Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Vše pod jednou střechou

Autor článku: Jiří Vojtek   
Čtvrtek, 16 Červenec 2015 00:00

Tags: CAD/CAM | Dynamic Motion | Mastercam | NC stroje | Robotika | Robotmaster

sonetech ilustracniModerní doba si žádá progresívní a jednoduchá řešení. Rostoucí poptávka po flexibilní výrobě má za výsledek expanzi robotiky v průmyslu. Výrobci zjišťují, že roboti jsou čím dál více rozhodujícím prvkem při produkci vyšší kvality za nižší náklady. Větší rychlost a pružnost při výrobě pak umožňuje výrobci zůstat nadále konkurenceschopný. Společnost Sonetech, s. r. o., zabývající se od roku 1990 přípravou technologií na zakázku, je schopna pod jednou střechou připravit komplexní řešení jak pro NC stroje, tak vašeho robotického pracoviště. Společnost stojí na třech pilířích. Prvním je distribuce CAD/CAM softwaru Mastercam, druhým je výhradní distribuce softwaru pro programování robotů Robotmaster a třetím je kompletní dodávka celého pracoviště.

Světu vládne DYNAMICKÉ OBRÁBĚNÍ

CAD/CAM systém Mastercam, vyvíjený americkou společností CNC Software, patří mezi systémy s nejdelší tradicí a s bez mála 200 tisíci instalovaných licencí je nejrozšířenějším CAD/CAM softwarem na světě. Má za sebou více než 30 let vývoje na základě zkušeností programátorů a techniků z různých oblastí průmyslu. V CNC software jako první pochopili, že na trhu neuspějí s uzavřeným produktem. Velmi důležitá je spolupráce se zákazníky a partnery. Pro spolupracující firmy umožnila CNC Software nad systém Mastercam vyvíjet vlastní aplikace a tím rozšířila možnosti a schopnosti celého systému.

sonetech 1

Letos byla představena verze systému Mastercam X9, která, mimo jiné, pokračuje v trendu vývoje a optimalizace drah nástroje s technologií Dynamic Motion. Tato metoda přináší nový způsob tvorby drah nástroje. CNC Software byla první firmou vyvíjející CAD/CAM, která tuto technologii vyvinula a implementovala do Mastercamu. Dynamic Motion využívá patentovanou sadu algoritmů pro analýzu záběru nástroje a odebírání materiálu. Plynule mění a optimalizuje pohyb nástroje dle potřebných ideálních řezných podmínek jak stroje, tak i samotného nástroje. Výsledkem je jak kratší čas obrábění, menší opotřebení či poškození nástrojů, tak i v neposlední řadě menší opotřebení strojů a jejích větší životnost. Dokonce i ty nejtvrdší materiály mohou být snadno obráběny dynamickým pohybem, samozřejmě se správným nástrojem a vhodným cyklem z mnoha možností Mastercamu.

sonetech 2

Mastercam nabízí rychlé a snadné řešení od 2osého až po 5osé frézování, soustružení včetně multifunkčních a vícekanálových center, drátového řezání, 2D/3D kreslení, modelování ploch a těles. Mimo jiné obsahuje moduly Art (umělecký CAD/CAM), Router (speciální modul pro práci se dřevem). Při vývoji Mastercamu je kladen velký důraz na spolehlivost a jednoduché ovládání. Otevřenost systému umožňuje mnoha nezávislým programátorům do systému Mastercam doplňovat další funkčnost, jako např. speciální technologické listy přes speciální funkčnost pro práci s plochami, křivkami, automatické generování elektrod v systému MoldPlus až po sofistikované řešení pro programování robotů v systému Robotmaster.

sonetech 3

První CAD/CAM pro roboty

Revoluci, co se týká úspory času v oblasti robotiky, přinesl další partner Mastercamu firma Jabez Technology. Tato firma vyvinula systém Robotmaster, který je unikátní CAD/CAM software pro generování drah nástroje a trajektorií pohybů průmyslových robotů. Ještě před nahráním kódu do robota je možno odhalit případné problémy, jako jsou kolize, singularita, problémy s dosahy, ustavení dílu, omezení kloubů, a optimalizovat celkový pohyb robota. Vše je zobrazeno v přehledném grafickém prostředí. Programátoři kladou velký důraz na možnost programovat roboty i pro pracovníky, kteří nejsou robotici.

sonetech 4

Pomocí Robotmasteru je možno programovat roboty mnoha značek, jako např. Fanuc, KUKA, ABB, Staubli, Yaskawa, OTC, Comau Robotics, Panasonic, Denso Robotics, Mitsubishi Electric, Hyundai Robotics, Kawasaki Robotics, Nashi, a chystají se další. Stejně impozantní jako výčet robotů je i možnost programovat přídavné osy, a to tři lineární, dvě rotační. Všechny tyto osy Robotmaster „uřídí“ plynule. Možnost doprogramovat v postprocesoru ovládání nástrojů, upínek, parametrů laseru, plazmy, vřetene, svařování, nanášecí hlavy atd. je samozřejmá.

Robotmasterem je možno programovat robota off-line – mimo pracovní čas robota. Robot tedy může v průběhu programování stále vyrábět. Pomocí Robotmasteru není nutné programovat robota přímo na pracovišti, ale lze to udělat v klidném prostředí kanceláře.

sonetech 5

Správný směr vývoje potvrzují i čísla, jelikož za minulý rok firma Jabez Technology rostla o 63 %. Tento růst vyústil ve spojení s firmou Hypertherm předního světového výrobce strojů pro řezání plazmou, laserem, vodním paprskem. Tímto spojením „přitekl“ do firmy kapitál a mnohaleté zkušenosti zkušeného týmu v oblasti dělení materiálu. Tohle spojení umožní ještě dynamičtější růst ve vývoji Robotmasteru. Spojení s firmou Hypertherm ovšem neznamená ústup z trendu vývoje pro další aplikace a možnost nasazení Robotmasteru i v dalších oblastech, jako je např. stříkání, broušení, svařování, obrábění, nanášení lepidel a mnoha dalších.

sonetech 6

Program Robotmaster maximalizuje efektivitu a potenciál robotů. Nalezne uplatnění v oblastech a odvětvích výroby. Tým u českého distributora věří, že se opakuje situace před mnoha lety u NC strojů. I tehdy jsme slyšeli argumenty, že NC stroje jsou jen a hlavně pro sériovou výrobu vhodnou hlavně pro automobilky a podobné výroby. Dnes se již nikdo nediví, že NC stroje využívají jak velké firmy s velkými sériemi, tak i firmy zaměřené na kusovou výrobu. S nástupem Robotmasteru v oblasti programování robotů se situace dramaticky mění i na poli robotiky. Roboti jsou již díky rychlému off-line programování na bázi CAD/CAM využíváni v oblastech a sériích, kde by ještě před pár lety nikdo nepředpokládal.

sonetech 7

Řešení na klíč

Logickým krokem pro firmu, která má silný nástroj pro programování NC strojů i robotů, je nabídnout zákazníkovi využít mnohaleté zkušenosti se zaváděním nových technologií, a to nejen v oblasti softwaru, ale celých pracovišť. Realizované pracoviště v automobilovém, leteckém průmyslu i u malých dynamických firem různého zaměření potvrzují správné směřování.


Mohlo by vás zajímat: