Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Obráběcí robot Stäubli 170 HSM s Robotmastrem poprvé u nás

Úterý, 21 Prosinec 2010 15:46

Tags: CAD/CAM | Robotika

sonotech01Ve dnech 5–6. května 2010 se konala v Pardubicích velmi vydařená akce pro fajnšmekry nových technologií. Na odborném semináři o robotech a robotice spojeném se dny otevřených dveří firmy Stäubli byl mimo jiné poprvé u nás představen robot, který byl vyvinut speciálně pro obrábění. Vznikl ve výrobním závodě firmy Stäubli ve Francii v malebném prostředí předhůří Alp ve vesničce Faverges.

Tento robot se liší od standardního robotu tím, že místo šesté osy (zápěstí) má přímo implementováno vřeteno. Konstrukce robotu umožňuje vedení potřebné kabeláže i chlazení vnitřkem robotu, čímž je dosaženo nejen čistého povrchu robotu, ale hlavně velké manévrovatelnosti samotného vřetena, v podstatě bez omezení. Představený robot měl vřeteno o výkonu 8 kW s možností až 24 000 1/min. Zásobník nástrojů je konfigurovatelný, v Pardubicích byl osazen s možností výměny pro pět nástrojů.

sonotech02

Na semináři byl představen i off-line systém pro programování robotů – Robotmaster, bez kterého by možnosti a výkon robotu nebylo možné naplno využít. Právě přednáška o Robotmasteru byla účastníky nejlépe hodnocena a ukázala posun v možnostech využití robotů nejen do obrábění, ale i pro jiné technologie. Jedna z přednášek byla věnována plazmě, která se v poslední době více prosazuje nejen na řezání, svařování, ale díky Robotmasteru i na navařování. Opravy forem jsou díky technologii navařování plazmou mnohem rychlejší a kvalitativně lepší. Jelikož hlavním tématem bylo obrábění pomocí robotů, nemohla chybět přednáška o nástrojích. V přednášce firmy SECO se účastníci dozvěděli nejen o nástrojích na obrábění železa či lehkých kovů, ale i o technických frézách pro materiály, jako je sklolaminát, plasty či v poslední době hodně žádaný kompozit.

Po polední přestávce byly nachystány ukázky na jednotlivých pracovištích. Na jednom pracovišti byl „otevřen" robot a účastníci si mohli detailně prohlédnout jak konstrukci robota Stäubli, tak jeho řízení a další periferie. Na druhém pracovišti byla připravena demo ukázka ohraňování plastových dílů, na dalším pracovišti si mohli účastníci na vlastní kůži vyzkoušet, kdo je rychlejší, zda robot, nebo člověk, při překládávání dílečků z jedné strany úložiště na druhou. Zde byla organizátory vyhlášena soutěž, kde robot překonal pouze jeden člověk v jednom taktu. Pokud by šlo o opakované překládávání třeba po dobu deseti minut, byla by naprosto jasná převaha robotu.

sonotech03

Hlavním pracovištěm byl robot Stäubli 170 HSM, na kterém byly připraveny dvě ukázky. První ukázka bylo frézování do oceli, druhá ukázka frézování duralové desky. Obě ukázky byly s výměnou nástrojů a programováním pomocí systému Robotmaster. Pro mnohé účastníky bylo překvapením, co robot v oblasti obrábění zvládá. Nejde samozřejmě o silové obrábění, ale i tak bylo hodnocení účastníků hodně pozitivní a bylo vidět, že robot Stäubli 170 HSM si o své místo na slunci na českém trhu hlasitě řekl.

Celá akce v nových a velmi pěkných prostorách firmy Stäubli se dá hodnotit jako velmi vydařená. Za oba dva dny zhlédlo přednášky i praktické ukázky skoro sto účastníků z mnoha oblastí průmyslu i školství. Z odevzdaných dotazníků vyplynulo, že v oblasti informovanosti odborné veřejnosti je co dohánět a že bude dobré připravit další podobný seminář. Je třeba vysvětlit, že robot není jen na manipulaci či sváření, ale že jeho možnosti v praxi jsou mnohem a mnohem širší.


Mohlo by vás zajímat: