Google překladač: English Deutsch

Tak nám přeřízli Bassiho

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: 3DEXPERIENCE | CAM | Dassault | nTopology | SolidWorks | Stratasys

sww2017 1Co se týká hlavního titulku reportáže, nijak nezastírám inspiraci v jedné slavné větě Josefa Švejka. Ale než se dostaneme k tomu, proč právě tento titulek, pojďme se podívat na místo konání konference v den D-1, tedy neděli 3. února 2017. Zatímco sobota byla slunečná, v neděli se od rána nad Los Angeles stahovala mračna. Od časných hodin se začali trousit z hotelů nebo přímo z letišť do kongresového centra účastníci konference, aby se zaregistrovali, případně už v neděli složili některou z certifikačních zkoušek. Ráno jsem také potkal první české zástupce prodejců Solidworks, konkrétně ze společnosti 3e Praha Engineering – Josefa Malého, ředitele firmy, a Jiřího Potůčka.

Los Angeles Downtown dnes a před lety

Jak jsem už napsal v jednom článku na webu, byla letošní lokalita konání SWW silně vzpomínková, protože jsem na tomto místě byl před 19 lety poprvé v USA. Tenkrát zásluhou společnosti Software 602, která měla malý stánek na výstavě InternetWorld 1998 a sklízela úspěchy se svým kancelářským balíkem. V okolí byl první vyšší stavbou hotel Holiday Inn, ve kterém jsme byli ubytováni. Do opravdového downtownu s mrakodrapy to bylo ještě tak jeden kilometr. Po 19 letech je vše jinak. Downtown se posunul, Holiday Inn se změnil na Luxe City Center a v okolí přibyly obrovské stavby hotelů nebo kancelářských výškových budov. A pořád se staví nové. Je tu také Staples Center, prestižní sportovní stánek Los Angeles Lakers a Clippers, jehož stavba začínala právě před 19 lety, mimo jiné i tím, že byla zbourána část severního křídla stavby LA Convention Center.

První návštěvníci Solidworks Worldu přijížděli už v sobotu. Na nedělním programu byly první plánováné aktivity, jako CAD Managers Boot Camp, zkoušky Solidworks Certifications, Tailgate Party a samozřejmě nemohlo chybět ani oficiální otevření pavilónu partnerů, spojené s Welcome Reception. Jak píšu v článku o 3D tiskárně Rize, v odpoledních hodinách bylo v USA finále Super Bowlu a pořadatelé SWW na to pamatovali instalací velkých displejů i pomůckami pro fandění.

sww2017 2

Po otevření pavilónu partnerů se většina přítomných nahrnula sem, také proto, že se dalo občerstvit nealkoholickými i alkoholickými nápoji a zahnat hlad jídly poplatnými vlivu blízkého Mexika a mexické kuchyně. Zde také potkávám silné zastoupení společnosti SolidVision s Hynkem Horákem a Rostislavem Hanákem a dalšími jejich kolegy, a také Zdeňka Baštu z českého zastoupení Solidworks, Dassault Systèmes.

Cirkulárka na scéně

První nedočkavce startující obsadit místa v prvních řadách po oficiálním otevření haly pro hlavní program uvítalo nezvyklé uspořádání jeviště s kruhovým půdorysem a několika satelitními menšími jevišti rozesetými v pozadí. Tomuto uspořádání odpovídala i do kruhu zavěšená projekční plátna umístěná nad prvními řadami obecenstva. Celý začátek konference byl pojat jako takové kouzelnické představení, kde živé ukázky byly smíchány s filmovými záběry nejzajímavějších vrcholných kouzelnických vystoupení. Na rozdíl od mnou naposled navštívené konference Solidworks World (2014) zvolili pořadatelé pro posunování děje profesionální moderátorku, herečku Tracey B. Wilson, která vystoupila z bedny na jednom z vedlejších jevišť. A pozvala na hlavní scénu samozřejmě Giana Paola Bassiho, výkonného ředitele Solidworks, Dassault Systèmes, který společně s Timem Clothierem, zakladatelem firmy Illusion Projects, ukázal, jaké rekvizity vyrábí s pomocí Solidworks. A dostáváme se k tomu přeříznutí.

sww2017 5

Pamětníci si možná vzpomenou, že cirkulárka není na scéně SWW poprvé. V roce 2007 v New Orleansu byla na SWW představena „chytrá“ cirkulárka, která dokázala identifikovat prst obsluhy (pro potřeby představení nahrazeného párkem), který by byl v cestě pilového kotouče, a cirkulárku okamžitě odstavit z provozu. Možná se v Illusion Projects právě tímto inspirovali, když konstruovali tuto kouzelnickou pomůcku.

Ovšem zde se pilový kotouč nezastavil. Naopak! G. P. Bassim, kterého přiměl Tim Clotier nasoukat se do držáku pod pracovním stolem, viditelně musel projet! Ale jak už to tak u kouzelníků bývá, poté, co roztočený kotouč projel z jedné strany na druhou a zpět, G. P. Bassi vstal a ani krve z něho neukáplo.

The new. The next. The never before.

Pod těmito údernými hesly se odvíjel další děj konference. Jako nový byl představen projekt speciálního manipulačního vozíku pro průzkum Marsu od NASA, za projekt, který tu doposud nebyl, posloužil hyperloop modul pro rychlou dopravu od MIT Hyperloop.

Dalším v pořadí byla dlouhá řeč na téma, jak je důležitá platforma 3DExperience. Jedním z příkladů jejího fungování byla ukázka nového vozu effeffe Berlinetta, oni konstruktéři mají automobily rádi.

V poslední době se také na každém podobném fóru či veletrhu objevují příspěvky o virtuální realitě. Proto byla představena společnost Meta, nepleťte si ji s výrobním podnikem Svazu invalidů ani s neziskovou organizací pro podporu cizincům ve vzdělávání stejného jména. Jde o firmu zabývající se virtuální realitou a byla rovněž jedním ze sponzorů konference. Sám Bassi také ukázal, jak používá virtuální realitu, a představil další společnosti, které tyto technologie umožňují. Kromě již zmíněné Mety to byly společnosti Microsoft, HTC, Nvidia nebo Radeon Technologies Group.

Na příkladu designu cyklistické kliky ukázal dále Bassi možnost automatického navrhování. A její výrobu 3D tiskem s představením firmy nTopology.

sww2017 3

Solidworks CAM, cloud a kytary

Solidworks nemohl zůstat pozadu oproti konkurenci, a tak zcela novým produktem, jehož uvedení si počkalo právě na SWW 2017, je Solidworks CAM. Ten je začleněním známého CAM/CNC softwaru firmy CAMWorks do prostředí Solidworks.

Dalším tématem bylo používání cloudu s konkrétním příkladem izraelské firmy TinyLove, která navrhuje a vyrábí hračky, různé sedačky a další záležitosti pro děti.

V této části byl také představen tým výzkumu a vývoje (R&D) Solidworks, který měl vyhrazen jeden sektor hlediště u jeviště. Když se nyní při psaní dívám na fotografie, musím konstatovat, že velké množství lidí z tohoto týmu pochází z Indie. Což není nic divného, přímo v Indii má svá výzkumná centra mnoho firem a využívá zde potenciálu vzdělaných profesionálů a nižších nákladů na mzdy.

Po asi půlhodině v podstatě nepřetržitého moderování vystřídala na jevišti Bassiho Tracy, která představila prostřednictvím filmové ukázky významného sponzora, kterým byl Microsoft.

Pak přišel na řadu Paul Read Smith ze stejnojmenné firmy na kytary s kytaristou skupin Alter Bridge a Creed Markem Tremontim a Jonathanem Wassermanem, inženýrem z výzkumu a vývoje firmy. Pro Solidworks je to známá reference, o které jsme nejednou psali. Mluvilo se nejen o navrhování, ale také o marketingu. Chtělo by se mi napsat, že na kytarách už snad není co navrhovat, ale pánové z PRS Guitars jsou zřejmě jiného názoru. Mark Tremonti na závěr prezentace přidal kytarové sólo na jednu ze dvou představovaných kytar.

Vedení Dassault Systèmes v akci

Protože Solidworks je součástí Dassault Systèmes, byla jako další pozvána na pódium Monica Menghini, ředitelka vývoje a výkonná viceprezidentka této společnosti. Představila především další směřování platformy 3DExperience, s tím, že se z Design Thinking stává Experience Thinking, z Multi Discipline jsou Social Tribes a Design je vizí. Ve své řeči vyzdvihla význam designu a vizualizací. Tomuto tématu se ostatně bude věnovat i další letošní celosvětová konference Design In the Age of Experience ve dnech 4. a 5. dubna v milánském Mico Congressi.

Po Monice samozřejmě nemohl na jevišti chybět Bernard Charlès, jinak místopředseda správní rady a výkonný ředitel Dassault Systèmes. Rozvedl téma, o kterém už mluvil G. P. Bassi, navrhování a průmysl v době Experience Economy i s hesly Nový, Budoucí, Nikdy předtím. Jeho prostřednictvím jsme se dostali do Singapuru, který představuje chytré město se všemi technologiemi, které si v souvislosti s tímto pojmenováním umíme představit. Pak přišlo filmové představení několika firem a účast produktů Dassault Systèmes při vývoji cestování hyperloopem. Na projektu pracují na několika univerzitách, číslem jedna je Delftská univerzita využívající platformu 3DExperience na cloudu, dvojkou MIT se Solidworks a trojkou Munich University s Catií V5. Bernard Charlès mluvil také o aplikacích pro pracovní stanice nebo pro mobilní zařízení i o vědeckém cloudu. Opět připomněl už před lety uvedenou internetovou aplikaci HomeByMe, která v jeho interpretaci s francouzským přízvukem zněla zvlášť mazlivě jako oumbajmi.

sww2017 4

Dalšího přednášejícího už představila opět Tracy a byl jím Jason Silva, známý z TV série National Geographics s názvem Brain Games. Zmínil se o globálním světě a technologiích, které umožňují mít v kapse chytrý telefon, který umí mnohonásobně více než sálové počítače před 40 lety, a přitom jsou mnohonásobně levnější. Ukázal mobilem natočený, ale profesionálně sestříhaný film s názvem Být člověkem znamená být transčlověkem. Jeho prezentace byla asi trochu delší než být měla, a tak Tracy nezbylo už nic jiného než poděkovat přítomným za strávený čas a pozvat je na úterní General Session.

Pro novináře pak byla připravena tisková konference s posledním z přednášejících, Jasonem Silvou. Za sebe musím přiznat, že na místě Jasona Silvy, kterého neznám a nijak mě nezaujal, bych mnohem raději viděl někoho jiného z protagonistů General Session a nejspíš jsem zbytečně zabíral židli přítomným novinářům, na které ani nezbylo místo k sezení.

Na 13. hodinu byla nahlášena tisková konference společnosti Stratasys, kterou mi už dlouho dopředu avizovali ze Stratasysu a chtěli, abych se zúčastnil. Samozřejmě včetně 1:1 rozhovoru. Začátek se poněkud opozdil kvůli nějakým technickým problémům s přenosem obrazu z notebooku na projektor. Konferenci zahájil Tim Bohling, šéf marketingu. Stratasys se dnes snaží představit pokračování technologie rychlého prototypování. V současnosti zabírá 3D tisk 23 procent celkového prototypového trhu. Představena byla nová řada stolních tiskáren Stratasys F123, o níž se dočtete v jiném článku tohoto čísla časopisu. Stratasys se může pochlubit neustálým vylepšováním svých technologií, na řadě V 123 má 15 nových patentů a 43 již užívaných patentů. Dodávat se tyto tiskárny začnou během března 2017.

Po tiskové konferenci jsem si povídal s Timem Bohlingem a ptal se ho na věci kolem nové tiskárny. Protože se v podstatě stejné věci dozvíte z už zmíněného jiného článku, nebudu zde tyto odpovědi zveřejňovat. A tak jen jako dodatek přidávám informaci, že Tim má české předky, kteří přišli před lety do Severní Dakoty, a má rád Českou republiku.

sww2017 6

Vzdělávání novinářů

Mezi tím se v místnosti 304A, která byla vyhrazena tak nějak pro vzdělávání novinářů, snažil asi pěti lidem (se mnou později šesti) Andreas Kulik říct něco o DraftSightu, aplikaci, kterou jistě znáte. Dostal jsem se do okamžiku, kdy přednášející mluvil o integraci DraftSightu s Geovií. Je tu ovšem také integrace s Catií, což bylo ukázáno na konkrétním příkladu návrhu a výrobě jachty.
K dispozici jsou aktuálně tři základní edice a také nový DraftSight 2017.

Pro ty, co to ještě neslyšeli, byl na další třičtvrtěhodinu připraven Craig Therrien s novinkami v Solidworks 2017. Protože obecenstvo se mezitím smrsklo na čtyři diváky, byla to zpočátku taková „divadelní“ přesilovka. Pak ovšem dorazili opozdilci a nakonec se tu objevilo asi 22 posluchačů.

Pak představili Suchit Jain a Luis Feinstein přístup Solidworks k internetu věcí (IoT). Zde spoléhá Solidworks na partnery, kterých nyní je 21. Pro vysvětlení přístupu si Suchit vystačil s jediným slajdem prezentace. Jestli jsem to dobře z přednášky těchto pánů pochopil, IoT v souvislosti s CAD systémem znamená vytvoření digitálního dvojčete, které je možné pomocí patřičných technologií, snímačů, simulací atd. ovládat a tak připravovat opravdový produkt. Z následující diskuse mezi přednášejícími a obecenstvem si odnáším informaci jednoho z nejchytřejších novinářů, že typickým příkladem IoT je pračka. A nějak si to stále nemůžu srovnat v hlavě.

Úterní General Session

Druhý den začíná ještě před přednáškami vyvoláváním mexické vlny v obecenstvu. Nejagilnější v tom je sektor R&D. Ale moc to nefunguje. I druhý den zahájila Tracey Wilson. Ty ochraptělé americké hlasy fakt miluju. Na scénu zve Suchita Jaina. Dozvídáme se, že milióny uživatelů Solidworks dnes navrhují jako nikdy předtím, což doprovází filmovou zpovědí členů Solidworks Community. V současnosti je registrováno 222 tisíc certifikovaných uživatelů Solidworks. Solidworks je partnerem mnoha start-upů, více se můžete dozvědět na www.solidworks.com/enterpreneur. Se Solidworks pracuje mnoho menších dílen a samostatných tvůrců. Suchit zve ke spolupráci na přednášce Siddhartha Palaniappana, vedoucího pracovníka grafického výzkumu a vývoje, který na jednom ze zadních malých jevišť představuje práci s virtuální realitou.

Pak se dostáváme k webu MySolidworks, kde se můžete učit Solidworks, aniž máte tento software nainstalovaný, a dostáváme se tak ke vzdělávání. O tom nemůže v Solidworks mluvit nikdo jiný než Marie Planchard. A je jedno, kdy se vzděláváním začnete. Nejstarším držitelem certifikátu – a doufám, že jsem to nespletl – je osmdesátiletý prof. Jack Hall z Worcester Polytechnic Institute.

Marie má na krku přívěsek, který vytvořila mladá designérka Erin Winick, sedící v hledišti. Na řadu přichází filmové představení Dos Pueblos Engineering Academy (DPEA), která připravuje studenty do praktického života ve všech důležitých směrech, ve kterých nechybí matematika a fyzika. Marie pak naživo zpovídá dva učitele z této školy, s jedním z nich, Emirem Abo-Shaeerem, jsem mluvil už v neděli večer v pavilónu partnerů. Škola se chlubí výtvorem s názvem The Carousel of Physics s více než 15 tisíci komponenty, který se dostal do muzea umění v Santa Barbaře.

Pak Marie zve na pódium místo sebe manažerku uživatelských zkušeností se jménem Chinloo Lama, která má na starosti především na SWW 2016 představenou aplikaci pro děti Apps for Kids. Ta má nyní více než 1300 uživatelů, kteří vytvořili přes 5000 modelů. Její bezprostřední reakce na to, co převáděla prostřednictvím filmových ukázek, si získaly celé auditorium.

sww2017 7

SWUGN Awards 2017 a Robo Rumble

Na způsob vyhlašování filmových Oskarů nyní přichází na řadu Solidworks User Group Network Awards se všemi kategoriemi, nejprve však filmové představení dalšího sponzora, kterým je Dell. Dění jde rychle za sebou, takže nestačím psát na koleni zápisky do tabletu. Ano, novináři mají vyhrazená místa i se stolky, ale ta jsou hodně daleko od pódia, kde bych v podstatě nemohl nic kloudného vyfotit, takže po všechny tři dny jsem volil spíš úprk k předním řadám.

Na pódiu se objevují Brian Zias ze Solidworks a Cris McQuin z Motiv Space Systems, firmy, která pracuje na novém vozítku pro misi Mars2020, ale také na dalších robotech.

V rychlém sledu přichází Tracey v novém převleku a spojuje se s Marií Planchard, aby společně uvedly Robo Rumble – souboj robotů. Bohužel se ono klání odehrává na vzdáleném malém pódiu, na které z mého místa není vidět, ale mně i dalším účastníkům se vše promítá na plátna kolem pódia. Po třech kolech nelítostného robotického klání, kdy z robotů doslova létaly jiskry i součástky, zve Marie na pódium Billa Padnose (National Tooling and Machining Association) a Michel Conklinovou (National Robotics League) a povídá si s nimi o robotech a soutěžích robotů.

Po nich jsou pozvány na scénu všechny týmy, je jim přiznána odměna ve výši několika tisíc dolarů a vyhlášen vítězný tým Fast Electric Robots.

Na závěr druhé General Session už jen Tracey dává informace, jak bude probíhat letošní večírek.

Tiskové konference Stratasysu a HP

Na odpolední tiskové konferenci bylo vyhlášeno strategické partnerství mezi společnostmi Stratasys a Dassault Systèmes. Tyto společnosti odemykají potenciál 3D tisku a umožňují opravdové navrhování pro aditivní výrobu. Stratasys a Simulia spolupracují na vylepšování funkčnosti, hmotnosti a výkonu produkčních částí získávaných pomocí aditivní výroby. Stratasys a Solidworks umožňují bezešvé pracovní postupy od CAD po tisk jako efektivnější návrhový proces.

Také na následující tiskovou konferenci společnosti HP spojenou s obědem jsem byl pozván dlouho dopředu. Začalo se ve 12:15, ale myslím, že následují průběh pořadatelé tak nemysleli. Na oběd se totiž vrhli všichni, kdo byli na předchozí tiskové konferenci. Přítomné přivítal Sean Young, zodpovídající za celosvětový segment vývoje produktu, a ukázal dvě černé bedny. Kromě toho také zabrousil do historie, kdy HP nevyrábělo jen počítače, ale také třeba nábytek. Ty černé bedny představují pracovní stanice Z2 Mini a ZBook, všechny certifikované pro Solidworks. Dále ukázal, zatím asi neexistující, 3D monitory a 3D stylus.

K dalšímu odpolednímu programu patřila schůzka novinářů z Česka a Polska s Uwem Burkem, marketingovým manažerem pro východní Evropu. V souvislosti s názorem, se kterým jsem se setkal u pár obchodníků na loňském MSV v Brně, jsem se ho zeptal, jestli si také myslí, že ohledně prodeje CAD produktů na českém trhu jsou „karty rozdány“. Uwe Burk s tím však nesouhlasil a řekl, že se mám podívat na hospodářské výsledky Dassault Systèmes či Solidworks, které jasně říkají, že se hraje nová hra, když už jsem mluvil o kartách.

Mne pak ještě čeká příjemné oficiální setkání s Marií Planchard, se kterou si povídám o aktivitách pro školy, ukazuji jí web CAD.cz a zprávy ze studentských soutěží, ona mi doplňuje údaje, které jsem si ráno nestačil zapsat při General Session. Oceňuji její moderování a ptám se, jak dlouho se na ně připravovala. Scénář měla dlouho dopředu, ale stejně se musela potýkat s nenadálými událostmi, jako potížemi, kvůli kterým nemohlo být včas spuštěno druhé kolo robotické bitvy. Marie pak prý musela improvizovat, což ale podle mne stejně nikdo nezaregistroval.

Večer v Paramount Pictures Studios

Byl doprovázen vytrvalým deštěm a dlouhou přepravou autobusy od kongresového centra. Večerní raut a některé kulturně sportovní akce probíhaly na ulicích mezi kulisovými domy, nad ulicemi byly nataženy plachty, aby na přítomné nepršelo. I tak se člověk občas na déšť dostal a i v krytém prostoru se musel vyhýbat velkým kalužím. Musím konstatovat, že už jsem od Solidworks zažil povedenější večerní akce.

General Session číslo 3

Začínáme neumělými mexickými vlnami. Tracy B. Wilson si rozcvičuje mluvidla a chystá se po filmové znělce na pódium. Plátna kolem dokola pódia jsou v tuto chvíli zaplněná fotografiemi z večírku. Pak Tracy zve na pódium Kishora Boyalakuntlu, který odpoledne předtím už naznačil účastníkům press konference některé chystané novinky. Kishor si na pódium postupně zve hosty a začínáme několika případovými nasazeními Solidworks, Data Management Ecosystemem, distribuovanou datovou správou a simulacemi. Na pódium přichází Jon Friedman ze společnosti Freight Farms. Je to jedna z vystavujících firem, která zde má speciální kontejner na hydroponii. Protože konference závisí na sponzorech, tak ani dnes nechybí představení jednoho z nich – Lenova.

Ani letos nemůže chybět Mark Schneider s vyhlášením výsledků Modelmánie. A samozřejmě je k dispozici s nejrychlejším řešením, které se v tento okamžik zdá naprosto triviální.

Je zajímavé, že na konferenci vystupuje Dassault Systèmes jako partner. Ano, je tomu tak, takže i jemu patří filmové představení sponzora.

Posledním hostem konference je americká kosmonautka, která byla na mezinárodní stanici ISS a startovala na ni z Kazachstánu. Je jí Anousheh Ansari, která se ovšem narodila v íránském Mašhadu. Probrala celý svůj životopis od okamžiku, kdy spatřila světlo světa, přes své sny, až po skutečnost, že se stala kosmonautkou. Dnes je šéfkou firmy Prodea Systems. Mluvila o turistech do vesmíru, o zelené energii z vesmíru, vesmírných zdrojích a bydlení ve vesmíru. Na závěr byla odměněna velkým aplausem.

Pod titulkem Solidworks Next Top Modeler jsou představovány chystané novinky dalšího vydání tohoto softwaru. Tracy se opět převlékla a začíná show v duchu soutěží americké provenience s tříčlennou porotou, která má před sebou červená tlačítka pro vyřazování adeptů. Je to vtipné a účastníci konference se baví, aby na závěr čtyři představená řešení on-line ohodnotili pomocí mobilní aplikace nebo přes web a rozhodli tak o vítězi.

Konference ještě pokračuje, ale mně asi za 3 hodiny odlétá letadlo, takže kvapně opouštím sál, loučím se s Carolou von Wendland v tiskovém středisku, dobrou duší zařizující aktivity novinářům z Německa, ale ze setrvačnosti také Polska a Česka. A utíkám na Shuttle bus, který mne odveze na letiště. Závěrečné informace z konference tedy neznám, budu si je muset vyhledat někde na webu.


Mohlo by vás zajímat: