Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Na návštěvě u Haase

Autor článku: Karel Heinige   
Úterý, 13 Listopad 2012 16:22

Tags: Automation | Haas | Obrábění | Výroba

03-Haas-HaasAerialV České republice či na Slovensku by mohla díky nadpisu vzniknout domněnka, že snad bude následovat článek o našem vynikajícím prvorepublikovém herci, ale hned na začátku si tuto možnost dovolím dementovat. Když jsem se před odjezdem do Kalifornie, kde ve městě Oxynard, které leží na severozápad od Los Angeles, sídlí firma Haas Automation, zmínil o své cestě před jedním renomovaným technickým novinářem, vyjádřil se o výrobcích Haas s dost velkým despektem a přirovnával je k levné čínské produkci. Možná škoda, že neměl stejnou možnost jako já a asi deset dalších evropských novinářů. Snad by svůj názor rád změnil.

Trocha historie

To, co jsem neměl ve škole příliš v lásce, nyní předložím čtenářům. Historická data a milníky vývoje firmy. K jejímu založení došlo v roce 1983, kdy zakladatel Gene Haas navrhl a postavil první cenově dostupný programovatelný rotační indexer, jehož několikrát inovovaná verze se vyrábí dodnes. První obráběcí centrum bylo postaveno o pět let později, v roce 1988. Po devíti letech, v roce 1997, zakoupila firma pozemky v kalifornském městě Oxynard a přestěhovala výrobu do nové haly (39 000 m2). V roce 1999 už měla na kontě 20 tisíc vyrobených obráběcích center a tento počet během šesti let do roku 2005 zdvouapůlnásobila na 50 tisíc. Firma se rozšiřovala – v roce 1998 přibyla druhá tovární hala (18 600 m2), v roce 2001 třetí (16 700 m2) a 2006 čtvrtá (19 600 m2) – a každé další 2 roky továrna vychrlila dalších 25 tisíc obráběcích center, takže v roce 2009 již jich celkem vyrobila 100 tisíc. Pak se sice vlivem recese výroba trochu zpomalila, ovšem v letošním roce se očekává vyrobení 125tisícího stroje.

03-Haas-125k_machine

Haas Automation v dubnu 2012

Areál továrny v současnosti zabírá 348 000 m2 a kromě výrobních hal a venkovních skladovacích ploch je v něm místo také na testovací závodní dráhu, protože Haas Automation podporuje tým Jim Hall Racing, který se účastní závodů Indycar, a vstupní prostory firmy jsou ověnčeny mnoha získanými trofejemi.

03-Haas-P4200444

Továrna zaměstnává celkem 1280 lidí, z toho 926 na plný pracovní úvazek a 354 sezónních pracovníků. V samotné výrobě a na kompletacích pracuje 857 lidí, v technickém odboru 106 inženýrů. Letošní plán v prodejích by měl dosáhnout 1 miliardy dolarů, když v loňském roce to bylo 868 miliónů dolarů. Padesát osm procent z plánovaného objemu výroby by letos mělo jít na export a čtyřicet dva procent půjde na domácí trh. Plán v tomto roce počítá s výrobou 14 500 strojů. Zajímavou informací může být také skutečnost, že 10 % celkových příjmů pochází z prodeje produktů představených během posledních dvanácti měsíců.

03-Haas-P4200473
K distribuci svých výrobků má Haas Automation k dispozici po světě celkem 158 firemních zastoupení. V USA jich je 56, 7 v Kanadě, 6 v Mexiku, 53 v Evropě, 20 v Asii a Austrálii a 16 v teritoriích Střední a Jižní Ameriky a Jižní Afriky. Evropská pobočka v Belgii pracuje od roku 2001, v roce 2003 byla otevřena asijská pobočka v čínské Šanghaji a v roce 2009 i indické Bombaji.

Aktuální denní produkce je 51 strojů, v letních měsících dokonce 65. U Haase asi neznají slovní spojení „letní dovolená“.

Prohlídková trasa pro návštěvníky

Neznám žádnou jinou továrnu, kde by byli tak vstřícní k návštěvníkům a dokonce pro ně měli vyhrazenou stálou prohlídkovou trasu. Na které navíc můžete fotografovat, co vás napadne. Zde tomu tak je a prohlídka je doprovázena odborným výkladem a zeptat se můžete na jakékoliv podrobnosti, které vás napadnou. Začíná se v historicky první hale na ochozu, ze kterého je vidět pracovníky a výrobní obráběcí stroje. Možná by se někomu mohlo zdát, že při šířce firemního výrobního programu by stroje Haas mohly vyrábět stroje Haas. A opravdu, jsou zde vidět v akci, ale samozřejmě ne jen ony. Mezi výrobními stroji rozeznáváme například Mori Seiki SH633 (4 ks), Hitachi Seiki HG630IIIs, ty jsou pod návštěvníky hned na začátku prohlídky, nebo Toshiba BMC1000. Ve výrobě jsou také používané 5osé stroje Toshiba MPC a Okuma MCR-BIIs nebo robotické buňky Haas a další, rovněž Haas stroje. Na dílnách je celkem 302 strojů, z nichž 219 nese značku Haas. K tomuto počtu je potřeba ještě připočítat 56 pomocných strojů, jako jsou brusky, pily, atd. Výše zmíněných robotických buněk je 25 a stejný je i počet samostatně stojících robotů. Více jak 100 strojů je nyní situováno v hale číslo dvě, a jak jsme se dozvěděli, nejstarší stroj pochází z roku 1997 a průměrné stáří strojů je 5 let.

03-Haas-P4200308
V továrně jsou samozřejmě také další nezbytná oddělení, mezi která patří například Kalibrační laboratoř, ve které se provádí veškeré kalibrace v místnosti s řízenou teplotou. Zkouškami v laboratoři projde ročně přes 10 tisíc nástrojů a čtvrtletně více jak 200 momentových klíčů a šroubováků, stejně jako množství dalších pomůcek, mezi které můžeme zahrnout například posuvná měřítka, mikrometry, testovací indikátory, atd.

Mezi zkušební prostory můžeme zařadit také tzv. Spindle Room, kde se vyvažují všechna vřetena s rychlostí nad 7500 otáček za minutu a spouští se na stojanech s řízenou teplotou.

03-Haas-P4200277
Haas Automation nevyrábí jen nové stroje, ale také repasuje starší. K tomu patří přestavby převodovek, karuselů apod. Všechny repasované části jsou testovány stejně jako zcela nové dílce.

Prohlídka továrny má svůj časový harmonogram, který počítá s 28 minutami. Naše skupina ovšem na prohlídku spotřebovala určitě více jak hodinu. Jen část prohlídky je vedena po ochozech, kde nikomu návštěvníci nepřekáží. Asi ¾ jsou ovšem vedeny širšími uličkami mezi jednotlivými výrobními úseky nebo skladovacími prostorami. Zde jsme si museli dávat pozor, abychom se nepřimotali do cesty nějakému vysokozdvižnému vozíku, elektrickým vozíkům nebo pracovníkům na trojkolkách s nákladními plošinkami. Také proto jsme na počátku prohlídky podepisovali reverz, že si uvědomujeme rizika spojená s touto prohlídkou. Vše dobře dopadlo, a tak po absolvování celé exkurze jsme se vrátili do školicí místnosti, kde se nám věnovali představitelé firmy a odpovídali na naše dotazy.

Otázky a odpovědi

Mnohé z nás zajímalo, proč v každé širší uličce každé haly visí od stropu americká vlajka. Kolega z Německa dokonce vyslovil podezření, že to souvisí s nějakým vymýváním mozků. Gene Haas však tuto domněnku s úsměvem odmítl. Pro naše čtenáře bude jistě zajímavé, že konstrukčním programem, ve kterém vznikaly a vznikají stroje Haas, je 3D CAD SolidWorks. Podle G. Haase prý sice byly nějaké pokusy používat i něco jiného, ale rychle od toho odešli. Byla také rozebírána volba geografického umístění továrny, s poukazem na to, že Kalifornie není zrovna nejlevnějším státem v USA. Zde bylo konstatováno, že výběr byl uskutečněn na základě velkého množství možných výrobních subdodavatelů stejně jako odběratelů hotových strojů, hlavně z oblasti leteckého průmyslu. Haas si u nich nechává vyrábět například kapotáže obráběcích strojů.

Na moji otázku, proč je pro Haas Automation zajímavý trh v České republice a na Slovensku, se mi dostalo odpovědi, že trhy v republikách bývalého východního bloku jsou pro Haase velmi přitažlivé, vždyť jen v minulém roce bylo prodáno v ČR přes 100 obráběcích center značky Haas. O péči věnované českým zákazníkům ostatně svědčí i česká lokalizace oficiálních webových stránek Haas Automation – www.haascnc.com.

03-Haas-P4200380

Zajímal jsem se také o řídicí CNC jednotky a software, na kterém jsou postaveny, protože jsem si mnohokrát i ještě zcela nedávno na našich strojírenských výstavách všiml, že ŘJ byly založeny na dnes už archaickém operačním systému Windows 2000. Haas ovšem staví svůj hardware a používá vlastní software optimalizovaný pro Haas stroje, a od Microsoftu jsou maximálně komunikační utility. Protože mi nebylo jasné, jak se stroje odpovídající americkým normám a americkým podmínkám, včetně napájení, mohou prodávat na trzích s jinými elektrickými soustavami, ptal jsem se i na toto. Je to jednoduché, pro jiné trhy se dodá patřičný elektrický modul, jinak celý stroj zůstává stejný, což se týká i pohonných elektromotorů.

Výrobní program

Haas Automation dodává na trhy vertikální a horizontální obráběcí centra s různými volitelnými vřeteny, funkcemi a příslušenstvím. Na výběr jsou stroje na formy, centra na frézování a vrtání, nástrojařské frézy, CNC soustruhy, 5osá vertikální centra, otočné stoly a děličky, atd. Vyjmenovávat vše včetně modelů a veškerého příslušenství by vydalo na samostatný časopis, a tak asi bude nejlépe, když se ve volném čase podíváte na výše zmíněné internetové stránky. Najdete zde také ceny a adresu českého zastoupení, které sídlí v Brně.


Mohlo by vás zajímat: