Google překladač: English Deutsch

Devatenáctý ročník Setkání uživatelů programu Tekla Structures

Autor článku: Martin Maťašovský   

Tags: Construsoft | Konference | Stavebnictví | Tekla Structures

setkani tekla ilustracniSpolečnost Construsoft, s. r. o., jako autorizovaný prodejce nejmodernějšího 3D softwarového řešení pro ocelové a železobetonové konstrukce Tekla Structures, uspořádala 20. září tohoto roku již devatenáctý ročník Setkání uživatelů programu Tekla Structures. Jako v předchozím roce se tato jednodenní akce uskutečnila v přerovském hotelu Jana. Letošního setkání se zúčastnil rekordní počet uživatelů z řad projekčních firem či zástupců vzdělávacích institucí v rámci České republiky a Slovenska.

„Jsme velice rádi, že o náš software je stále větší a větší zájem. Značí to zlepšení situace ve stavebnictví, nárůst projekčních prací a také to, že zákazníci mají potřebu realizovat projekty ocelových a železobetonových konstrukcí pomocí nejmodernějších programů a zároveň hledají to nejlepší řešení pro správnou optimalizaci nákladů, vzájemnou spolupráci a zvýšení efektivity,“ říká jednatelka společnosti Construsoft, Jitka Kochtová a jednou větou dodává, že pro mnohé z firem se právě informační model konstrukce stává konkurenční výhodou a je reakcí na inovativní řešení a nové technologie, které dodávají stavbě přidanou hodnotu.


Setkání uživatelů programu Tekla Structures se v letošním roce zúčastnil rekordní počet účastníků.

Dopolední blok

Jednotliví zástupci pořádající společnosti na úvod dne představili novinky dostupné v nejnovější verzi Tekla Structures 2016i, které ulehčují práci a zvyšují efektivitu při projektování ocelových, železobetonových či dřevěných konstrukcí. Samotný program Tekla Structures totiž nabízí intuitivní modelování, kompletní výrobní dokumentaci, automaticky generované výkresy, propojení se statickými programy a s výrobou a také plánování a řízení výstavby. Během několika následujících prezentací se zúčastnění dozvěděli informace o novém doplňkovém portfoliu produktů, jako je Trimble Connect nebo Tekla Model Sharing. Trimble Connect je novinkou, která snižuje náklady a zvyšuje efektivitu staveb a infrastrukturních projektů. Děje se tak díky konsolidaci a hladké výměně informací v celém procesu, tedy v rámci fáze projektování, výstavby a řízení stavby. Je to moderní nástroj podporující celou řadu datových formátů. Tekla Model Sharing oproti tomu umožňuje rychlé a efektivní sdílení projektu se spolupracovníky po celém světě. Sdílení modelů je zajišťováno pomocí cloudového úložiště a využívá výrazně menší datové přenosy v porovnání s Multi-user režimem.

Před společným obědem, který sloužil pro neformální setkání, výměnu informací a znalostí, proběhlo slavnostní vyhlášení a ocenění vítězů jednotlivých kategorií v rámci lokálního kola světové soutěže Tekla Global BIM Awards 2016. V letošním roce patřila Česká republika spolu se Slovenskem k zemím, které přihlásily do celosvětové soutěže největší počet soutěžních modelů.

Odpolední blok

Projektanti, kteří pracují s programem Tekla Structures, si v rámci odpoledního bloku prezentací vyslechli další užitečné informace a novinky, které představily vybrané organizace, se kterými je software Tekla Structures propojen. Jednalo se o společnosti Dlubal, IDEA RS a voestalpine PROFILFORM. Následně se uživatelé rozdělili do tří skupin dle svého zaměření a zájmu a absolvovali workshopy na téma Technická podpora Tekla Structures, Návrh ocelových přípojů v Tekla Structures – IDEA StatiCa Connection a Trimble Connect.

Velmi zajímavou novinkou, kterou společnost Construsoft na Setkání uživatelů představila, byly brýle Microsoft HoloLens. Microsoft HoloLens je první plně soběstačný, holografický počítač integrovaný do brýlí, který umožňuje komunikovat prostřednictvím vysokého rozlišení hologramů v našem reálném světě. Construsoft tak má neustále zájem svým zákazníků přibližovat inovativní řešení, které je otázkou budoucnosti.

„Nejen studentům se ukázal nový svět statiků a projektantů a směr vývoje ve stavebnictví. Podle ohlasů je brýle Microsoft HoloLens hodně zaujaly. Myslím si, že to může ovlivnit jejich volbu dalšího směřování studia a povolání,“ sdělila bezprostředně po setkání uživatelů programu Tekla Structures vyučující Střední průmyslové školy stavební ve Valašském Meziříčí Ing. Miroslava Pavelková a ujistila nás, že všichni byli nadšení právě z virtuálního světa brýlí HoloLens. Střední škola z Valašského Meziříčí se řadí spolu s dalšími vzdělávacími institucemi a univerzitami k organizacím spolupracujícím se společností Construsoft a využívajícím program Tekla Structures ve výuce.


Přítomní měli možnost si vyzkoušet nejnovější technologie, jako např. brýle Microsoft Hololens.

Jak vyplynulo z vyhodnocení dotazníků, které měli možnost po uskutečněné akci odevzdat všichni účastníci setkání, pro 98 % z nich splnilo setkání uživatelů účel a poskytnuté informace považovali za užitečné.

„Náš tým se pro naše zákazníky snaží dělat maximum. Jsem proto ráda, že naši práci takto oceňují a byli s naší organizací setkání uživatelů nadmíru spokojeni,“ uzavírá hodnocení akce jednatelka společnosti Construsoft Jitka Kochtová, která zároveň věří, že příští ročník této akce, již jubilejní dvacátý, bude minimálně stejně tak úspěšný jako letošní.


Mohlo by vás zajímat: