Google překladač: English Deutsch

T-Flex 3D CAD v Rock Empire

Tags: CAD | CAM | SoliCAD | T-Flex

rockempire-01Když už pouhý Corel nestačí

Podtitul našeho článku by možná mohl být zavádějící, zvláště když Corel nedávno ohlásil ke svému již existujícímu CAD produktu Corel DESIGNER další takový software – CorelCAD. Ale v době, kdy se v Rock Empire ohlíželi po vhodném 3D CAD softwaru, protože s výrobci ve východní Asii potřebovali komunikovat na úrovni 21. století, toto řešení k dispozici nebylo. Malé firmy se z důvodu konkurenceschopnosti vždy ohlížejí po řešeních s co nejmenšími náklady, což se odráží i na financích uvolňovaných na počítačovou podporu navrhování. Snad proto najdete ve vybavení takových firem často grafický balíček CorelDRAW, využitelný na bitmapové i vektorové ilustrace a také na 2D výkresy. A když s 2D nevystačíte, poohlížíte se po něčem novém.

Malé představení Rock Empire

Firma toho sama o sobě na svých webových stránkách mnoho nepíše, proto jsem si pro inspiraci k tomuto úvodu musel zajít na stránky prodejního partnera HUDYsport. Rock Empire je český výrobce lezeckého a outdoorového vybavení se sídlem v Benešově nad Ploučnicí. Dodává snadno dostupné a kvalitní výrobky s dobrou cenou a vysokou užitnou hodnotou. Z nabídky produktů jsou nejžádanější sedací úvazky a cenově dostupné karabiny a expresky. V úvazku Peak začíná lézt, sedět a občas i padat většina české lezecké veřejnosti. Někteří pokračují novými úvazky Gibbon nebo zvolí sportovně laděný Sirion. Nezanedbatelnou část produkce tvoří pracovní vybavení, kam patří například absorbéry, pracovní brašny, různé karabiny, pracovní smyčky, opět úvazky a další výrobky, samozřejmě odpovídající vyžadovaným normám bezpečnosti.

Pod značkou Rock Empire se prodává zhruba 40 vlastních výrobků, úvazky se však také vyrábí pro asi 3 zahraniční firmy pod jejich vlastní značkou.

Firmu založili v roce 1990 horolezečtí nadšenci a mezi zaměstnanci, kteří dobře znají svoje řemeslo, jsou i aktivní sportovci. Nemají to do vhodných lezeckých lokalit z Benešova daleko. Dnes má firma asi 50 zaměstnanců ve výrobní i obchodní části.

Zbyněk Homola je člověk, který nás provedl výrobou a má na starosti i IT podporu výroby, včetně navrhování nových modelů v CAD prostředí.

CAD pracoviště

V kanceláři Zbyňka Homoly panuje příjemný pracovní nepořádek. Jak sám říká, pracuje vždy minimálně na pěti věcech souběžně, takže rozložení všeho možného ve volném prostoru tomu odpovídá. Kdyby to uklidil, už nic nenajde. Ani uklízečka zde nesmí dělat nic jiného než vytřít podlahu, na rozložené věci nesmí sáhnout.

Na textilní věci, mezi které patří i úvazky, se používá v úvodu zmíněný Corel. Jsou to ploché věci, na které není potřeba žádné 3D. A vlastně žádný takový software, jakým se například v textilním odvětví v CADu navrhuje oblečení a automaticky provádí střihy řezané na laserových řezačkách, neexistuje. Tady se polotovary lisují, podobně jako se vyrábí obuv. A dál se vše sešívá podle papírové 2D pracovní dokumentace, přibývají různé spony, polohovací oka a poutka až do přidání posledních komponent, kdy vznikne konečný výrobek, například pracovní úvazek Skill Belt.

Na údržbu stávajících modelů, jejich aktualizaci i návrhy nových modelů úvazků si pracovníci s Corelem vystačí.

rockempire-02

Výroba na Tchaj-wanu a potřeba 3D

Už na příkladu úvazků se ale ukazuje, že při návrhu bude potřeba i nějaký 3D CAD program. Nedají se stále dokola používat stejné typy rychloupínacích spon nebo polohovacích ok. S tím by v konkurenci, jaká dnes ve všech oborech panuje, žádný výrobce neuspěl. K již zmíněným komponentám úvazků se přidávají další výrobky, které je rovněž dobré navrhovat nebo jen inovovat ve 3D. Mnoho výrobců stěhuje své výroby do zemí s levnou pracovní silou a levnějšími zdroji, v současné době převážně do Číny. I v Rock Empire zjistili, že se jim vyplatí zadávat výrobu plastového i kovového sortimentu čínským továrnám, konkrétně si vyhlédli výrobní kapacity na Tchaj-wanu. Neznamená to ovšem, že byste nemohli zdejším odborníkům dodat podklady nakreslené v Corelu ve 2D. Myslím, že by se s tím nějak vyrovnali a požadovanou součástku by podle návrhu vyrobili. Ale nemůžeme očekávat, že čínské továrny jsou dnes tam, kde jsme byli my těsně před koncem tisíciletí. Moderní vybavení, laboratoře se všemi možnými dostupnými zařízeními, pracovními stroji, 3D tiskárnami, simulačními pracovišti a také všemi možnými dostupnými modelovacími programy jsou samozřejmostí. Potřebujeme k této zakázce nový 3D skener? Potřebujeme něco jiného? Tak si to jdeme koupit. Tak to dnes v čínských továrnách chodí. A v podobném duchu můžeme pokračovat. Chcete s námi komunikovat? Dodávejte nám modely ve 3D.

Cena, za jakou lze potřebné zboží v Číně nakoupit, je mnohdy řádově nižší než u nás. Rock Empire za rok prodá třeba 30 až 40 tisíc karabin, což je z hlediska výroby ve východní Asii zanedbatelný počet, protože podobného zboží třeba pro armádu dodají celé vlaky ročně.

Také výroba nářadí pro výrobu, hlavně pak forem pro vstřikování plastů, je z našeho pohledu velmi levná. Výroba formy, kterou bychom u nás pořídili za více než 100 tisíc korun, je na Tchaj-wanu dostupná za 2000 dolarů, jak Zbyněk Homola dokumentuje na příkladu čtyřnásobné formy na plastové karabiny k nošení materiálu.

rockempire-03

Hledání vhodného 3D CAD produktu

Výhodou bylo, že při výběru se v Rock Empire nemuseli přizpůsobovat požadavkům tchajwanských výrobců. Jak už bylo výše napsáno, jsou schopni si pořídit jakýkoliv modelovací CAD program. Takže omezením byla pouze výška nákladů na pořízení, případně na další údržbu a odbornou pomoc. Při hledání vyzkoušeli například Solid Edge, jehož bezplatnou 2D verzi občas používají i dnes. Dívali se i po dalších programech, až si nakonec vybrali pražskou společnost SoliCAD, která u nás nabízí například programy progeCAD a T-Flex CAD. Finální volbou se stal právě T-Flex CAD, který už asi před více než rokem pořídili na jedno pracoviště za zhruba 60 tisíc korun. V ceně byla zahrnuta i roční podpora, kterou, k čemuž se ještě dostaneme dále, Zbyněk Homola pilně využívá. K T-Flexu existují výborná výuková videa, takže uživatelé se mohou tímto způsobem rychle zdokonalovat. Pokud ovšem hledáte něco narychlo, hůř se v tomto uspořádání zorientujete. Tištěný manuál, kde by si uživatel rychle našel potřebnou funkci nebo by potřeboval jen poradit, údajně neexistuje. Ostatně mnoho uživatelů si raději v klidu počte, než loví informace ve videích, mnozí zavrhují i čtení tiskových pdf na monitoru.

Nákup nového 3D CAD programu ovšem nakonec znamenal i nákup nového hardwaru, protože ten původní velmi silně zatížil grafickou kartu. Tato výměna by ale byla nutná i u jakéhokoliv jiného CAD softwaru. Dnes se tedy pracuje na novém hardwaru s 64bitovým operačním systémem Windows 7, se dvěma monitory, jak ostatně můžete vidět na jednom z přiložených obrázků.

Práce ve 3D a vzorná uživatelská podpora

Zbyněk Homola nijak nezastírá, že se se systémem T-Flex CAD stále ještě učí pracovat. Ani náhodou nemá čas sedět u počítače 8 hodin denně. Proto také svoje první práce posílal na zpracování na Tchaj-wan ještě ve 2D. Ukazuje nám návrhy spon, které vytvářel s pomocí podpory ze SoliCADu.

„Složité věci mi dělají v SoliCADu v Praze. Já řeknu, co chci, nakreslím to nebo do Prahy rovnou přijedu a sedím s člověkem z firmy a děláme to spolu. A máme to za půl dne nebo za jednu směnu hotové. Další doladění ještě dělal tento spolupracovník, když jsem tam už nebyl. Pokud tam osm hodin sedím a dívám se, jak to dělá, tak se hodně naučím. Pro mne je prostě jednodušší, když si některé věci zajedu vyřešit do Prahy."

Zbyněk Homola, designér, Rock Empire

A SoliCAD nepomáhá jen s dodávaným softwarem. V případě potřeby vypomůže i s frézováním a výrobou prototypu. Samostatná roční podpora stojí Rock Empire 12 tisíc korun, což je asi částka vcelku snesitelná, zvláště když podporu využíváte hodně často.

A podpora opravdu funguje, tu využívám naplno. Zavolám, hned mi pomůžou. Stejně perfektně běhají všechny aktualizace. Jsou ochotni se s podporou i připojit na moji plochu, ale to zase není ochoten povolit náš ajťák.

Další využití modelovacího softwaru

Jak z našeho rozhovoru vyplynulo, nebudou v Rock Empire T-Flex rozhodně využívat k vynalézání nových prvků pro horolezectví. Být misionářem se nevyplatí. Do vynalézání se investuje strašně moc času a pak, když svou práci nezapatentujete na celém světě, stejně přijde někdo, kdo ji okopíruje. V Rock Empire se drží zavedených standardů, jen se jim snaží dát svůj design, svou značku. T-Flex bude využit při návrhu nových modelů výrobků, protože z obchodních důvodů zde probíhá neustálá inovace stávajících produktů. Jeden model se daří držet většinou jednu nebo dvě sezóny. To je výborné, protože v takovém případě se všechno zaplatilo a lidé to chtějí – neboli produkt se povedl. Jsou výrobky, které se prodávají třeba i tři roky, a to už je co říct! Většina modelů ale bývá na jednu nebo jeden a půl sezóny.

Výrobky navrhované v Rock Empire

Prohlížíme si různé modely karabin. Jedna se líbí mé kolegyni natolik, že mluví o tom, jak by se jí hodila i ke kabelce. Tento model ovšem nabídli Tchajwanci sami. Už ani v Číně se nedá vyrobit karabina příliš levně. Forma je sice relativně levná, asi 2000 dolarů, ale drahý je materiál. Hliníková slitina dané pevnosti je tržní komoditou a její cena neustále stoupá.

rockempire-04

Kotvicí prostředek do ledu dělají ve fabrice, kde se vyrábí hlavně do pistolí. Je hodně náročný na výrobu. K výrobě je použit speciální materiál a musí mít závity točeny ve správném sklonu. Námi prohlížený výrobek prý ještě správně nefunguje, protože nemá správně vybroušené zuby. Velmi důležitý je sklon závitu, aby pomůcka šla zašroubovat rukou. Když jsou závity špatně, tak se tlačí proti ledu a nejde to zašroubovat lehce. Anebo zase nejde vyšroubovat. Závit se jakoby vzepře proti ledu a nejde to ven. Lezec většinou visí na laně a jednou rukou musí být schopen tento přípravek natlačit do ledu. Je to záměrně provedeno tak, že zuby se led krouhá a prostředním otvorem vylézá ledová drť. Vnitřek otvoru musí být speciálně vyleštěný, aby drť odpadávala, protože pokud uvnitř zamrzne, vytáhnete ji až někde doma u krbu. Zde je trochu problém, protože Tchajwanci vlastně dělají něco, čemu vůbec nerozumí. Jsou výborní strojaři, umí model perfektně zpracovat, ale vůbec netuší, k čemu to slouží.

rockempire-05

Letošní novinkou je helma, kterou firma opět potřebuje prodávat 1 a ½ až dva roky, aby se zaplatila a byl z ní nějaký zisk. Pak bude potřeba nějaká její inovace.

Už nějaké nápady mám, ale je dobré je nevystřílet hned na první výrobek. Protože obchodníci přijdou a ptají se: „Tak co, je nějaká změna? Chceme něco nového!" Pak se bavíte s koncovými zákazníky: „Proč už neprodáváte tam ten úvazek?" „Protože obchodníci chtěli jiný." „Ten byl tak dobrej..."

Toto řídí distributoři, ti chtějí stále něco nového. Zákazníci si na to mnohdy ani nestačí zvyknout a distributor už jim pošle něco nového.

Věnujte se lezení

Lezení je opravdu až neuvěřitelně levný sport. Utratíte při něm víc za cestování k vhodným lokalitám než za vybavení. Lano vydrží, když hodně lezete, celou sezónu a úvazek až 3 roky. Boty také jednu sezónu. Lano u nás v Česku koupíte asi za 3000 korun, tisícovku stojí boty a úvazek přijde na dejme tomu 1500 korun. Taková výbava při rekreačním lezení vydrží běžně dva roky. Jsou i takoví, kteří vůbec nechodí do skal, ale lezou jen po umělých stěnách. Místo do posilovny chodí na stěnu. Tam vás lano přežije.

Podobné věci i další aspekty výroby lezeckých pomůcek jsme se Zbyňkem Homolou probírali asi 2 hodiny. Řeč přišla i na náklady na atesty a certifikace, které nejsou zrovna malé. A mluvili jsme také o nadstandardních konkurenčních vztazích v oboru. Přeji, aby se Zbyňku Homolovi a firmě Rock Empire dařilo, a děkuji za vlídné přijetí.


Mohlo by vás zajímat: