Google překladač: English Deutsch

Na shledanou v Orlandu

Tags: 3D CAD | Akce | SolidWorks | Společnost | Uživatelé

Letošní tradiční setkání uživatelů, programátorů a obchodních partnerů SolidWorks World 2008 se konalo v nejjižněji položeném městě USA na tichomořském pobřeží, v těsné blízkosti mexických hranic. Jistě asi tušíte, že oním místem bylo San Diego. Toto město a jeho obrovské a architektonicky (alespoň zvenku) zajímavé Convention Center – kongresové centrum, stojící v těsné blízkosti Marriot Hotel & Marine a nedaleko hotelů Hilton a Hyatt, přivítalo jubilejní desátou akci společnosti SolidWorks, které se zúčastnilo bezmála 4500 účastníků. Mezi nimi byli i novináři z celého světa a s nimi i moje maličkost.

Neděle 20. ledna

Krásné slunečné počasí s poměrně vysokou lednovou teplotou rámovalo první den pobytu většiny již dorazivších hostů konference. Novinářům začal program jinak třídenní konference již v neděli. Ale sami nebyli, protože také partneři společnosti SolidWorks se činili a s vypětím sil dokončovali svoje expozice ve výstavních prostorách kongresového centra. Vše museli stihnout před večerním slavnostním zahájením, které bylo naplánováno na 18. hodinu. A vlastně ještě pro jednu skupinu účastníků konference byla neděle dnem pracovním. Totiž pro budoucí majitele certifikátu CSWA, tedy Certified SolidWorks Associate a CSWP, Certified SolidWorks Professional. Některým tak končila zkoušková neděle pěkně pozdě - ve 23 hodin. Alespoň podle časového harmonogramu.
V místnosti vyhrazené pro tiskové konference jako první přivítal novináře současný CEO společnosti Jeff Ray, který je ve své funkci od července loňského roku, kdy vystřídal Johna McEleneye. Má ekonomické vzdělání na texaské A&M University a za sebou více než 25letou praxi, kterou začínal u IBM, prošel firmou Compuware Corporation a před vstupem do SolidWorks pracoval ve společnosti Progress Software Corporation.
Na nedělní tisková konference s Jeffem Rayem bylo nabito
Seznámil novináře s úspěšným uplynulým rokem 2007, část času vyplýtval na popis obchodního kanálu (konečně, je ekonom). Dotkl se i žhavého tématu, kterým je rozhraní verze 2008, když podle něho je dokonalým rozhraním prázdná obrazovka. Dále nás seznámil také s čísly, které charakterizovaly aktuální setkání SolidWorks World 2008. Zatímco na minulé akci v New Orleansu bylo přibližně 3400 účastníků, letošní ročník byl charakterizován významným nárůstem na zhruba 4500 účastníků konference. Nás novinářů pak mělo být zhruba 150 a bylo to poprvé, co pro nás byl takto vyhrazený "tiskový den". Povzbuzením pro obchodníky by mělo být, že podle celosvětových odhadů přibližně dva a půl milionu inženýrů stále pracuje ve 2D, takže produkty nabízející prostředí 3D mají otevřené pole působnosti. Společnost SolidWorks každopádně potěšila čísla za rok 2007, a také to, že přijetí verze 2008 bylo lepší, než verze předešlé. Ray konstatoval, že SolidWorks mluví třinácti jazyky. A nás novináře z malé České republiky mohlo hřát, že mezi nimi je i čeština. O nejnovější verzi 2009 se zmínil jen okrajově tím, že bude zaměřena na výkon. Na letošním ročníku jsme asi neviděli tak zajímavý výrobek, jako byla loni v SolidWorks navržená inteligentní cirkulárka, která neřeže obsluhujícím prsty. Zato si ale Jeff Ray pochvaloval elektrickou kytaru. Na závěr svého projevu ujistil, že cílem společnosti SolidWorks bude i nadále tvorba softwaru, který zpřístupňuje 3D navrhování každému zájemci.
Po Jeffu Rayovi nastoupila Marie Planchard, která nás seznámila se vzdělávacím úsilím SolidWorksu. S touto ženou jsem měl domluvený "snídaňový" úterní rozhovor, který přineseme v příštím čísle.
Jeff Ray na pondělním zahájení
Nejzajímavějším nedělním prezentátorem byl zakladatel společnosti SolidWorks Jon Hirschtick, který tento rok vystoupil pouze před novináři s výbornou přednáškou o historii CADu, k jejíž části značnou měrou sám přispěl. Prezentace ovšem také nastínila vývoj CADu v příštích padesáti letech a Hirschtick také poukázal na to, jak je současný 3D modeling inspirován vývojem počítačových her.
Na šestou odpolední hodinu se pak začaly scházet davy účastníků konference k otevření výstavního pavilonu. Bylo vše připraveno i s patřičným občerstvením, mezi kterým nechyběly pravé místní pochoutky. A samozřejmě expozice partnerů SolidWorks a sponzorů celé této akce. Ani nevím, kdy jsem vlastně dorazil do pokoje v 25. patře hotelu Marriot, protože na první den bylo zážitků opravdu dost.
Designér Don Norman se usmívá

Pondělí 21. ledna – první den konference

Hlavní program samozřejmě zahájil Jeff Ray. Zopakoval některé věci, které jsme slyšeli už v neděli. Konstatoval také, že mezi uživateli SolidWorks vládne velká spokojenost vyjádřená devadesáti procenty, což ale společnost neuspokojuje. Jeff Ray bude SolidWorks v budoucnu směřovat k větší integraci s Dassault Systèmes a představil novinku 3Dvia Composer, která se pracovně nazývala Seemage, a začala se prodávat týden před konferencí. Jde o unikátní autorské řešení pro snadnou tvorbu a distribuci produktové dokumentace a pro uvolnění, zpřístupnění a opětovné využití již dříve vytvořených 3D/PLM dat mimo útvary jejich vzniku, tedy z vývoje, konstrukce a technické přípravy výroby do dalších výrobních i nevýrobních procesů v rámci rozšířené organizace. A vše je založeno na webovém přístupu.
Takto vypadá stavebnice robota
Představeny byly výrobky navrhované v SolidWorks, například speciální pomůcky pro postižené vozíčkáře, které jim pomáhají znovu chodit, nebo také příspěvek pro životní prostředí a likvidaci odpadků – BigBelly Solar – speciální kontejner na odpadky. A do sportovní oblasti zapadlo třeba snowboardové vázání. Společnost Revell, kterou u nás zná snad každý modelář, přišla se stavebnicí rádiem řízeného robota VExplorer, která má dnešní mládeži přiblížit robotiku i program SolidWorks, jehož studentská verze je přibalena do každé krabice se stavebnicí. Musím přiznat, že ač už dlouho nepatřím mezi mládež, s touto stavebnicí bych si určitě vyhrál i dnes.
Theo Jansen vysvětluje pohyb nohy
Mezi excelentní hosty patřil Danny Foster, popularizující architekturu v televizním programu Built it Bigger na Discovery Channelu. I když se v něm zabývá převážně výškovými budovami, což mnohdy přináší jemu, jako moderátorovi, neobvyklé zážitky, představil také svůj vlastní projekt fotbalového stadionu Arizona Cardinals, jehož ochozy zvnějšku připomínají stočeného hada. Jinými tématy bylo Šanghajské Financial Center a projekt montážní linky na stavbu domů, které se dají postavit během jediného dne. Šlo vlastně o projekt, který vnikl po přírodní katastrofě způsobené Hurikánem Katrina v okolí New Orleans v srpnu 2005. Domy vystavěné novou technologií by měly být nejen přístupné pořizovací cenou, ale také odolné vůči silovým větrům.
Trochu z jiného soudku bylo vystoupení holandského umělce Theo Jansena. Ten si zpříjemňuje život konstruováním skoro monstrózních "plážových zvířat". Jsou to jakési sestavy důmyslných konstrukcí noh, které jako by vypadly z náčrtků mistra Leonarda da Vinciho, plachet a vrtulí, lehce se pohybující za pomoci větru po písčitých plážích. Holandští elektrikáři možná v poslední době pociťují nedostatek instalačního materiálu, protože hlavním konstrukčním prvkem těchto "zvířat" jsou právě plastové elektroinstalační trubky. Plážová zvířata mají i svoji inteligenci, protože při vstupu do vody obrátí směr svého pohybu. O to se stará opět důmyslná sestava válců, pístů, hadiček a převodů. To, že Jansenova prezentace nenechala téměř nikoho chladným, bylo vidět po jejím skončení, kdy se na pódium nahrnuly stovky lidí, aby si vyzkoušeli pohyb zvířat, nebo si je aspoň vyfotili na památku.
Plážové zvíře na pódiu

Úterý 22. ledna – druhý den konference

Jak jsem již napsal, úterní program pro mne začínal poměrně brzo, neboť již v půl osmé jsem rozmlouval s Marií Planchardovou. Když pak ještě chcete projít svoje redakční e-maily a případně si zapsat nějaké postřehy, málem nestíháte začátek hlavního společného programu. Ten pokračoval prezentacemi dalších hostů.
Donald A. Norman, profesor designu na Northwestern University, dřívější vicepresident Apple Computer a partner konzultační společnosti Nielsen Norman Group Consulting Firm, si svým v podstatě nenápadným projevem získal obecenstvo celého sálu, které často přímo vybuchovalo smíchy. Mottem jeho přednášky bylo, že nemáme zapomenout na design pro lidi a že atraktivní věci pracují lépe. Pokud je dobře udělaný design, nikdy si nespletete pepřenku se slánkou a nemusí to být na nich ani napsáno, stejně jako si u sedadla v autě i bez velkého popisování najdete tu správnou páku na to, abyste si upravili polohu sedu. A čtyři zásady, kterých by se měl držet každý designer? Měl by myslet na lidi, dbát na užitečnost návrhu a jeho krásu, samozřejmě bez zbytečných nápisů.
Paluba letadlové lodi Midway, která nyní slouží jako muzeum
Vysokou laťku prezentací dále držel Dr. Robert Ballard, prezident connecticutského Institute for Exploration at Mystic Aquarium a zakladatel projektu Jason. Tento oceánolog, geolog a podmořský archeolog se stal nejznámějším po nalezení vraku Titaniku. Zmínil se o tom, jak stále zlepšující se technologie změnily způsob zkoumání hlubokých moří. Pryč je doba, kdy každý výzkumník byl osobně u samotného nálezu pod vodou. Na moři zůstává dnes jen podpůrná loď s robotickými potápěči a vlastní výzkum a analýzy jsou prováděny on-line někde v laboratoři na břehu.
Jako každý den jsem se po hlavním programu zúčastnil navazující tiskové konference a poté přešel do výstavní části, abych procházel další stánky, bavil se s dalšími partnery společnosti SolidWorks a sbíral materiály pro články do IT CADu. I když samozřejmě nejen to. Úterní odpoledne jsem věnoval také návštěvě vyřazené letadlové lodi Midway, vyrobené v roce 1946 a vyřazené po válce v Zálivu. Dnes slouží jako muzeum a určitě je na co se podívat.
Večer měl SolidWorks naplánovanou akci, která už byla předzvěstí blížícího se konce celé konference. Všichni účastníci konference se v zástupech odebrali do nedalekého historického Gaslamp Districtu, který byl ten večer obehnán zátarasy a vyhrazen pouze pro ně. O zábavu se přímo na ulici starala beatová skupina, před kterou se do rytmu vlnily dvě sličné děvy a v okolních restauracích a hospodách, stejně jako na ulici, bylo jídla a pití, co hrdlo ráčilo. Kdy tato street párty skončila nevím, protože jsem z ní odešel v devět hodin večer a šel relaxovat do hotelového bazénu a vířivky.

Středa 23. ledna – den třetí, závěrečný

Ani třetí den nemohly chybět hlavní prezentace společné pro všechny účastníky. K zajímavým příspěvkům patřila prezentace vynálezce Deana Kamena a soutěže FIRST Robotics (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), jejímž účelem je podporovat a zvát studenty ke studiu technických oborů. Bylo vidět, že jde o žhavé aktuální téma a tisková konference s Deanem Kamenem po skončení hlavního programu pak ani nebyla tradiční konferencí, ale zvrhla se na prezentaci názorů jednotlivých žurnalistů, které Kamen jen přihlížel a nebyl puštěn ke slovu.
V programu nemohla samozřejmě chybět tradiční desítka uživatelských přání, největší ohlas z těch splněných sklidila podpora dvoumonitorového provozu.
Následovalo předávání různých ocenění a diplomů a nejočekávanějším závěrem bylo poodhalení novinek v SolidWorks 2009 pojaté jako televizní show, ve které terapeuti-vývojáři předepisují stresovaným uživatelům CAD programů léčbu novými funkcemi systému SolidWorks. Určitě se ke všem novinkám ještě dostaneme v některém z dalších čísel našeho časopisu.
Opět se potvrdilo, že tato největší celosvětová 3D CAD akce byla místem, kde účastníci mohou načerpat informace, rozvinout své schopnosti a získat cenné kontakty. K tomu nemalou měrou přispěla všechna ta technická školení, semináře a výstava. A jak nejlépe relaxovat? Zřejmě golfem, na který vyrazil hned další den po skončení konference Jeff Ray. Kdo na konferenci letos nebyl má šanci opět příští rok ve dnech 8. až 11. února 2009 v Orlandu na Floridě. Na shledanou v Orlandu!


Mohlo by vás zajímat: