Google překladač: English Deutsch

V San Diegu začal SolidWorks World 2014

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: 2014 | Konference | San Diego | SolidWorks | SWW | Uživatelé | World

P1270034Odstartoval vlastně už v neděli 26. ledna, ale novináři z České republiky – a je jich pět – přiletěli až v pět hodin odpoledne a než se dostali do místa konání přes imigrační úředníky, celníky a posléze také recepční v hotelu, byly už vlastně všechny nedělní akce u konce. Hlavní program ovšem čekal všechny až v pondělí od 8:30, to už doma je vzhledem k časovému posunu 16:30. A protože k sepsání tohoto úvodního článku a výběru fotografií se dostávám až v pozdních nočních hodinách, doma už začíná úterní pracovní den.


Všichni účastníci se po snídani tísní u vstupních dveří do sálu, jejichž křídla se otevírají až 5 minut před půl devátou. Znamená to samozřejmě malý skluz v programu, protože než si to množství lidí usedne, chvíli trvá. Letošní konferenci zřejmě zařizoval jiný tým, než obvykle, soudím tak především podle výběru hudby, která je na rozdíl od dřívějšího úvodního hudebního doprovodu, se skladbami například od AC/DC, poněkud impotentní. Jinak podle nezměněného schématu programu můžeme předpokládat, že jako první se na pódiu objeví Bertrand Sicot, P1270044generální ředitel DS SolidWorks. Což se za chvíli potvrzuje, byť nejprve se ze zákulisí na pódium dostává „spiderman“ – řidič či pilot mnohakončetinového kráčejícího vozidla, a teprve za ním Bertrand Sicot. Na úvod začíná jakoby počítat množství účastníků 1, 2, 3, 4, 5 tisíc a 600, tedy celkem 5600 účastníků, což je podle jeho slov rekord v návštěvnosti. Bouřlivým potleskem byl také odměněn údaj o množství prodaných licencí, aktuálně je to již více než 2 milióny 300 tisíc, což znamená také největší komunitu konstruktérů navrhujících ve 3D. Původně byl SolidWorks osamoceným 3D programem, který je dnes zakomponován do portfolia produktů Dassault Systèmes a nabízí další rozšíření jako SolidWorks Plastics, SolidWorks Electrical, SolidWorks Simulation, SolidWorks ePDM nebo SolidWorks Composer. Je tu produkt eDrawing pro spolupráci mezi uživateli, kde koncem roku 2013 přibyla možnost jeho provozování na platfotmě Android. V souvislosti s úspěchy SolidWorks nelze nezmínit úlohu vzdělávání. Tento inženýrský nástroj je vyučován už v 27 tisících školách v 80 zemích. Každý den využívá SolidWorks 2,5 miliónu studentů. Třeba i v takovém Alžírsku je 550 škol, kde se učí SolidWorks.P1270065Kromě očekávané nové verze SolidWorks 2015 jsou ohlášeny dva nové produkty. Prvním je SolidWorks Inspection, který pomůže při kontrole kvality a procesním inženýrům. Druhým pak je dopracovaný a komerčně nabízený a již loni představený cloudový SolidWorks Mechanical Conceptual.
Při své řeči Bertrand Sicot neopomíná několikrát opakovat, že Dassault Systèmes (DS) je „naše společnost“, čímž si vytváří prostor k následnému pozvání na pódium Bernarda Charlèse, generálního ředitele této společnosti. Ten hned na úvod prostřednictvím krátkého videa zmiňuje zásluhy DS například na poli leteckého průmyslu (každé 2,5 sekundy přistává letadlo, na němž má DS podíl díky vytváření konstrukcí leteckých motorů) či nejoslavovanějších konstrukcí budov. Je zmíněno, že uživatelé DS pomáhají více než 80 % světa lépe vidět, že vyrábějí skoro 50 % světové kosmetiky nebo více než 635 miliard obalů ročně a také udržují více jak 60 % světa připojeného prostřednictvím telekomunikačních prostředků. Zákazníci DS také navrhují farmářské stroje, které sklízejí 50 procent světové úrody obilí, vyrábějí celosvětově více než 45 % nákladních lodí a jsou odpovědní za milióny sňatků ročně (zřejmě výrobou snubních prstenů). Každý den také ujedou na světě vozidla přes bilión kilometrů na pneumatikách navržených v softwaru od DS a řidiči ročně stráví 384.000.000.000 hodin v autech navržených prostřednictvím softwaru od DS. Vždyť DS má přes 170 tisíc podnikových zákazníků.
Produktem, kterému Bernard Charlès přikládá velkou důležitost, je Exalead. Ten šetří práci konstruktérů, protože dokáže rychle vyhledat již dříve vytvořené návrhy, které tak není potřeba znovu konstruovat.

Hostem Charlèse na pódiu je Vincent Picou, ředitel pro produkt 3DVia. Jeho prezentace využití 3DVia platformy na webu HomeByMe.com je překvapením pro mnoho účastníků v sále i pro mé kolegy, kteří se primárně nezabývají CAD systémy. HomeByMe je on-line 3D plánovací služba prostoru pro představení, projektování a sdílení 3D projektů bydlení. S HomeByMe vytvoříte celý svůj domov ve 3D a můžete experimentovat s tisíci výrobků a textur před sdílením projektů s přáteli a odborníky. Snadno si svůj domov nakreslíte, umístíte a upravíte vnější a vnitřní stěny, dveře, okna, podlahy, schody a vše, co potřebujete k přeměně své vize do 3D reality. Pak vybavíte jednotlivé místnosti skutečnými produkty prostřednictvím bohatých katalogů značkových nebo obecných produktů. Projekty můžete fotorealisticky vizualizovat, včetně světelných efektů, a podělit se o ně s bytovými architekty a přáteli. Aktuálně si můžete na HomeByMe zkusit navrhnout kancelář, kuchyň a obývací pokoj. Nejprve si musíte HomeByMe stáhnout a nainstalovat a pak se můžete pustit do kreslení a navrhování. Projekt je zatím ve stádiu beta provozu. Do návrhů si můžete natáhnout i vlastními silami vytvořené objekty.
HomeByMe-1405V mezidobí loňské a letošní uživatelské konference odešlo z managementu pořádající firmy více lidí, na které byli účastníci zvyklí v roli konferenciérů. Letos proto došlo na „zbylé“ a z hlediska mluveného projevu méně zběhlé jedince. Při konkrétním představení dálkové spolupráce a souběžného konstruování jednoho projektu v SolidWorks Mechanical Conceptual tak dostali slovo Aaron Kelly a Kishore Boyalakuntla.
P1270110Zkušenosti s tímto produktem potvrdili i čtyři zástupci různých firem – Phil Sluder z TriAxial Design and Analysis, William MacLeod z Kennedy Hygiene Products Limited, Michael Buchli z Karl. W. Schmidt & Associates a konečně Thorsten Rettich z J.G. Weisser Söhne.
Pak byl prostřednictvím videa předveden produkt 3DExperience SolidWorks Industrial Conceptual na příkladu návrhu přílby. Modelování v něm vypadalo velmi jednoduše, jako byste si hráli s modelovací hlínou.
P1270148Poněkud matný výkon předvedl další nováček v roli moderátora rozhovoru, Rick Chin, ředitel pro inovace. Ještěže měl výborného hosta, kterým byl Hugh Herr ze společnosti Mit Media Lab. Hugh Herr stojí v čele biomechatronické výzkumné skupiny, vytvářející bionické končetiny, které napodobují funkci přirozených končetin.  Stojí za průlomovými pokroky v návrhu bionických končetin, které poskytují větší mobilitu a novou naději pro tělesně postižené. Herr je autorem a spoluautorem více než 80 patentů. I když nejde o žádnou novinku, myslím, že pro mnoho účastníků v sále, včetně mne, bylo překvapením, když si Herr v průběhu přednášky vyhrnul nohavice a ukázal přítomným, že sám používá protézy obou nohou. Sám si je navrhl a jde o první systém nohy a lýtka na světě. Jeho název je BIOM.
P1270174Touto přednáškou skončil dopolední společný program prvého dne a více než 5,5 tisíce účastníků se vydalo po eskalátorech do hořejších pater kongresového centra San Diega a rozdělilo své aktivity podle svých zájmů do jednotlivých přednáškových místností a na workshopy. Novináři měli na programu první rozhovory, tiskovou konferenci s Hughem Herrem, panelovou diskusi o rychlém prototypování a především o 3D tisku, pak bližší seznámení se SolidWorks Mechanical Conceptual a kulatý stůl s Bernardem Charlèsem.
Večer byl zakončen společnou večeří managementu Dassault Systèmes a DS SolidWorks s novináři, v restauraci nacházející se v těsné blízkosti baseballového stadiónu PETCO Park v San Diegu.


Mohlo by vás zajímat: