získat výhody automatizovaného pracovního postupu nebo požadují kompletní databázové funkce nabízené serverem Microsoft SQL Server. Software SolidWorks Enterprise PDM 2009, plně integrovaný s aplikací Microsoft Windows Explorer, může být nasazen za zlomek času vyžadovaného jinými systémy pro správu dat výrobku, navíc s minimální nebo nulovou nutností školení uživatelů. O nových produktech PDM by se dalo napsat určitě více a je pravděpodobné, že se jimi budeme zabývat v některém z příštích čísel našeho časopisu.

Všechny nové verze produktů společnosti DS SolidWorks lze už nyní zakoupit ve více jazykových mutacích prostřednictvím autorizovaných distributorů společnosti SolidWorks po celém světě. U nich získáte také informace o cenách.


Mohlo by vás zajímat: