Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Specializované CAD nadstavby – nestačí vždy jen základ

Pondělí, 03 Leden 2011 14:05

Tags: CAD | Nadstavby

miami01V dnešní době je na trhu velké množství CAD programů, a nemusí být proto vždy snadné vybrat si pro své potřeby takový, který nejlépe bude vyhovovat našim požadavkům. Proto bychom si hned zpočátku měli co nejlépe ujasnit, co přesně od daného programu očekáváme a také jaké místo ve výrobním procesu konstruktér zaujímá a jaké výstupy se od něj očekávají. Toto je zcela zásadní rozhodnutí, jelikož pokud si pořídíme drahý 3D modelovací software, který budeme používat jen pro kreslení 2D výkresů, pak se jednalo o docela zbytečnou investici.

Potřebujeme výkresovou dokumentaci?

Výroba zejména ve strojírenství může být realizována takovým způsobem, kdy konstruktér zhotoví přesný 3D model, který předá programátorovi, ten připraví na daný model program pro NC obrábění a pro samotné zhotovení výrobku pak v podstatě není zapotřebí zhotovení výkresové dokumentace. Jelikož ale po výrobě následuje kontrola, je přece jen zapotřebí mít k dispozici alespoň základní výkresovou dokumentaci se základními mírami, potřebnými právě pro kontrolu. Pokud je výroba realizována tímto způsobem, stačí tedy pořídit CAD program s výbornými modelovacími schopnostmi a možností výstupu do výkresové dokumentace. Pokud se však od konstruktéra či projektanta očekává výstup ve formě kompletní výkresové dokumentace, dle které je plně realizovatelná výroba, pak je vhodné uvažovat o CAD programu, který co nejefektivněji splní tyto požadavky, čemuž může vyhovovat i docela levný CAD program. Potud ujasnění, co přesně od programu požadujeme.

Automatizace konstrukce

Nyní se dostáváme k tomu, co vlastně představuje vlastní výroba. Pokud vyrábíme výrobky, které se nějakým způsobem opakují, je zde velký prostor pro to, abychom si zautomatizovali proces konstrukce výrobku. Tento princip se dá velmi často použít, jelikož většina společností zhotovuje výrobky, které mají určitou podobnost, jen se mění jejich rozměry, proto je možné tento princip použít takřka v každé oblasti výroby a konstruktérské práce tímto způsobem zautomatizovat. Budeme-li hovořit zejména o tvorbě výrobní dokumentace, tato může být velmi efektivně vyhotovena pomocí specializovaných nadstaveb. Proto je vhodné pořídit si CAD program, který je programovatelný buďto vlastním, nebo externím programovacím jazykem.

miami02

Nadstavby pro CAD programy

Existují firmy, které se zabývají tvorbou nadstaveb na CAD programy, a mnohé z nich nabízí i tvorbu programů na zakázku. Vhodným programem pro toto řešení je např. DesignCad, který používá vlastní programovací jazyk. Na tento CAD program existuje celá řada specializovaných nadstaveb pro konstruktéry, projektanty, stavebnictví, elektro apod. Tímto způsobem je možné zhotovit nadstavby pro jakékoliv zaměření či obor a výkresová dokumentace může být kreslena zcela automaticky včetně vyplnění razítek, zhotovení kusovníků, vygenerování dat pro obrábění apod. pomocí „2D parametrizace" – zadáváním parametrů (rozměrů) součásti. Zhotovení výkresové dokumentace pro potřeby výroby je v dnešní době prozatím neustále požadováno – čas potřebný pro zhotovení výkresu tímto způsobem může být zkrácen z několika hodin třeba jen na několik minut. Toto řešení je velmi efektivní a je zhotoveno přesně na míru podle přání zákazníka.

Výhody nadstaveb

Dochází ke značnému zrychlení, zpřesnění a zlevnění konstruktérských prací, vyloučí se chyby, ke kterým může dojít nepozorností konstruktéra či projektanta. Konstruktér může během chvilky s pomocí specializované nadstavby zhotovit kompletní dokumentaci např. ke vstřikovací formě, a to v několika modifikacích na základě zadaných rozměrových parametrů a poté se rozhodnout, která dokumentace mu nejlépe vyhovuje. Také je možné za pomoci takové nadstavby nechat program nakreslit různé varianty výrobku, či složit sestavu ze součástí, které si vybereme při zadání jednotlivých parametrů. Může se stát, že konstruktér či projektant požaduje i nějakou funkci, která není běžně v CAD programech dostupná – i toto je místo, kde se uplatní specializované nadstavby. Za pomoci programovacího jazyka je možné požadovanou funkci dodělat, takže pak nemusí být problém např. naučit program psát zcela nově vytvořeným fontem dle vašich představ jak rovné, tak i kruhové nápisy – viz www.volny.cz/miamizlin.

Я пытался объяснить это Мадлен, "Семеноводство яровой мягкой пшеницы сорта 'Казахстанская 10' в ООО 'Дружба' Илишевского района"но она "Сенаж, научные основные технологии сенажирования, питательность и рациональное использование его в кормлении коров"и слушать не стала.

Внезапно его озарила странная "Семеноводство ячменя"мысль, из тех, что порой наведывались к "Сердечно-сосудистые заболевание животных"нему в минуты отличного настроения.

Римо, пожалуйста, не нервничайте.

Я "Серозный мастит"мог бы "Серозный мастит вымени"многое вам сказать, Бассет, но коснусь только одной темы.

Автокатастрофа высвободила "Сертификация лесов"из моего сознания эту "Сибирская язва"одержимость сексуальными возможностями всего, что "Сибирская язва сельскохозяйственных животных"меня окружало.

Она понимала, что это не совсем честно, и "Силос с консервантами – эффективно и выгодно"чувствовала себя так, словно стреляет по сидящему гиппопотаму.


Mohlo by vás zajímat: