Google překladač: English Deutsch

Co je nového v programu OCOTOPUZ v 1.4 a Mastercam X9?

Autor článku: Zdeněk Kittnar   

Tags: CAM | Mastercam | Mistr Cam | OCTOPUZ | Robot | Simulace

Octopuz ilustracniProgram Octopuz přináší ve své poslední verzi podporu 19 výrobců robotů a mnoho dalších vylepšení.
Program Octopuz si za svoji existenci získal již po celém světě mnoho uživatelů, kteří využívají výkonné nástroje pro programování a simulaci jak samostatných robotů, tak celých robotických pracovišť.

Mnoho nových funkcí ve verzi 1.4

Součástí programu Octopuz je nyní nový nástroj pro aktualizování programu, instalaci rozšíření programu a výukových návodů pro osvojení znalostí o programu. Nové intuitivnější prostředí pro nastavení a zmenšená velikost ukládaných souborů umožňují snazší a rychlejší práci s programem. Poslední verze programu Octopuz přináší nové a vylepšené grafické prostředí pro svařování s funkcí 3D interaktivního okna pro zobrazení svařovacího procesu a jednotlivých parametrů.

Octopuz UpdateOctopuzAddons

Nově podporuje Octopuz funkci „3D touch-sensing“ známé všem programátorům robotů Fanuc. Post-procesory pro jednotlivé značky robotů (KUKA, Fanuc, Motoman, ABB, adept, Cencorp, Codian, Comau, Denso, Epson, Exechon, JOT Automation, KawasakI, MitsubishI, Nachi, Panasonic, Reis, Toshiba, Universal Robots, Yamaha, Yaskawa.) jsou aktualizovány pro nejnovější verze řídicích systémů robotů. Stejně tak program obsahuje nový post-procesor pro roboty Stäubli, verze 6.9.1 a 7.6.4 a aktualizace pro značky OTC a Kuka.

Novou funkci referenčních bodů pro opravy dráhy robotu a zamezení chybám je možné použít opakovaně při opětovném importu drah ze systémů CAM. V nové verzi došlo k výraznému zrychlení importu z CAM programů. Propojení programu Octopuz a Mastercam je nyní ještě lepší díky úplné podpoře všech typů nástrojů z programu Mastercam.

Vylepšené posouvání drah robotu umožňuje snadnější programování a díky lepší podpoře rámů a konstrukcí je zdokonalená a přesnější simulace celého robotického procesu.

Poslední verze programu Octopuz prošla rozsáhlou revizí, jejímž cílem je optimalizovat výkon pomocí instalace nového jádra programu, aktualizací instalátoru a přidáním utility pro nastavení založené na formátu XML. Tyto změny výrazně zvýší všestrannost a efektivitu programu a ten si tím získá roli ideálního řešení pro jakoukoliv úlohu programování robotů od jednoduchých aplikací až po komplexní pracoviště s více roboty.

Program Octopuz je inteligentní, offline software pro programování a simulaci robotů, vytvořený kanadskou společností In-House Solutions. Tento program je ideální pro přesné aplikace citlivé na preciznost řízení robotů. Software poskytuje nástroje pro kompletní naprogramování od začátku až do konce celého procesu a následnou simulaci pohybů. Celkový čas na vytvoření programu pro robot je zkrácen nejméně o 50% a umožňuje uživateli programování a simulaci více robotů zároveň aniž by narostl potřebný čas na programování. Software Octopouz umožňuje vytvářet program pro robota přímo v kódu, který umí zpracovat řídicí systém konkrétního výrobce robota.

Octopuz robot01

Program Octopuz je díky rozsáhlé skupině post-procesorů kompatibilní s až 19 značkami robotů. Nabízí plně nastavitelné uživatelské prostředí a přichází s obsáhlou podporou před, během i po zakoupení programu pomocí tréninku, softwarové podpory a programování kompletního robotického pracoviště.

Svařování

Velkou oblastí, kde roboty nacházejí uplatnění, jsou aplikace pro svařování. Program Octopuz obsahuje rozsáhlou skupinu parametrů, podporuje použití externích os, definování náklonu nástroje a mnoho dalších funkcí, použitelných právě v oblasti svařování.

Můžete naprogramovat a posléze simulovat vícenásobné průchody svařovací hlavice a/nebo pouze svařování pomocí stehování.
Kompletní program pro robot vytvoříte pomocí několika kliknutí.

Octopuz obsahuje možnost nastavení náklonu svařovací hlavice na části nebo během celé dráhy pohybu pro zabránění kolizím.

Octopuz exportRobotickehoKo

Octopuz robot01

XML Editor

Octopuz XML Editor je nástroj, který se používá pro úpravu nastavení zakódované v souborech Octopuz. Zde může uživatel změnit svá nastavení podle vlastních požadavků. Změny je možné provést pro všechny volby, které jsou zobrazeny v hlavním okně.

Všechny provedené změny je možné jednoduše vrátit zpět na výchozí nastavení pomocí jediného tlačítka.

Octopuz XMLeditor

Export robotického kódu přímo do robota

Program Octopuz podporuje až 19 značek robotů. Pomocí odpovídajícího post-procesoru dokáže vygenerovat přímo program, který je možné ihned a bez jakýchkoliv úprav nahrát do řídicího systému robotu a spustit jej. To výrazně zrychluje zpracování robotických úloh a doručení potřebných dat na pracoviště.

Octopuz exportRobotickehoKo

Program Octopuz v je schopný vytvořit program pro roboty těchto výrobců: KUKA, Staubli, Fanuc, Motoman, ABB, Adept, Cencorp, Codian, Comau, Denso, Epson, Exechon, JOT Automation, Kawasaki, Mitsubishi, Nachi, Panasonic, Reis, Toshiba, Universal Robots, Yamaha, Yaskawa.

Frézování

Program Octopuz rozšiřuje oblast použití robotů zase o kousek dál. Pomocí podpory frézování od jednoduchých tvarů ve 2D až po složitá 3D plošná tělesa přináší výkonný nástroj pro programování obráběcích procesů za použití robotů. Program obsahuje funkce pro nastavení násobných úhlů nebo konstantního překrytí drah nástroje na ploše. Využívá vysokorychlostní dráhy nástrojů pro zvýšení přesnosti a rychlosti, obsahuje předdefinované operace pro hrubování a dokončování. Následně umožňuje přesnou simulaci celého obráběcího procesu včetně výměn nástrojů nebo celé obráběcí hlavy. Pomocí speciálních funkcí umožňuje snadné a rychlé vygenerování složitých drah pro vrtání.

Octopuz robotFrezovani

Plazmové řezání

Jednou z velkých výzev při programování 6-ti osých robotů pro řezání plazmou jsou kolize během řezání a pohyby hlavy robota s nástrojem kolem dílu, upínek a bezpečnostních částí pracoviště. Octopuz umožňuje programátorům zobrazení jednotlivých kolizí a rychlé úpravy pohybů robota tak, aby ke kolizím nedocházelo a robot se bezpečně pohyboval mezi jednotlivými řezy. Dalším nástrojem, který umožňuje snadnější a přesnější programování pohybů robota, je rychlá a efektivní změna konfigurací robota. Například v případě, kdy robot pracuje s nástrojem vzhůru nohama, je možné požadované polohy nástroje dosáhnout několika kombinacemi poloh jednotlivých kloubů robota. Octopuz umožňuje rychlou a snadno změnu konfigurace drah a orientaci nástroje. To vše v reálném čase během simulace. Programátor může upravit pohyby robota na základě zobrazené polohy na obrazovce simulace a docílit tak bezpečné polohy všech částí.

Octopuz plazmoveRezani

Nová verze programu Mastercam X9 již v prodeji!

To nejlepší z CAD/CAM

Od verze je X9 má možnost každý zákazník, který si koupí Mastercam X9 pro SolidWorks, používat tento program i jako samostatnou instalaci nezávisle na programu SolidWorks.

Vylepšení systému

Program Mastercam X9 obsahuje celou řadu nových funkcí pro rychlejší práci a snazší ovládání programu. Patří mezi ně vylepšení dialogového okna pro tisk dokumentů, snazší výběr řetězců na hranách těles pomocí funkce Napojování hran, která umožňuje automatické napojení vybraných hran přes více ploch tělesa. Ve správci hladin přibyli nové funkce pro odebrání prázdných hladin ze seznamu a rychlý výběr všech prvků v určité hladině.

mastercam01

Prostředí simulace obráběcího procesu nyní obsahuje funkci pro přizpůsobení kvality zobrazených dílů během průběhu simulace. Tím je dosaženo hladších přechodů mezi plochami a plynulejší vykreslení zaoblených hran pro přesnější zobrazení obráběcího procesu.

Design

Modul design obsahuje nové funkce pro rychlejší práci při úpravách a vytváření modelů. Pomocí funkce Dynamické úpravy můžete měnit výběr pomocí jedné ikony mezi manipulací se souřadnicovým systémem a samotnými díly modelu.

Nová funkce Rozložení modelu umožňuje rozdělení sestavy na jednotlivé díly a jejich naskládání do jedné řady. Tuto funkci je možné použít na libovolný model importovaný z jiného CAD systému bez historie vytváření i na modely vytvořené přímo v prostředí Mastercam.

mastercam02

Nové funkce pro frézování

Pro lepší orientaci v nastavení a snazší práci s programem je nyní funkce pro 3D HST hrubování upraven pouze na dva typy drah nástrojů: Dynamické opti-hrubování a Hrubování oblasti. Všechny funkce z předchozích verzí zůstávají zachovány, pouze jsou zahrnuty pod tyto dva typy a jejich výběr se provádí pomocí změny parametrů. Při nastavování voleb pro 2D dráhy je nyní možné zobrazit náhled drah nástroje před zavřením okna nastavení a vytvoření drah.

 

MISTR CAM s. r. o.
Toužimská 588/70
Praha 9, Kbely 197 00

+420 734 249 272
info@octopuz.cz
info@mastercam.cz
www.octopuz.cz
www.mastercam.cz


Mohlo by vás zajímat: