Google překladač: English Deutsch

S Océ velkoformátovými tiskárnami mezi stavbaři

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: mobilní aplikace | Stavebnictví | Tisk | Velkoformáty

Oce-01Virtuální kontrolní den jedné velké stavby

„Jdeme na návštěvu velké nejmenované stavby, nazujte si holínky, oblečte pracovní oděv a připravte se na prach nebo naopak bláto a kaluže." Tak nějak nečekaně nás v sídle Océ v Praze přivítali Jiří Linhart, produktový manažer velkoformátových tiskáren, a Slavomír Pohanka, obchodní ředitel divize Technical Document Systems (TDS) „A trochu se umažeme od betonu," dodali. „Jste pro?" Kolegyně sice na to nebyla zrovna připravená, ale téměř bez váhání jsme na to kývli. Jdeme do toho. Jak se nakonec ukázalo, zůstali jsme uvnitř v democentru a jen jaksi ilustrativně jsme také vyšli na terasu před budovou Océ.

Bavili jsme se výhradně o velkých formátech, které jsou určeny buď do konstrukcí do fabriky, nebo pro projektanty, tedy na stavby. A pak je něco mezi, to jsou Copy shopy, ale ty pracují také převážně pro stavebnictví, takže jde v podstatě o stejný proces. Z hlediska tvorby výkresového dokumentu to znamená, že koncovým odběratelem, uživatelem výkresu je buďto dělník na dílně, nebo dělník na stavbě. Velmi jednoduše řečeno. K tomu je možné ještě připočíst pyramidu lidí, kteří jsou nad těmi dělníky. To jsou cílové skupiny, ke kterým Océ míří.

Ve stavebnictví je výkres stále výkresem, ale díváme se na to, jestli je černobílý, nebo barevný. A to proto, že Océ má k dispozici obě technologie. Jak pro tisk a správu černobílých dokumentů, kterých je stále ve světě velkoformátových výkresů majorita, tak i z hlediska barevných výkresů, kdy barva je používána více právě ve stavebnictví než ve strojařině. Ti, kteří mají jen jeden typ technologie, nerozlišují, zda tak, či onak, ale každý dokument může být zpracován úplně jinou technologií. Stavebníkovi to nakonec může být jedno, jestli se výkres tiskl tonerem, nebo inkoustem, dokud mu do toho nezačne pršet nebo se s tím na stavbě nezačnou dít jiné věci. Jako blednout na slunci a podobně. Inkousty sice dnes vydrží hodně, ale jsou to jiné světy – tonerový a inkoustový. Jiné jsou i procesy, tečou v nich jiné peníze.

Vy jste s sebou nevzali výkresy?

Představte si, že jdeme na stavební kontrolní den. V průběhu stavby vznikají nové a nové požadavky, změny oproti projektu. A debatuje se o nich zpravidla nad výkresem. „Ty jste si nepřinesli?" Naštěstí jsme na velké stavbě, kde je buňka s plotterem a také WiFi připojení. Můžeme si tedy z nějakého cloudu nebo drop boxu vzít požadované dokumenty. Víme, že na kontrolní den potřebujeme jeden černobílý výkres (vybíráme na mobilním zařízení potřebný dokument). Potřebujeme vytisknout vybraný výkres, můžeme ho zkontrolovat a vybereme si, na kterou to pošleme tiskárnu. Protože jde o černobílý dokument, tiskneme ho na PlotWave 350. Můžeme si samozřejmě nastavit počet kopií a posíláme do tisku. Mezitím vybíráme barevný výkres. A protože ho chceme barevně také vytisknout, musíme ho poslat na jinou tiskárnu, proto volíme ColorWave 300. Výkresy jsme tedy s sebou neměli, ale buňka na stavbě (zde suplovaná democentrem) zafungovala. Černobílé výkresy jsme posílali dříve a také se rychleji tisknou, takže je po pár minutách držíme v rukách. Vše sice probíhá téměř automaticky, ale nějaká obsluha u strojů se hodí. Nelze pouštět zaprášené nebo zablácené pracovníky přímo k tiskárnám.

Oce-04

Jdeme s výkresy po stavbě, nad hlavami se pohybují ramena jeřábů, a začíná debata nad plány a tím, co vidíme na stavbě. „Chcete to schodiště tak široké, jak je v plánu? Tady by byla možná nějaká změna. Pokud by to mělo být jak na plánu, tak bychom museli změnit podkladovou vrstvu a udělat ji hlubší, aby to pořádně drželo. Souhlasíte? Pak je tu ještě jedna věc, kterou chtěl s vámi probrat kolega." „Myslím, že za těmi dveřmi bude hrozná tma, ale tady bychom ještě mohli udělat okno, asi 600 na 600, které ten prostor prosvětlí, aby se tam nemuselo pořád svítit. Určitě se to vyplatí. A tady v tomto místě by to chtělo ještě jedno střešní okno." „Ano, s tím souhlasíme." „Takže já tady píšu finální stav 20. září 2012, a jestli můžu poprosit, tak mi tady změny podepište, že souhlasíte."

Tak nějak by, opravdoví stavebníci prominou, mohl probíhat rozhovor na kontrolním dnu.

Skenování změn a jejich rozeslání

Nyní potřebujeme co nejdříve dodat podklady ostatním, aby mohli již dnes odpoledne pracovat podle pozměněných plánů. Kolegyně odchází s výkresy, ve kterých jsou zaneseny změny, zpět do buňky, na oskenování. Ostatní pokračují v obhlídce stavby. Během několika minut, záleží na tom, jak je buňka na staveništi daleko a jak rychlé nohy má kolegyně, jsou opravené výkresy oskenovány a rozeslány e-mailem zúčastněným stranám kontrolního dne. Ti, co mají po ruce nějaké to mobilní zařízení ve stylu tabletu či chytrého telefonu, si zanedlouho ověřují, že jimi odsouhlasené výkresy jsou v pořádku. Sami to kontrolujeme na iPadu. Na barevném výkresu (oskenovaný má velikost necelé 3 MB) můžeme vidět umístění dalšího střešního okna. Jediné, co by mohlo bránit v komunikaci, je kvalita WiFi signálu nebo mobilního připojení některého z operátorů. O to se dřív stavebníci starat nemuseli. V okamžiku, kdy všichni zúčastnění vidí, že zanesené opravy jsou tam, kde mají být, se mohou pozměněné plány distribuovat buďto stavebníkům, nebo zpátky projekční firmě, aby úpravy předvedla rozpočtářům, kteří vše zanesou do nějakého změnového řízení. Vše se rozhoduje přímo na stavbě a ne až někde v kancelářích po skončení kontrolního dne.

Oce-02

„Vypadá to nevinně, ale v rozhodovacím procesu na velkých stavbách, kdy jde o velké peníze, je potřeba situaci rychle vyhodnotit a řešit nad výkresy. Rozhodnutí se musí zadat do dokumentace a potvrdit," říká Slavomír Pohanka. „Takto lze vyřešit vše během kontrolního dne, dejme tomu během dvou tří hodin, a všichni lidé odcházejí s tím, že to mohou pustit z hlavy a jet na další stavbu. Nemusí se starat o to, že by po návratu nejprve vše rozkopírovali, rozeslali všem z rozdělovníku, což by nemuselo být druhý den, ale třetí den, protože ten druhý jsou na stavbě v Budějovicích a tak podobně."

Mobilní aplikace pro ovládání tiskáren

Pro ovládání jednotlivých tiskáren je samozřejmě potřeba mít k dispozici nějakou aplikaci. První, pomocí které jsme stahovali skeny upravených výkresů, je Océ Mobil Web Tools, která běží na zařízeních Océ PlotWave 350. Je určena pro zařízení iPhone, iPad i další chytré telefony jako Blackberry, Nokia a telefony s operačním systémem Android. Připojíme se k zařízení, vybereme soubor, můžeme nastavit, na jakou roli, zvětšení či zmenšení, a dáme tisk. Aplikace má dvě rozhraní, jedno pro mobilní zařízení a druhé pro stolní počítače, kde je více možností zobrazení, například včetně tiskové fronty.

Pak je tu druhá aplikace, poprvé uvedená u Océ PlotWave 350. Ta se jmenuje Océ Mobil Plot a přes ni je možné tisknout jednak na PlotWave 350 a dnes už se přes ni dá posílat tisk i na ostatní zařízení, včetně barevných. V současnosti je už přichystána k uvedení aplikace Océ Publisher Mobile, jako nová generace mobilního tisku na strojích Océ.

Na stavbách se tiskne a skenuje již dnes

Nejdůležitějším sdělením našeho rozhovoru bylo, že Océ umí pomocí skeneru dodat naskenovaný obrázek do mobilního zařízení nebo naopak a že lze z něj jakýkoliv výkres vytisknout a doručit na místo potřeby. Například na kontrolní den pro libovolně velkou skupinu lidí a ve velmi krátkém čase. Océ tiskárny v naznačeném segmentu již dnes používají velcí stavebníci, kteří staví projekty v hodnotě desítek a stovek miliónů. Pro ně zakoupení stroje v řádu stovek tisíc není problém. Návratnost takové investice je vzhledem k ušetřenému času velmi krátká.

Pro tisk se používá obyčejný papír v rolích, ve dvou šířkách. Výběr je možné provést buď ručně, nebo automaticky, kdy si tiskárna vzhledem k požadovanému rozměru výkresu sama zvolí vhodnější šířku role. U dvou šířek rolí jsou k dispozici čtyři formáty výkresů od A3 až po A0.

Oce-03

K tisku na Océ PlotWave 350 nepotřebujeme dnes ani PC – na ovládacím panelu je k dispozici USB port pro připojení externí paměti s daty. Za zmínku stojí tiskový ovladač, který se s tiskárnou dodává. Je poněkud jinak pojatý, než bylo doposud zvykem. Pokud na PlotWave tiskneme, tak se objeví na displeji náhled, jak se daná úloha vytiskne, a pokud je potřeba nějakého zásahu, tak je na tuto skutečnost obsluha upozorněna. Pokud by bylo cokoliv špatně, tak uvidíme červené upozornění, že je potřeba něco změnit. Tiskne se pomocí LED hlavy a toneru. Na trhu je od letošního února a navazuje na ověřenou PlotWave 300.

„Vše, co zákazníkům nabízí značka Océ, tedy kvalitní produkty, osobní přístup, kustomizované řešení atd., bude samozřejmě pokračovat i nadále po sloučení společností Canon a Océ. Až se vzájemně doplní a prolnou možnosti technologií Océ s možnostmi technologií Canon, budeme moci zákazníkům nabídnout jedinečné řešení pro všechny oblasti velkoformátového tisku. Od černobílého produkčního tisku technické dokumentace až po barevný tisk špičkové kvality."


Mohlo by vás zajímat: