Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

bonzai3d – nová generace v 3D modelování

Autor článku: -it-   
Pátek, 13 Květen 2011 13:48

Tags: 3D CAD | Design | Software

01-bonzai3d-01Za vznikem dále popisovaného softwaru stojí americká společnost AutoDesSys, jejímž hlavním produktem je form.Z s doplňkem RenderZone. Jedná se o software podobný 3D Studiu či produktu Autodesk Maya, který je určen pro obecné profesionální vizualizace a animace. Zhruba před třemi lety tato společnost přišla na trh s produktem bonzai3d + RenderZone, který používá technologii modelování podobnou Google SkethUp, ovšem bonzai3d disponuje širšími modelovacími možnostmi směrovanými zejména do oblasti stavebnictví a architektury.

Úvodem

Po desetiletí se nástroje CAD systémů soustředily především na procesy tvorby 2D dokumentace. Není tomu tak dávno, co Google přinesl nástroje pro 3D koncepční návrh – produkt SketchUp, který přivedl konkurenci k vývoji množství dalších podobných systémů. Před příchodem SketchUpu byl trh stavebního softwaru (AEC) značně soustředěn na tvorbu výkresů. Pomocí produktů postavených na bázi softwaru AutoCAD či MicroStation, mohla jen hrstka zákazníků využívat 3D možnosti, které poskytovaly. Dokonce, i když Autodesk koupil Revit, plně 3D stavební modelovací systém (BIM), snaha umožnit uživatelům pohodlně a intuitivně pracovat ve 3D uvízla v zastaralé technologii modelování.

Přestože Google SketchUp pravidelně aktualizuje, ve skutečnosti stále nenabízí funkce, které zkušení architekti a 3D uživatelé dnes požadují. SketchUp dokáže snadno vytvořit jednoduché přímočaré tvary, ale složitější vzory vyžadují již značné úrovně dovedností, které přichází jen po stovkách hodin používání a dokonce i poté je vytváření složitého 3D CAD modelu značně komplikované.

Odlehčením form.Z vzniká bonsai3d

01-bonzai3d-02Bonzai je odlehčenou a upravenou verzí modelovacího systému form.Z společnosti AutoDesSys. FormZ může konkurovat obdobným systémům jako jsou Maya Autodesk a 3ds Max. I když všechny tyto produkty jsou velmi dobré,  jsou díky rokům vývoje příliš složité a příliš „nabité“ funkcemi. Bonzai3d je jednoduchý, lehký a rychlý koncepční modelář, který lze aplikovat na jakýkoliv trh, který potřebuje „freeform“ NURBS (Non-Uniform Rational B-Spline) plochy. Bonzai3d přináší navíc užitečnou nabídku specifickou pro architekturu: stěny, okna, střechy a schody, kterým lze snadno upravit rozměry.

Příjemný pro uživatele

Rozhraní je velmi uživatelsky přívětivé a „samo-vysvětlující“. I když se jedná o obecný modelovací nástroj, bonzai3d skutečně výborně usnadňuje proces modelování, takže není překvapením, že je velmi intuitivní. Kreslící prostor je podobný programu SketchUp, přičemž je k dispozici skutečně široká škála modelovacích nástrojů. Uživatelé programu SketchUp se v něm budou cítit jako doma a budou překvapeni jak rychlostí, tak i rozsahem nástrojů. Bonzai3d disponuje „speciálními objekty“ s automatizovanou geometrií, jako je střecha či komplexní schodišťové konstrukce, které se mohou změnit poté, co byly vytvořeny. Také má k dispozici funkce na tvorbu terénu.
01-bonzai3d-03

Bohaté knihovny

01-bonzai3d-04Co se týče realistických materiálů – bonzai3d disponuje rozsáhlou knihovnou materiálů, jakož i možnostmi vytvořit a definovat si vlastní materiály využívající vlastní textury. Kromě vestavěného interaktivního renderovacího režimu, je možné dokoupit plugin RenderZone (pro produkty bonzai3d i FormZ), s jehož pomocí dokážete vytvářet skutečně realistické vizualizace té nejvyšší kvality.

Windows i Mac OS

Bonzai3d se dodává ve verzi pro MS Windows a také pro Apple Mac OS. V případě, že potřebujete rychle, jednoduše a pohodlně vytvářet přesné 3D modely, ať už přímo nebo z existující 2D dokumentace, bude pro vás užitečným a vysoce efektivním nástrojem.

Technická podpora

Pro všechny uživatele registrovaných licencí, ale i pro všechny uživatele zkušebních verzí bonzai3d poskytuje u nás a na Slovensku firma Techsoft komplexní a bezplatnou podporu během neomezené doby, a to i pro starší verze bonzai3d. Podpora se poskytuje v pracovní dny od 8.00 do 16.00 hodin.

Formy poskytované podpory pro bonzai3d:
  • Prostřednictvím technického fóra
  • Prostřednictvím Skype: jan_pajerchin
  • E-mailem: support@techsoft.sk
  • Telefonicky: 052/7882501

Stažení a instalace

V současnosti je společností Techsoft nabízen download bonzai3d ve verzi 2.2 jako soubor o velikosti zhruba 213 MB, který najdete na odkazu bonzai3d.tcad.sk/download. Pokud jsou k dispozici, jsou zde ke stažení i aktuální doplňky. Soubor mohou stahovat jen registrovaní návštěvníci, registrace je bezplatná. Po nainstalování podle pokynů bude bonzai3d fungovat ve zkušebním „trial“ režimu. K chování zkušební verze je třeba poznamenat, že soubory vytvořené v Trial verzi bonzai3d lze otevřít opět pouze v trial verzi a pouze na počítači, kde jste soubory vytvořili. Pokud jste majitelem oficiální verze bonzai3d můžete trial verzi aktivovat licenčním kódem. Software se dodává v multijazykové verzi obsahující i český jazyk.

RenderZone

Doplněk RenderZone umožňuje vytvářet fotorealistické rendrování postavené na rendrovací jádru LightWorks. Nabízí tři úrovně rendrování: jednoduché, z-buffer a raytrace rendrování. RenderZone také disponuje možností produkovat obrázky založené na globálních osvětlovacích technikách, které poskytují realističtější výsledky. V RenderZone globální osvětlení zahrnuje následující techniky: final gathering (metoda osvětlení tvořící velmi realistické vykreslení scény), ambient occlusion (zastínění okolím) a radiosita (metoda globálního osvětlení scény), které mohou být aplikovány samostatně nebo se mohou kombinovat. Můžete používat jedno nebo více světel: okolní, vzdálené (Slunce), kuželové, bodové, projekční, plošné, uživatelské, přímkové či atmosférické světla. Světla se mohou objevit v obrázcích jako záře simulující odraz světla od prachových částic vzduchu.

01-bonzai3d-05

„Systém je vřele přijímán i v ČR a SR a pomáhá uživatelům vytvářet extrémně rychle profesionální 3D modely a vizualizace. Musím konstatovat, že bonzai3d mají zakoupen i společnosti, které mají legálně i jiné komplexní AEC softwary, například Autodesk Revit. Přičemž bonzai3d využívají hlavně proto, že v něm rychle a bez nutnosti hodně se učit udělají to, co potřebují. Například – cituji jednoho majitele Revitu: „3D potřebujeme zřídka. Máme koupené 2 Revity, ale nepoužívali jsme je často. Jelikož jsme je nepoužívali často - neumíme s nimi dobře pracovat, a tedy je už vlastně vůbec nepoužíváme.“ A i pro takové lidi je bonzai3d tím správným řešením.“

Ján Pajerchin, majitel společnosti Techsoft



Mohlo by vás zajímat: