Google překladač: English Deutsch

Bezplatný software MEDUSA4 podporuje koženou výrobu

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: CAD Schröer | eSERVICES | Kožedělná výroba | MEDUSA4

Kreuzer templates-1320Bernard Kreuzer, bývalý armádní kapitán a návrhář koženého zboží, vystudoval strojní inženýrství. Bezplatný software firmy CAD Schroer pro strojírenské navrhování MEDUSA4 Personal objevil asi před dvěma lety. Dnes jej používá k navrhování jedinečných patentovaných výrobků z kůže. Když se Bernhard Kreuzer zúčastnil výukového kurzu MEDUSA4 podporovaného státním systémem rekvalifikací, projevili zaměstnanci CAD Schroer zájem o sdílení jeho příběhu. Tento strojní inženýr začal používat MEDUSA4 Personal pro navrhování vysoce kvalitního, na míru vyrobeného koženého zboží, včetně pásků, kabelek, zákaznických pochev na nože, pouzder na mobilní telefony a doplňků pro lukostřelbu.

Zpočátku vyráběl jen po ústní dohodě, ale jak objednávky přibývaly, potřeboval tvořit přesnější návrhy, minimalizovat ztráty materiálu a pracovat efektivněji.

Kombinace inženýrského přístupu, tvořivosti a CADu
„Všechno začalo, když jsem nemohl najít solidní pochvu na speciální nůž, který jsem vyrobil. Nakonec jsem si ho vyrobil z kůže sám,“ vysvětluje. „Začal jsem číst o koželužském řemesle a učil se za pochodu. Koníček se rozvinul v malé vedlejší podnikání. Chtěl jsem jít metodou inženýrského pohledu a pomocí CADu zdokonalit své nápady. Dávám přednost Linuxu, takže když jsem se dozvěděl o softwaru MEDUSA4 na Wikipedii, šel jsem do toho. Jsem velmi potěšen možnostmi bezplatného CAD softwaru, který mi umožnil zlepšit podnikání bez velkých nákladů.“

MEDUSA4 Personal je zdarma pro jednotlivce i podniky. Na portálu eServices se pak při „platbě za použití“ převedou všechny závěrečné výkresy na možnost jejich neomezeného komerčního využití.

Inteligentní nástroje pro zákaznické výrobky
Bernard Kreuzer používá inteligentní 2D kreslicí nástroje programu MEDUSA4 Personal pro navrhování jednotlivých částí. Tištěné zákaznické plány slouží jako šablony pro řezání kůže. On pak používá unikátní ruční šicí metodu k vytvoření finálního kusu, často zdobeného ražbou kůže pomocí speciálních vzorů nebo iniciál. Výsledné předměty jsou krásné a mnohem odolnější než ty vyrobené konvenčně strojem. Kreuzer používá MEDUSA4 Personal také pro návrhy ze dřeva a kovu a software pomáhá nápady zdokumentovat, aby na ně mohl být vystaven patent, který jak doufá, mu připraví cestu k nezávislosti.
Kreuzer aktovka razba-1320
Bernard Kreuzer má zájem předávat své nadšení pro kožený design a program MEDUSA4 každému, kdo má zájem, a pravidelně uvádí základní semináře koženého designu v Rakousku.
Program MEDUSA4 Personal společnosti CAD Schroer si můžete stáhnout na tomto odkazu.


Mohlo by vás zajímat: