Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Speciální menu: CAD software od Autodesku

Úterý, 02 Srpen 2011 11:22

Tags: Autodesk | Design Suite | Stavebnictví | Strojírenství

cadstudio-01Je to jako v restauraci – k obědu se můžete smířit jen s hamburgerem, nebo zvolit kompletní menu, které za obdobné peníze nabídne vše, co jste chtěli. Autodesk s příchodem nových verzí 2012 podstatně mění trh v CAD oblasti a své hlavní produkty pro navrhování dodává primárně formou sad kompletních řešení pro daný obor – takzvaných Design Suite. Co se s novou nabídkou mění? Nové menu složené z CAD aplikací vždy zahrnuje hlavní chod, tedy nejdůležitější aplikaci pro daný obor (například Inventor nebo Revit), a k tomu chutné předkrmy a zákusky – zde tvořené nástroji Autodesku pro koncepční navrhování, správu projektů, analýzy, simulace nebo vizualizace (například 3ds Max Design, Showcase, Navisworks a další). Autodesk Design Suites jsou zaměřeny na jednotlivé obory – například Product Design Suite pro strojírenství, Building Design Suite pro stavebnictví, Infrastructure Design Suite pro mapování a liniové stavby – a existují vždy ve třech úrovních (podobně jako třeba Windows): edice Standard (základní verze), Premium (verze obsahující hlavní produkty daného oboru) a Ultimate (nejlépe vybavená verze obsahující třeba až 12 aplikací).

Novinky zdaleka nejen pro gurmány

Díky sadě Design Suite dostávají uživatelé rázem spoustu nových nástrojů, které pokrývají daleko širší oblast návrhových procesů než původní samostatná aplikace. Nejde přitom jen o nějaký marketingový balíček samostatných krabic převázaných pentlí – Design Suite se i v praxi chová jako jeden produkt. Má jediný instalační program (mimochodem, instaluje se z USB klíčenky), při běhu čerpá jedinou licenci, má jednotnou správu a aktualizace, jediné sériové číslo, na všech počítačích je stejný software, CAD data lze samozřejmě přenášet mezi všemi komponentami této sady i mezi všemi uživateli. Podstatně se tím zjednodušuje správa, licencování a implementace ve víceuživatelském firemním prostředí.

Podobně jako u úvodního gastronomického příměru hraje cena u Design Suite důležitou roli. Oproti samostatným aplikacím je snížena až o 65 %. V případě nejrozšířenější verze – strojařské Product Design Suite – je cena sady aplikací dokonce stejná, jako původní cena Inventoru, a ani cena předplatného (Subscription) se zde nemění. Sady Design Suites tak představují nižší náklady pro uživatele.

Původní aplikace jsou i ve verzích 2012 nadále dostupné samostatně, i když tato nabídka není moc atraktivní – jejich cena je stejná nebo jen o málo nižší než cena podstatně lépe vybavené sady aplikací. Všechny aplikace Autodesku ze sad Design Suite byly na trhu již i dříve, ale řada uživatelů se k nim dostávala obtížně – ať už z důvodů nutné investice nebo nízké dostupnosti informací. Prostřednictvím Design Suite se k těmto aplikacím dostane více konstruktérů a projektantů.

cadstudio-02Autodesk Design Suite se chová jako jeden produkt a má také jediný instalační programem

Všechny chody Design Suite

V současnosti, ve verzích 2012, existují následující profesní sady Autodesk Design Suite. Pozor – do češtiny jsou nebo budou lokalizované zatím pouze Product Design Suite a Factory Design Suite, ostatní sady aplikací jsou k dispozici jen v angličtině a dalších západoevropských jazycích.

Autodesk Design Suite 2012 doplňuje AutoCAD o nástroje pro skicování, koncepční navrhování, prezentaci a vizualizaci:

  • Standard Edition – AutoCAD, Autodesk SketchBook Designer, Autodesk Showcase, Autodesk Mudbox.
  • Premium Edition obsahuje oproti verzi Standard navíc Autodesk 3ds Max Design.
  • Ultimate Edition přidává oproti verzi Premium ještě Autodesk Alias Design.

Autodesk Product Design Suite 2012 zahrnuje strojařské aplikace pro tvorbu, vizualizaci, prezentaci a simulaci návrhů výrobků a tvorbu digitálních prototypů:

  • Standard Edition – AutoCAD Mechanical (včetně technologie Inventor Fusion), Showcase, SketchBook Designer, Vault a Mudbox.
  • Premium Edition přidává navíc Inventor a 3ds Max Design.
  • Ultimate Edition obsahuje místo Inventoru verzi Inventor Professional.

Autodesk Factory Design Suite 2012 je sada nástrojů pro kompletní návrh, simulaci a koordinaci výrobních linek a rozmístění strojů ve výrobních halách. Factory Design Suite 2012 obsahuje:

  • Standard Edition – AutoCAD Architecture, AutoCAD Mechanical (včetně technologie Inventor Fusion), Showcase, Vault a Factory Design Utilities.
  • Premium Edition má oproti verzi Standard navíc Inventor, 3ds Max a Navisworks Simulate.
  • Ultimate Edition obsahuje AutoCAD Architecture a vyšší verze aplikací – Inventor Professional a Navisworks Manage.

Autodesk Building Design Suite 2012 je soubor CAD a BIM nástrojů pro architekty a projektanty – od návrhu, vizualizace, koordinace a simulace projektů až po kalkulace, tvorbu dokumentace a vlastní výstavbu:

  • Standard Edition – AutoCAD Architecture, AutoCAD MEP, AutoCAD Structural Detailing, Showcase a SketchBook Design.
  • Premium Edition oproti edici Standard obsahuje i Revit Architecture, Revit MEP, Revit Structure a 3ds Max Design.
  • Ultimate Edition přidává k Premium verzi Inventor, Navisworks Manage či Autodesk Quantity Takeoff.

Autodesk Infrastructure Design Suite 2012 zahrnuje CAD a BIM nástroje pro navrhování dopravní infrastruktury, inženýrských sítí, včetně vizualizace, koordinace a simulace:

  • Standard Edition – AutoCAD Map 3D, Autodesk Navisworks Simulate a AutoCAD.
  • Premium Edition má navíc AutoCAD Civil 3D a 3ds Max Design.
  • Ultimate Edition obsahuje oproti verzi Premium navíc Autodesk Navisworks Manage.

Autodesk Entertainment Creation Suite 2012 rozšiřuje aplikace Autodesk 3ds Max nebo Autodesk Maya o nástroje pro modelování a malování textur, animaci postav v reálném čase a efekty:

  • Standard Edition – Autodesk 3ds Max (nebo Maya), MotionBuilder, Mudbox.
  • Premium Edition ke standardní verzi navíc přidává Autodesk Softimage.

cadstudio-03Ne všechny moderní počítače (a notebooky zvlášť) dnes mají DVD mechaniku –
přechod Autodesku k instalacím z USB pamětí je logickým krokem

Naše tipy pro snadný přechod na Design Suite

Pro usnadnění přechodu na Design Suites teď Autodesk nabízí akci pro stávající předplatitele v rámci Subscription. Uživatelé stávajících aplikací Autodesk řady 2011 s aktivním předplatným se nyní mohou rozhodnout přejít zdarma na odpovídající sadu Design Suite. Na toto rozhodnutí mají čas do 15. října 2011. Více informací, ze které aplikace lze přejít na kterou oborovou sadu, nabízí Autodesk i autorizovaní prodejci, například na webu: www.cadstudio.cz/mujDS.

Při zvažování přechodu na sadu aplikací je důležité zvážit i lokalizaci (většina sad zatím není v češtině) i možný o něco vyšší poplatek za předplatné (Subscription) pro následující roční období. V případech, kdy je tento přechod zcela bezbolestný (pro uživatelé Inventoru a Inventoru Professional) se povýšení na Product Design Suite provede automaticky – v rámci bezplatné dodávky aktuální verze produktu. Když něco dostáváte zdarma navíc, není přece důvod odmítat. Pro rychlejší náběh efektivního využití nových nástrojů, se kterými jste dříve nepracovali, je také vhodné absolvovat školení v některém z akreditovaných školicích středisek partnerů Autodesku.

Vychutnejte si všechny chody

Sady Design Suite představují zajímavou a velmi širokou nabídku nástrojů od Autodesku pro konstruktéry a projektanty. I v případě, že využijete jen část z nich, se tato nabídka vyplatí. Takže si připravte až 40 GB místa na disku a hostina může začít. Dobrou chuť!

Autor je specialista společnosti CAD Studio


Mohlo by vás zajímat: