Google překladač: English Deutsch

Graphisoft představil ArchiCAD 16

Autor článku: Graphisoft   

Tags: ArchiCAD | Architektura | BIM | CEGRA | Graphisoft | Stavebnictví

Graphisoft ArchiCAD 16 -- 1221Graphisoft uvedl nejnovější verzi svého BIM programu pro architekty a projektanty ArchiCAD 16. V novince přináší unikátní nástroj MORF pro intuitivní volné modelování komplexních objektů, navrhování vlastních BIM prvků a jejich sdílení a vyhledávání. Podle zveřejněné  tiskové zprávy dělá vestavěná funkce pro vyhodnocení energetické náročnosti objektu z ArchiCADu 16 „nejzelenější“ aktuálně dostupný BIM program. Česká verze ArchiCADu 16 bude zpřístupněna v září.

Nástroj MORF – revoluce v BIM modelování
Navrhování vlastních prvků i komplexních objektů a konstrukcí vyžaduje nástroj s výjimečnou modelovací flexibilitou. ArchiCAD 16 představuje funkci MORF, která je integrovanou součástí arhicadového BIM prostředí. MORF umožňuje vytvořit jakoukoli geometrii v intuitivním grafickém prostředí, kde se pracuje s postupy jako je tlač & táhni. MORF prvky lze vytvářet nové nebo lze jakýkoli objekt ArchiCADu do MORF převést, od kusu nábytku po celou budovu.

BIMcomponents.com – cloud computing pro vyhledávání BIM prvků a struktur
Výroba elektronických katalogů s BIM objekty představuje jeden z nejrychleji se rozvíjejících segmentů BIM průmyslu. Parametrická GDL technologie ArchiCADu je již dlouho profesionálním nástrojem pro vytváření „inteligentních“ objektů. ArchiCAD 16 zásadně mění možnosti, jak může "průměrný" uživatel vytvářet své vlastní BIM objekty. Nové modelovací schopnosti ArchiCADu spolu s na cloudu vystavěné databázi BIM Component umožňují každému vytvářet, hledat, umísťovat a stahovat BIM objekty dle vlastních požadavků. Plně integrovaný web portál dělá ze sdílení BIM komponentů klíčovou komunitní funkci. BIMcomponents.com se také stává centrálním „tržištěm“ všech GDL objektů, které jsou uživatelům ArchiCADu k dispozici v okamžiku, kdy je potřebují.

Udržitelnost – první integrovaný BIM systém pro vyhodnocování energetické náročnosti
Energetická náročnost je zásadním hlediskem pro hodnocení dnešních budov. Rozhodnutí, mající největší dopad na tento parametr, dělají již architekti, ne až specialisté. Graphisoft neustává v inovacích na tomto poli. Do ArchiCADu 16 vestavěná funkce pro energetické vyhodnocení projektu navazuje na dříve samostatně dodávanou aplikaci EcoDesigner, ovšem stojí na zcela nové technologii. Ta umožňuje architektům provést přesnou dynamickou analýzu projektu přímo v ArchiCADu, vycházející z analýzy geometrie virtuální budovy, resp. BIM modelu, a přesných online aktualizovaných hodinových údajů o počasí v místě projektu.

Graphisoft spolu s ArchiCADem 16 aktualizuje i své další produkty. Jedná se o vylepšený BIM Server, na cloud computingu založenou službu pro uživatele BIMx (pro uživatele se SupportPackem) a podporu IFC 2x3 Coordination View Version 2.0 prohlubující OPEN BIM standard. Distribuce ArchiCADu 16 bude spuštěna v červnu, všech 26 lokalizovaných verzí bude zpřístupněno během třetího kvartálu 2012. Českou verzi CEGRA plánuje na 28. září. Více informací o ArchiCADu 16 najdete zde. První veřejné představení ArchiCADu 16 v Česku proběhne během ArchiDAYs 2012 14. června.

Mohlo by vás zajímat: