Google překladač: English Deutsch

Graphisoft uvedl BIMx pro zařízení s Androidem

Autor článku: Graphisoft   

Tags: Android | ArchiCAD | Architektura | BIMx | Graphisoft | Stavebnictví

BIMx na Samsung GT-P3100--1231Společnost Graphisoft oznámila svou nejnovější inovaci konkrétně zacílenou na uživatele zařízení s operačním systémem Android. Graphisoft BIMx, skutečný komunikační a prezentační nástroj pro projekty BIM, je nyní k dostupný jako aplikace 3D prohlížeče pro kategorii zařízení s Androidem, vedle zařízení iPad/iPhone. Pod Facebookem sjednocená BIMx komunita a nová stránka Model Transfer pomáhají šířit tuto moderní technologii mezi architekty, klienty a všemi ostatními zúčastněnými stranami.

BIMx (Building Information Model Explorer) je interaktivní prostředí s hrám podobným ovládáním, umožňující každému prohlížet veškeré BIM modely bez licence pro profesionální vývojový software, ve kterém byl původně stavební model vytvořen. Uživatelé ArchiCADu byli schopni publikovat samospustitelné BIMx modely fungující na stolních počítačích (Win/Mac) a na zařízeních iPad/iPhone s účelovou aplikací přímo propojené s BIMx komunitou pro „sociální“ sdílení modelu. Nyní mohou Android uživatelé  požívat stejných výhod, jaké BIMx nabízejí IOS uživatelům, stažením prohlížeče. Prostřednictvím BIMx dává Graphisoft BIM do rukou všech zúčastněných stran, které se aktivně podílejí na vytvoření skutečného modelu BIM, jako dodavatelům, stavebním firmám, klientům, vlastníkům a majitelům konstrukčních postupů.
BIMxDemo1
BIMx komunita a stránka Model Transfer
Do Facebooku integrovaná BIMx komunita je centrálním místem pro sdílení interaktivních 3D modelů budov. Architekti s komerční nebo vzdělávací BIMx licencí mohou publikovat své modely přímo prostřednictvím této on-line komunity. Nativní funkce Facebooku jako „přidat komentář“, „to se mi líbí“ a „sdílej“ jsou rozšířeny upravenými funkcemi pro filtrování modelů, vyhledávání modelů pomocí klíčových slov nebo hledání nahraných modelů konkrétních uživatelů, architektů či klientů. BIMx modely mohou být nahrávány, prohlíženy a stahovány i lidmi bez Facebooku, pouze pro komentáře a označení „To se mi líbí“ je vyžadována registrace na Facebooku.
BIMxDemo2
BIMx Model Transfer Service je zbrusu nová „cloudová služba“ nabízená BIMx uživatelům s aktivním Software Services Agreement pro ArchiCAD. Uživatelé mají nárok na 1 GB volného datového prostoru na každou komerční BIMx licencí, kterou vlastní. Pro větší bezpečnost mohou uživatelé své soubory také chránit heslem.
BIMxDemo3
Dostupnost
BIMx aplikace pro stolní počítače je standardní součástí instalace ArchiCADu 16. Další informace o systémových požadavcích na počítače, iOS a Android zařízení najdete na tomto odkazu.
Jak se uvádí na webu Centra pro podporu počítačové grafiky ČR (CEGRA), půjde česká verze ArchiCADu do prodeje 28. září. Pro nedočkavé jsou na portálu myarchicad.com zpřístupněny již dnes trial, studentské a školní INT verze.
BIMxDemo4

Autorem demo projektu je Tibor Szolnoki z Graphisoftu.

Mohlo by vás zajímat: