Google překladač: English Deutsch

SolidCAM má řešení pro elektrody

Tags: CAD/CAM | Elektrody | SolidCAM

Real_workPotřeba modelovat a obrábět elektrody je ve firmách zabývajících se výrobou, opravou forem anebo návrhem a konstrukcí přípravků značná. O to vítanější mohou být inteligentní nástroje pro usnadnění a zefektivnění práce.
Elektrody by se daly rozdělit na několik základních kategorií. Pomineme-li rozdělení na hrubovací a dokončovací elektrody, dostaneme se k rozdělení podle složitosti tvaru elektrody.
Další kategorií jsou elektrody méně složité. Zde se dá úspěšně nasadit software, který konstruktérovi pomůže a práci zefektivní a urychlí. SolidCAM tento software nazval Electrode Solution – řešení pro elektrody. Skládá se ze dvou částí – Konstruktér forem a HSM obrábění forem.

Konstruktér elektrod

Konstrukční část byla vyvinuta ve spolupráci s firmou Manusoft, která má sídlo v Singapuru a již několik let úspěšně vyvíjí a prodává software IMOLD. Vlajkovou lodí této firmy je Konstruktér forem, komplexní integrovaný modul pro SolidWorks na konstrukci forem pro plasty. IMOLD konstruktér elektrod přebírá jen část z balíku produktů a tou je konstrukce elektrod. Tato část zajišťuje výrazné urychlení konstrukce elektrody na základě dokonalé spolupráce s nástroji software SolidWorks. Modul je plně lokalizován do češtiny a integrace je zajištěna přes přehledné menu v SolidWorks. Dialogový panel nabízí mimo ikony přímo související s modelováním elektrody také ikony pro rozšiřující práci s plochami. Tyto rozšiřující funkce lze využít kdykoliv, když potřebujeme upravit nebo vytvořit plochy. Funkce jsou navrženy tak, aby pomohly konstruktérovi s problematickým doplňováním, vytažením a rozdělením ploch. Samotná konstrukce elektrody se vytváří na modelu SolidWorksu a je logicky uzpůsobena tak, jak je to běžné v praxi. Po určení počátku se konstruktér může zabývat přímo výběrem ploch na modelu určených k elektroerozi. Zde se mu nabízí několik automatických funkcí pro zjednodušení výběru – přes automatický výběr podle barvy až po možnost určit tzv. stop plochy, které ohraničí výběr. Možnost vkládání, modelování a načítání držáků z databáze je samozřejmostí, jakožto i využívání databáze polotovarů, ze kterých se elektrody obrábí. Automatické funkce, typy strojů, přídavků a držáky elektrod se řídí nastavením a lze si je upravit dle svých zvyků. Konstruktér elektrod poté sám vytvoří díl SolidWorksu a nabídne uživateli sestavu, kde lze vidět obráběný díl a zasunutou elektrodu. K dispozici je simulace, která dokáže „rozpohybovat" elektrodu včetně držáku zajíždějící do obráběného kusu. Model elektrody lze otevřít a lze na něm provést v SolidWorksu jakékoliv změny. Zde se právě nabízí výše popsané funkce pro úpravu ploch a slouží výhradně k tomu, když konstruktér chce ovlivnit tvar elektrody automaticky vygenerovaný Konstruktérem elektrod. Závěrem konstruktérské práce je automatické vygenerování výkresů jednotlivých elektrod s popisem a výkresem sestavení všech elektrod s kusovníkem, kde je popsána poloha najetí, rozměr polotovaru, název elektrody, materiál aj. Opět platí, že ve výkresu lze cokoliv dokótovat, popř. vymazat – pracujeme přece jen stále v prostředí parametrického SolidWorksu, který nabízí takto jedinečnou integraci.

Sestava_forma-elektroda_1 Sestava forma-elektroda

3D HSM frézování

Skončila konstruktérská práce a přímo z modelu elektrody můžeme začít práci technologickou. Zde přichází na scénu druhá část z balíčku SolidCAM řešení pro elektrody – 3D HSM frézování. SolidCAM je rovněž plně integrovaný, a proto okno SolidWorksu opět neopustíme. Díky tomuto osvědčenému a výkonnému modulu máme k dispozici velice silnou kombinaci nejrůznějších strategií, jak obrobit i ten nejsložitější tvar elektrody.

Scéna je od Konstruktéra dobře připravena, nulový bod stačí akceptovat podle nájezdového bodu elektrody. Poté se může použít systém inteligentních šablon – tento systém práce výrazně ulehčí a urychlí práci. Po výpočtu operací zbývá jen ověřit v simulaci, jak obráběný tvar dopadl, a můžeme poslat program do výroby. Poznámka – asociativita s modelem elektrody je samozřejmostí – tzn. jestliže se model elektrody změní, dráhy se změní také. Většina programátorů by si práci bez takto fungující provázanosti nedokázala představit.

Závěrem lze tedy shrnout – SolidCAM řešení obsahuje Konstruktéra elektrod, obsahujícího výkonné automatické modelovací funkce, které pomáhají konstruktérovi při návrhu elektrody a výrazně urychlí rutinní práci, složitou práci zjednoduší, vygenerují automaticky model a výkresy. Dále SolidCAM, který zajistí kompletní obrobení elektrody, simulaci, vygenerování NC kódu a dokumentaci k němu. Ve spojení se SolidWorksem vzniká velice silný komplex nástrojů.

Prodejcem řešení je společnost SolidVision, s. r. o., a tým zkušených techniků je připraven vám tuto novinku prezentovat a poskytnout.


Mohlo by vás zajímat: