Google překladač: English Deutsch

Ohlédnutí za CADfórem 2012

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: 2012 | CAD Studio | CADfórum | Konference

CADforum 2012 01Den před svatým Václavem se v třebíčském hotelu Grand konal 9. ročník odborné konference CADfórum 2012, zaměřené na strojírenství a výrobní průmysl, na CAD, PLM a cloud technologie. Pro mne bylo místo konání tak trochu návratem do dětství, protože z některých oken přilehlých prostor bylo vidět na třebíčské židovské město a na skály Hrádku, po kterých jsme jako kluci lezli při dlouhých cestách ze školy. Hotel je sice klasickou stavbou pozdního socialismu, ale současný majitel (nebo provozovatel, nevím) se snaží, aby hotel přitáhl do Třebíče nejen kongresovou turistiku, ke které by CADfórum mohlo patřit.

Cílem setkání uživatelů produktů Autodesk distribuovaných firmou CAD Studio byla jako obyčejně především výměna zkušeností uživatelů CAD/CAM/CAE a PDM/PLM aplikací. Letos na tuto akci dorazilo přes 200 odborníků z celé České republiky.

Hlavním tématem CADfóra 2012 byla CAD řešení využívající cloud technologie, simulace a PLM nástroje. Partnery konference byly společnosti Autodesk, HP, 3dconnexion a AV Media.

Po krátkém zahájení ředitelem společnosti CAD Studio Janem Binterem se ujal slova první přednášející, Robert Opletal z Autodesku. Vtipným úvodem udal tón celému setkání a jeho odborným tématem byly cloudové technologie s tím, že to vzal od roku 1996 a od přechodu ze 2D na 3D a stálé nenahraditelnosti AutoCADu až po řízení procesů a změn prostřednictvím PLM 360.

Pak se o své zkušenosti z dlouhodobého nasazení Autodesk produktů podělili pánové Martin Holoubek a Libor Mikliš ze společnosti NIOB, která úspěšně vyvíjí a vyrábí stroje pro potravinářství a spolupracuje s několika univerzitami.

CADforum 2012 02

O další prezentaci se postaral Lukáš Skřivan ze společnosti Kemper s tématem PDM řešení Autodesk Vault s replikací dat mezi lokalitami. Do obědové přestávky se ještě vešla přednáška Romana Klimka z HP o novinkách v produktovém portfoliu velkoformátových tiskárem, z nichž „cloudový" plotr T520 měl na CADfóru svoji českou premiéru.

Odpolední program znamenal rozdělení na tři sekce. Jedna se věnovala konstrukci strojů a výrobků, průmyslových zařízení a datům pod kontrolou. Druhá měla na programu praktické zkušenosti s PDM a produktem Vault, nasazení AutoCADu Electrical v konstrukční firmě a optimalizaci návrhů prostřednictvím Autodesk Simulation ve firmě Škoda Electric. Třetí skupina se věnovala rozdílovým školením aplikací Autodesk řady 2013 (Inventor a AutoCAD) se získáním certifikátu.

O přestávkách, ale i mimo ně, si návštěvníci mohli vyzkoušet nejnovější pracovní stanice HP, interaktivní tabuli pro firemní elektronickou komunikaci, kterou představoval partner AV Media, 3D myši společnosti 3dconnexion, anaglyfy nebo také „augmented reality" – rozšířenou realitu v CADu, která umožňuje promítnout přes monitor virtuální model do reality.

Na závěr si vylosovaní výherci z CADfóra odvezli kromě informací i hodnotné ceny, např. 3D myši, sušené španělské šunky nebo dokonce notebook HP ProBook 4540s.

Po rozdání cen ještě pokračovala v činnosti demo pracoviště, probíhaly individuální diskuse a CADfórum bylo zakončeno večerním rautem.


Mohlo by vás zajímat: