Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

EDU konference 2016 společnosti SolidVision

Autor článku: Karel Heinige   
Úterý, 10 Leden 2017 00:00

Tags: DraftSight | EDU | MySolidWorks | PDM | SolidCAM | SolidVision

edu konference ilustracniByla uspořádána ve dnech 2. a 3. listopadu 2016 v Brně, jako místo konání pořadatelé zvolili EFI Hotel na Bratislavské ulici. Uvítání všech přítomných se ujala Vlasta Piskačová, EDU manažerka společnosti SolidVision, a představila ředitele společnosti Hynka Horáka, Zdeňka Baštu z regionálního zastoupení Dassault Systèmes, Pavla Kalu, Petra Lstiburka a další přítomné kolegy. Úvodních prezentací se ujali Hynek Horák a Zdeněk Bašta, kteří se věnovali hlavně aktivitám firem a číslům dokumentujícím jejich úspěšnost. Nechybělo představení platformy Solidworks, aktivit na Facebooku i firemních webech a také na MujSolidworks.cz. Posledně jmenovaný je web určený pro uživatele Solidworks se stabilně 10 000 návštěvami za měsíc.

V přednášce Zdeňka Bašty se objevily údaje o velkém množství nabídek zaměstnání, v nichž konstruktéři se znalostí 3D CADu tvoří 70 % a stejný podíl z toho je zájem o lidi se znalostí Solidworks. Zmínil se také o tom, že když výuka není na 100 %, pak většinou všichni umí vše, ale v praxi nejsou schopni nakreslit ani úsečku z bodu A do bodu B. Výhodou Solidworks Education Edition je, že dnes zahrnuje téměř všechny komponenty, které jsou v profesionální nejvyšší verzi Solidworks. Výhodou je, že zákazníci se Solidworks EDU certifikací mohou používat produkty také doma. Dalším benefitem je tzv. Curriculum, anglické materiály pro studium. Aktivním zapojením jsou soutěže, které jsou sponzorovány společností, F1 ve školách, Formula Student (pro vysoké školy) a další.

Po tomto úvodu se už praktické části ujali Pavel Kala a Petr Lstiburek, kteří ve dvou blocích ukázali aktuální obsah EDU verze, změny, které nastaly právě v roce 2016, přesuny modulů do nižších verzí. Představili jednotlivé části a přidali příklady využití. Petra Lstiburka například zajímalo, kolik z přítomných používá další moduly, kromě 3D modelování. Bylo jich dost, nejvíc asi bylo uživatelů eDrawings.

edu konference 1

Mluvilo se o simulacích, pohybech, sustainability neboli dopadu na životní prostředí, simulaci proudění kapalin a plynů. Ochladí se láhev piva v ledničce naležato, nebo nastojato? Pokud vás to zajímá, pak video na toto téma na YouTube vložil Petr Lstiburek. Dalším zmíněným byl modul Plastics, velmi vyhledávaný odborníky z oboru plastů, návrhu forem, analýzy vstřiku plastu atd. Modul MBD Model Based Definition – týká se bezvýkresové dokumentace a přenosu informací mezi konstrukcí a výrobou. Jde o tolerance, kóty, drsnost apod.
Novým nástrojem, samostatnou aplikací, je Solidworks Visualize Professional, který podle názoru Pavla Kaly v budoucnu zcela nahradí nástroj PhotoView 360.

Na MySolidworks.cz jsou k dispozici videa, jak používat tento nástroj a jeho úžasné možnosti. Samostatným a novým v EDU edici je také Composer. V tom se dají dělat zajímavé průvodní dokumenty, rozložené pohledy, rozstřelené sestavy, manuály k ovládání, pro servis atd.

Další novou věcí v EDU verzi je modul Enterprise PDM, který umožňuje řízení všech dokumentů k daným projektům. A v jisté míře se dá používat ve školách pro správu dat studentů nebo těch, které chcete studentům nabídnout. Systém má v sobě i webového klienta, pomocí kterého mohou studenti vkládat například domácí úkoly a je vidět verze, čas a další parametry.

Electrical Professional je opět novinkou v EDU verzi. Navrhují se v něm kabeláže, schémata a spojení do 3D.

Dotaz do pléna, jak dělají studenti elektrická schémata – odpovědí bylo, že vše dělají ručně. Ovšem s tímto nástrojem se dá dělat vše na počítači.

edu konference 2

Další z portfolia je Solidworks Electrical Schematic, což je 2D nástroj na kreslení schémat.

DraftSight Enterprise je program, který pracuje s formáty DWG, tedy pro mnohé náhrada AutoCADu. Základní verze je zdarma, Enterprise má rozšířené služby a možnosti.

Nástroje z rodiny Xpress, v prezentaci byly vypíchnuty SimulationXpress, nástroj na ověření návrhu konstrukční části pomocí průvodce, zadáním okrajových podmínek atd., a FloXpress, kdy se dá spočítat proudění kapaliny (vody nebo vzduchu) v jednom dílu (jeden vstup, jeden výstup). Opět je použit průvodce, který provede celým návrhem.

Následovaly dotazy a odpovědi, a nebylo jich zrovna málo.

edu konference 3

Dalším bodem programu bylo představení novinek Solidworks 2016–17 Education, kterého se ujal Pavel Kala.

Změnilo se uživatelské rozhraní, barvy, 3 základní barevná schémata, uzamknutí CommandManageru, drobečkový výběr a klávesa D, dynamická vizualizace referencí (Rodič/potomek) a změna velikosti výběrových oken.

Ve skicáři je možné skrytí kóty, rychlé 2D, výběr středu úsečky, změna směru odsazení, odpojení segmentu při přetažení, rozdělení na úseky a převádění entity – vnitřní.

V Dílech je nový prvek závit, vylepšená funkce a možnosti – tažení po křivce a lineární pole.

Také v Sestavě jsou nové funkce – kontextová nabídka upřesňující vazby, výběr identických součástí, zprůhlednění při vazbení, okno náhledu při vazbení, přejmenování ve stromu historie, odstranění nepoužitých dílů a prvků ze stromu a konečně Toolbox.

U plechových dílů lze nově udělat rozvin taženého plechu s otvory, lem z hrany podél plochy a editovat profil lemu – rozšíření.

U svařenců je možné vkládat profily, záslepky, skrývat těla a upravovat tabulky přířezů.

U výkresů jsou pozice s odkazem, více možností propojení poznámky na uživatelskou vlastnost, snadná změna měřítka listu, nové nástroje pro tvorbu formátů listů a vyhodnocení výkonnosti.

Miloš Hrazdíra z Dassault Systèmes se pak věnoval tématu certifikací, kde hlavním mottem je Vyčnívejte z davu. Dokumenty jsou na internetu www.solidworks.cz. Certifikace jsou CSWA, CSWP, CSDA, CSWSA – FEA. Studenti mohou absolvovat certifikace bezplatně, pokud škola je partnerem. Všechny podklady pro přípravu na certifikace jsou dostupné, jen se špatně hledají, jak podotkl Miloš Hrazdíra. Připravovat se dá i pomocí videí na YouTube. Jediná zkouška CSWA je v češtině.

Součástí odpoledního programu byla již tradiční návštěva zajímavého výrobního podniku, tentokrát jím byla brněnská firma Hiwin, v jejímž výrobním programu jsou lineární vedení, kuličkové šrouby, kulová pouzdra a vodicí tyče, křížová válečková ložiska a polohovací systémy.

edu konference 4

Druhý den konference

Ranní přednášky jsem zmeškal, a tak jsem se na rozdíl od ostatních nedozvěděl nic o nové učebnici Solidworks, ani o studentském projektu lodě s parním pohonem.

Ivan Cimr zahájil svoji prezentaci o novinkách v SolidCAMu 2016 konstatováním, že sice novinky má, ale de facto to není moc pro účastníky EDU konference. Dnes se přesouvá vyrábění dílu spíš do roviny programování než do obsluhy stroje. Popis novinek je na 120 stranách slajdů Powerpointu a popisují i vyložené detaily změn. Novinky jsou určeny především pro složité frézařsko-soustružnické CNC stroje a stroje tzv. švýcarského typu.

Už dlouho uživatelé žádali o funkci zrcadlení. Ona tam byla, ale při jejím použití se změnil i směr otáčení. Takže nyní už to funguje podle představ uživatelů. Dnes se nepoužívají mnohdy fyzické servery, ale servery virtuální, což přidalo problém, kam zasunout hardwarový klíč.

Pozitivní zprávou je, že školy s údržbou mají další rok údržby zdarma.

Od poloviny roku 2016 fungují nové webové stránky společnosti SolidCAM. Pro přístup do dokumentace je třeba mít zákaznické předplatné.
Ve stadiu rozpracování jsou učební materiály, SolidCAM má svou stránku na FB, na nových stránkách je možné zhlédnout webináře.

edu konference 5

SolidCAM CZ v současnosti nabízí 4 produkty. Jsou to SolidCAM/InventorCAM, Eureka, SWOOD a DCAMCUT.

Posledním příspěvkem Ivana Cimra bylo porovnání tradičních programovacích strategií s iMachiningem.

Do oblasti skenování pak účastníky konference přenesl Martin Hlavoň. Probral veškeré aspekty skenování, od toho, co rozumíme pojmem skenování, jaký si vybrat skener a jak a v čem následně zpracovat data. Ukázal příklady z praxe, výroby replik, simulace/testy, archivace/archeologie, oprava starých strojů bez dokumentace, oprava nástrojů převážně v automobilkách, měření opotřebení strojů, kontrola kvality, skenování lidí, výroba leteckých simulátorů, zmenšeniny aut, design, policejní záznamy, protetika, zdroje pro multimédia, prezentace atd.

Poslední hodina EDU konference byla věnována frézce SLV EDU, která měla svou premiéru na MSV 2015, a učebně s těmito stroji. Řídicí jednotkou k tomuto stroji je notebook s ovládacím programem, jako levnější variantou profesionální řídicí jednotky. Cena této frézky je 750 tisíc korun, její hmotnost je 230 kg a může být umístěna v obyčejné učebně, ne na dílně. Při konstrukci se volily komponenty kvalitní a ne z levné čínské produkce.

Projekt má na starosti Filip Horák, který v závěrečné části ukázal chod stroje, jen přejezdy, aby nedělal nepořádek v konferenční místnosti hotelu, a odpovídal na všechny dotěrné dotazy přítomných pedagogů.

Na závěr bych rád napsal, že EDU konference firmy SolidVision jsou vždy pečlivě připravené a předpokládám, že přítomní pedagogové své účasti nelitovali.


Mohlo by vás zajímat: