Google překladač: English Deutsch

Tipy a triky pro SolidWorks

Autor článku: Miloš Hrazdíra   

Tags: DS SolidWorks | návody | SolidWorks | Tipy&Triky

03-tipy01K tipům a trikům pro SolidWorks se vracíme již potřetí od zavedení této rubriky v časopisu IT CAD. Mnoho věcí jde dělat různými způsoby. V námi zveřejňovaných článcích proto dáváme návody, jak dělat určité činnosti s co nejmenší námahou, rychle a správně, prostě co nejefektivněji. Věříme, že námi uváděné postupy „krok za krokem“ pomohou konstruktérům začínajícím, stejně jako mírně či více pokročilým. Následující postupy platí pro většinu posledních verzí systému SolidWorks.

1. Rychlé vytvoření rovnoběžné roviny

Kliknutí se stisknutou klávesou Ctrl na jedné ze standardních rovin slouží jako rychlá zkratka pro přístup do PropertyManagera dané roviny. Lze také využít pro rychlé vytvoření rovnoběžné roviny. Jednoduše stiskněte klávesu Ctrl, a zatáhněte rovinou za její hranici v grafické ploše požadovaným směrem. Zobrazí se náhled na novou rovinu a PropertyManager přejde do příkazu Rovina. Zde můžete pokračovat v práci obvyklým způsobem, použít jiné volby než vzdálenost, nebo navíc určit novou rovinu ve vztahu k jiným rovinám pomocí druhého a třetího odkazu. Jak je vidět na obrázku, byla zde použita Přední rovina. Stejně tak je samozřejmě možné vybrat jinou rovinu, od které má být nová rovina odvozena, výběrem pro první odkaz.

03-tipy03
03-tipy02

2. Odvozená skica

Jak nejjednodušeji vytvoříte stejnou skicu na jiné rovině či ploše? Pokud je zdrojová a cílová rovina rovnoběžná, je to jednoduché, použijete příkaz Převést entity. Co ale v případě, kdy roviny nejsou rovnoběžné? Možná jako první napadne možnost skicu zkopírovat. To ale přinese nutnost skicu vazbit a kótovat, a to nemusí být zrovna pohodlné. Tehdy přijde ke slovu příkaz Odvozená skica. Vezmeme si model na obrázku jako příklad. Vybereme skicu, kterou chceme zkopírovat společně s plochou kam ji chceme umístit. V menu Vložit bude aktivní příkaz Odvozená skica.

Stačí kliknout na tuto položku v menu a skica je zkopírována do cílové roviny. Skicu je možné v této rovině libovolně posouvat, či zavazbit.

03-tipy04
Pro otočení skici je možné použít příkaz Změnit skicu z menu Nástroje, Nástroje pro skici. Pomocí parametrů v dialogovém okně skicu natočíme podle potřeby.  

To nejdůležitější zůstává, zdrojová a cílová skica jsou propojeny, takže změna zdrojové skici se projeví na její kopii.

3. Vodoznak ve výkrese

Vodoznak se často používá na výkresech pro označení jeho stavu, např. Schváleno, Změněno, Zastaralé apod. Jeho vložení provedeme následujícím postupem:

  1. Otevřeme existující nebo založíme nový výkres
  2. Klikneme pravým tlačítkem na List, zvolíme Upravit formát listu
  3. Nyní můžeme upravit formát vložením objektu MS Word. Z menu Vložit vyberte Objekt, Vytvořit nový, MS Word jako typ objektu a klikněte na OK.

To vloží objekt a spustí Word v rámci aplikace SolidWorks.

  1. Velikost vodoznaku lze určit tažením za roh okna. Z menu MS Word se přepněte na Rozložení stránky a vyberte příkaz Vodoznak. V přehledném dialogu nastavíte text podle potřeby. Klikněte na tlačítka Použít a Zavřít.
  2. Vodoznak je nyní součástí listu výkresu.

03-tipy05
V grafickém okně se může jevit jako by byl nad vlastní geometrií výkresu, při tisku však bude vše v pořádku, vodoznak bude v pozadí. Mnohem elegantněji lze vložení vodoznaku automatizovat ve spojení se systémem správy dokumentace SolidWorks Enterprise PDM. Po drobném uživatelském nastavení lze test  vodoznaku propojit na proměnnou systému, a ten se bude automaticky měnit podle přechodů různými stavy výkresu.

4. Jak vložit symbol do skici

Jeden malý tip na závěr. Dialog zadávání textu neumožňuje vložení symbolů, např. potřebujeme ®β¥©Δ™.

03-tipy06
Je však snadné otevřít dialog Symbol, např. z MS Word, napsat požadované znaky a vložit přes Schránku.

Jednoduché, účinné.

Autor pracuje v Dassault Systemes SolidWorks Corp.


Mohlo by vás zajímat: