Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

CAD/CAM systém Radan

Úterý, 02 Srpen 2011 11:37

Tags: CAD | CAM | Uživatelé

nexnet01

ve výrobě požárních dveří ve Vipaxu

Akciová společnost Vipax byla založena v roce 2001 ve Zlíně. Od počátku se zaměřovala na montážní práce v oboru požární ochrany. Postupem času se firma zaměřila na výrobu a certifikaci protipožárních uzávěrů. Mimo klasické protipožární uzávěry, jako jsou dveře a revizní dvířka, se zaměřuje také na vývoj a výrobu speciálních plynotěsných a tlakotěsných uzávěrů. Zvyšující se požadavky ze strany zákazníků na kvalitu a provedení výrobků donutily firmu opustit klasickou zámečnickou výrobu a investovat do výroby pro tváření a zpracování plechů. Protipožární dveře Vipaxu můžete najít po celé České a Slovenské republice, ale také v rafinerii v Norsku a v technologických celcích v Africe.

 

Jiří Chvátal: Jakým směrem jste se rozhodli dávat investice do výroby?

Pavel Jadrníček: Rozhodli jsme se pro zakoupení moderních CNC tvářecích strojů a také moderního CAD/CAM softwaru pro jejich optimální využití. Ve výrobě využíváme tři stroje od firmy Trumpf – děrovací lis TruPunch 3000 a dva ohraňovací lisy TruBend 5170 a TruBend 3066. Ve výběrovém řízení, které předcházelo jak nákupu strojů, tak nákupu softwaru pro programování CNC tvářecích strojů, jsme se rozhodli ke strojům Trumpf zakoupit místo firemního softwaru TOPS, který funguje pouze se stroji této značky, univerzální CAD/CAM systém Radan od firmy Nexnet.

JCH: Měli jste před nákupem nějaké zkušenosti s tvářecími stroji a CAD/CAM softwarem?

PJ: Vzhledem k tomu, že jsme až do doby instalace strojů a Radanu vše kooperovali, nebyly s obsluhou CNC tvářecích strojů ani přípravou technologie žádné zkušenosti. Se vším jsme začínali tzv. „na zelené louce". Přesto jsme vše zvládli.

JCH: Jak probíhal výběr CAD/CAM softwaru a proč je právě Radan to pravé řešení pro vás?

PJ: Hlavní požadavek na CAD/CAM software byla jednoduchá obsluha, integrace programování všech strojů do jednotného prostředí, kvalitní nesting a možnost práce s díly ve 3D s načítáním nativních 3D dat z našeho CAD softwaru SolidWorks s možností tvorby rozvinů rovnou z načtených 3D dat. Radan nám nabídl moderní uživatelské rozhraní s jednoduchou obsluhou, široké možnosti tvorby technologie pro tváření plechu, velmi kvalitní nesting, lepší pořizovací cenu než u standardně dodávaného softwaru, ale především nám, na rozdíl od standardně dodávaného softwaru, ponechal otevřené dveře do budoucna pro případ nákupu strojů od jiného výrobce než od firmy Trumpf, kdy nemusíme s každou novou značkou strojů kupovat opět další software, školit znovu programátora a řešit nekompatibilitu dat a nemožnost sdílení technologických databází mezi těmito softwary. Radan nám vyřešil programování všech stávajících i budoucích strojů bez ohledu na výrobce strojového vybavení, to by s firemním softwarem dodávaným ke strojům nebylo možné a považujeme to za velkou výhodu do budoucna.

nexnet-02

JCH: Jaký CAD software využívá vaše konstrukce?

PJ: Pro konstrukci výrobků používáme SolidWorks. 3D modely načítáme přímo do Radanu, kde se provede jejich rozvin, tvorba technologie a generování NC kódů pro všechny naše stroje.

JCH: Kolik licencí Radanu jste zakoupili a v jaké konfiguraci?

PJ: Zakoupili jsme jednu licenci Radanu v konfiguraci modulů Radraft pro 2D kreslení, Radan3D pro načítání 3D dat z CAD, 3D kreslení a tvorbu rozvinů, Radpuch pro tvorbu technologie na vysekávacích lisech, Radbend pro programování ohraňovacích lisů a Radnest pro tvorbu nestingu.

JCH: Kolik pracovníků v Radanu nyní pracuje?

PJ: V Radanu pracuje 1 pracovník přípravy výroby a tvoří v něm technologii a NC programy pro děrovací lis i oba ohraňovací lisy Trumpf z 3D dat načtených přímo ze SolidWorks.

JCH: Jak dlouho už využíváte Radan a jaké přínosy pro vás mělo jeho nasazení ve výrobě?

PJ: Radan využíváme už 2 roky. Díky jednoduchému ovládání a silným nástrojům pro tvorbu technologie nám velmi usnadňuje přípravu zakázek a díky kvalitnímu nestingu nám také optimalizuje spotřebu materiálu. Díky bezproblémovému načítání 3D dat ze SolidWorks jsme ušetřili ve výrobě mezičlánek v podobě přípravy klasických 2D výrobních výkresů, což vedlo k zásadnímu zrychlení celého výrobního procesu a především k velké úspoře času a práce konstruktérů. Dalšími užitečnými funkcemi jsou výpočet výrobního času na stroji a především využití materiálu, což využíváme jako jeden z parametrů při naceňování zakázek.

nexnet-03

JCH: Jak jste s Radanem spokojeni a doporučil byste jeho nasazení i dalším firmám?

PJ: S CAD/CAM softwarem Radan jsme spokojeni a mohu jej doporučit i dalším firmám jako komplexní řešení pro zpracování plechu.

JCH: Jaké má Vipax plány do budoucna?

PJ: Hlavním cílem je úspěšné zvládnutí implementace ERP systému tak, aby spolu s Radanem a stroji Trumpf tvořil výkonný celek, který pomůže naší firmě dále růst a rozvíjet se.

Společnost Nexnet je tradičním dodavatelem CAD/CAM řešení pro tváření plechu.

Autor je manažer prodeje CAD/CAM softwaru ve společnosti Nexnet.


Mohlo by vás zajímat: