Google překladač: English Deutsch

Open BIM zlepší spolupráci v stavebnictví a architektuře

Autor článku: Nemetschek   

Tags: AEC | BIM | Nemetschek | Open | Stavebnictví

Nemetschek-OpenBIM-- 1216Aliance buildingSMART International, členové skupiny Nemetschek Group, společnost Tekla a další vedoucí dodavatelé softwaru spojili své síly a spustili celosvětový program, který bude v odvětví stavebnictví a architektury (AEC) podporovat pracovní toky prostřednictvím Open BIM. Open BIM je univerzální přístup k projektování, k realizaci staveb a provozu budov na základě otevřených standardů a pracovních toků. Open BIM je iniciativou aliance buildingSMART a několika vedoucích dodavatelů softwarových řešení s využitím otevřeného datového modelu buildingSMART.

„Zcela zásadní téma pro sektor AEC ve stavebnictví a architektuře a tudíž i pro nás je: BIM (informační model budovy). Společnost Nemetschek Allplan používala svoji filozofii - pracovní postupy orientované na model již dlouho před tím, než byl tento termín vůbec definován. 'BIM’ znamená zaměřit se na proces a předcházet duplikaci pracovních činností, 'Open' (otevřený) znamená, že profesionální řešení od různých výrobců se navzájem doplňují v celém procesu. Tyto požadavky jsou dnes realitou. Z toho důvodu představuje iniciativa Open BIM především hájení zájmů našich zákazníků,“ říká generální ředitel společnosti Nemetschek Allplan GmbH, Peter Mehlstaubler.

Přístup na základě Open BIM nabízí zainteresovaným stranám ve stavebních projektech klíčové výhody:
  • Integrace pracovních toků vede k výraznému snížení chyb v řízení celého procesu v porovnání s přístupem, kdy se koordinují různé profese prostou výměnou dokumentů.
  • Účastníci projektu mohou pracovat s nejprogresivnějšími řešeními ve svých příslušných odvětvích, aniž by riskovali „nekompatibilitu“ a tudíž vyloučení z určitých BIM projektů.
  • Účastníci projektu si mohou udržet plnou kontrolu nad aktualizacemi softwaru bez ohledu na to, jak si v tomto ohledu počínají kolegové pracující na jiných stavebních a architektonických projektech
  • Přístup k BIM datům je zajištěn po celý životní cyklus budovy včetně fází jejího projektování, výstavby ale i provozu.
Cílem programu Open BIM je pomoci koordinovat úsilí v oblasti podpory a zavádění pracovních toků prostřednictvím Open BIM. Například  tím, že poskytne společné definice, požadavky a značení. Uvítáme, když se dodavatelé AEC softwaru, činitelé v odvětví AEC - projektanti, stavební inženýři, stavební firmy - i AEC projekty zapojí a budou užívat logo Open BIM jako symbol úspěšné, hladké a efektivní spolupráce. Mezi společnosti, které se účastní programu Open BIM od prvního dne, patří buildingSMART International, společnosti Nemetschek včetně společností GRAPHISOFT, Nemetschek Allplan, Nemetschek Vectorworks Inc., Nemetschek Scia a také společnosti Tekla a Trimble a Data Design System.

Mohlo by vás zajímat: