Google překladač: English Deutsch

Spolupráce Nemetschek Allplanu a Plancalu

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: AEC | BIM | HVAC | Nemetschek | Software | Společnost

nemetschek939.jpgJeden z předních evropských dodavatelů softwaru pro navrhování a správu budov – Nemetschek Allplan – vstoupil do úzké spolupráce s firmou Plancal, evropským dodavatelem softwaru HVAC (Heating, Ventilating, and Air Conditioning – Topení, ventilace a klimatizace). Cílem této spolupráce je produkovat integrované řešení pro architekturu, stavební inženýrství a vzduchotechnické technologie na základě univerzálního 3D modelu budovy. Přínos pro zákazníky bude v tom, že se zvýší rychlost a efektivita jejich plánovacích procesů. Kromě vývoje produktů, budou obě společnosti spolupracovat v oblasti marketingu a prodeje.

Rodina produktů Allplan je dobře zavedená platforma, která využívá 3D modely budov k zajištění celého procesu plánování a integrované praktické nástroje pro navrhování a projektování.
Plancal vyvinul software, který se stará o stavební služby už víc jak 30 let. Nosný produkt „nova” je předním HVAC řešením, které bude cenným přínosem pro spolupráci.
Plánovací procesy založené na Building Information Modelling (BIM) umožňují univerzální použití stavebních údajů. V takových situacích musí být možné, aby partneři podílející se na projektu mohli vybrat softwarové řešení, které nejlépe odpovídá jejich konkrétním požadavkům. Určitou roli zde hrají IFC (Industry Foundation Classes) standardy, hlavním cílem této normy je propojit různé aplikační obory přes neutrální otevřený datový model. To bude tvořit základ, na němž Plancal a Nemetschek Allplan mohou pracovat společně, aby se plně integrovaly produktové rodiny Allplan a nova. V praxi to znamená, že architekti, stavební inženýři a profesionální návrháři budou moci přistupovat ke stejnému 3D modelu pro získání dat plánů, jako půdorysy, řezy a pohledy, jakož i inteligentní stavební prvky, množství, ceny a informace o vytápění , větrání a hygienických zařízení. Jednotlivé komponenty řešení tvoří základ pro zajištění toho, že účastníci projektu mohou přistupovat ke všem požadovaným konstrukčním údajům a uvádět je do oběhu podle potřeby, bez ztrát či problémů s rozhraním. To umožňuje optimalizaci procesu plánování v rámci Building Information Modeling.

Mohlo by vás zajímat: