Google překladač: English Deutsch

ARCHICAD 21 – BIM o stupeň výš

Autor článku: Jan Beneš   

Tags: ArchiCAD | Architektura | BIM | Stavebnictví

archicad ilustracniArchicad je BIM program určený pro architektonická studia, stavební projekce i realizační firmy. Parametrické BIM prostředí Archicadu umožňuje navrhovat objekty jakýchkoli tvarů a dimenzí. K tomu slouží přímo integrované nástroje Skořepina a MORF nebo obousměrné propojení Rhino–Grasshopper–Archicad. Vazba s Rhinem a Grasshopperem je navíc unikátním nástrojem pro BIM algoritmické navrhování (obr. 1). K vyhodnocení energetické náročnosti budovy již ve fázi studie slouží vlastní integrované funkce. Open BIM komunikaci garantuje důsledná podpora formátu IFC. IFC převodníky jsou komplexní a přitom srozumitelně ovladatelné.

archicad 1

Prostředí Archicadu zvládá zpracovat klasickou 2D dokumentaci všech stupňů, k dispozici jsou nástroje jako Revize, Anotace nebo automatická pulikace. Podpora 64bitových systémů, víceprocesorových sestav a výpočty na pozadí garantují plynulou práci i na velkých projektech. BIM Server, jenž je standardní součástí Archicadu, řeší týmovou spolupráci, a to i v prostředí internetu.

Nejnovější verze Archicadu, „dvacetjednička“, byla uvedena v červnu, česká lokalizace byla uvolněna v říjnu. Pro vyzkoušení a výukové účely je Archicad 21 zdarma dostupný ve verzích Trial/Demo, EDU a UNI; registraci a stažení programu obhospodařuje portál myarchicad.com.

Funkce a vylepšení, se kterými přichází Archicad 21, se dají rozdělit do tři skupin: intuitivní BIM navrhování, Open BIM projektování a produktivita.

Intuitivní BIM navrhování

Nástroj Schodiště. Navrhování schodiště je komplexní proces, stačí nahlédnout do „Neuferta“. Graphisoftem patentovaná technologie Predictive Design zvládá nekonečné iterace potřebné pro sladění návrhu s normami. Nástroj Schodiště online vizuálně naznačuje, jak bude konstrukce vypadat. Současně program na pozadí provádí výpočty kontrolující dodržení norem a nabízí nejoptimálnější řešení schodiště v kontextu projektované budovy. Stejně jako nástroj Lehký obvodový plášť vytváří Schodiště komplexní parametrickou konstrukci, dále složenou z parametrických elementů, jako jsou stupnice, podstupnice, schodnice, podesta, atd. (obr. 2). Parametrické elementy jsou GDL objekty, což jednomu každému umožňuje přiřadit v podstatě jakoukoli geometrii a stavební materiál (obr. 3). Elementy lze upravovat samostatně nebo po skupinách. Nástroj Zábradlí lze použít k vytvoření jednoduchých i komplexních konstrukcí, jež jsou asociativní se schody, deskami, stěnami, střechami nebo terénem (obr. 4). Konfigurovatelný editor umožňuje navrhnout zábradlí specifické pro každý projekt. Zábradlí lze vytvořit kliknutím myši na základě předem definovaných pravidel a standardů. I nástroj Zábradlí sestavuje komplexní parametrický objekt z hierarchicky provázaných parametrických elementů. V tomto případě se jedná o madla, sloupky, panely, atd. a stejně jako u Schodiště se jedná o GDL objekty (obr. 5).

archicad 2

archicad 3

archicad 4

archicad 5

Open BIM projektování

Klasifikace prvků. Flexibilní způsob klasifikace prvků a zón jednoduše umožňuje zajistit podporu národních a firemních norem pro bezproblémovou spolupráci a kompatibilitu na projektu zúčastněných subjektů. IFC model jako připojená/externí reference. IFC dokument lze umístit jako referenční modul (obr. 6). IFC data lze třídit podle typu (statický model, TZB model, …) nebo výběrem jednotlivých prvků. Vložený IFC model lze snadno aktualizovat z propojeného zdrojového souboru. Detekce kolizí. S prosazováním se BIM pracovních postupů dostávají architekti od specialistů stále častěji BIM data. Aby architekt mohl plnit úlohu vedoucího koordinátora modelu, byla funkce Detekce kolizí integrována mezi standardní funkce a její schopnosti byly rozšířeny. Lze porovnávat dvě skupiny objektů definovaných seznamy kritérií (obr. 7). Seznamy kritérií mohou zahrnovat charakteristiky, jako jsou Typ objektu, Klasifikace objektu, Atributy (např. Vrstva a Stavební materiál). Export/Import IFC. ARCHICAD 21 pracuje s centrální správou nastavení IFC importu a exportu. IFC převodníky spojují nastavení převodu geometrie objektů, filtry modelu, schémata vlastností a klasifikační systémy (ať už firemní nebo normové; obr. 8). IFC převodníky jsou uloženy v Šabloně projektu (.tpl) a tím sdíleny ve vlastním projektu (.pln) a jeho archivní verzi (.pla).

archicad 6

archicad 7

archicad 8

Produktivita

Přímo z BIM modelu lze v podstatě jedním kliknutím získat profesionální vizualizaci díky integrovanému výpočtovému enginu CineRender od Maxonu. Nejnovější verze R18 disponuje technologiemi Light Mapping a Vedlejší GI pro dosažení realističtějších a přitom rychleji spočítaných renderů. Vlastní modelování, a koneckonců i vytvoření „pracovních“ vizualizací, zpříjemňují tzv. 3D grafické styly, které umožňují zobrazit projekt v modelovém prostředí v různých stylizovaných podobách, např. jako „bílý“ model nebo skicu. Práci na rozpracovaném projektu zrychluje „inteligentní“ kopírování objektů po křivce či nastavitelný seznam parametrů pro jejich přenos na objekty (grafická funkce kapátko & stříkačka). Generování 2D dokumentace zefektivňuje možnost začlenění autotextu do popisek či automatická úprava vykreslení zalomení a křížení čárkovaných a čerchovaných čar.

Souběžně s Archicadem je vyvíjena aplikace BIMx, jež umožňuje prohlížení BIM projektů na mobilních zařízeních (iOS, Android). V BIMx lze procházet 3D modelem i listovat 2D výkresy. Přechod mezi 2D a 3D je plynulý a značně zjednodušuje orientaci ve výkresech (obr. 9). Pro větší týmy (nad 15 členů) podílející se na rozsáhlých projektech je určen Graphisoft BIMcloud. Díky variabilitě systému je možná instalace v jakémkoli síťovém, hardwarovém nebo softwarovém prostředí, jeho funkce umožňují efektivně propojit týmy a projekty různých velikostí pod jednu střechu bez ohledu na jejich adresu. Pomyslnou třešničkou na dortu je podpora komunikace mezi členy projekčního týmu a uživatelů s mobilním zařízením a aplikací BIMx.

archicad 9


Kompatibilita

Schopnost načítat a ukládat formáty, jako jsou DWG/DXF, PDF a IFC dokumenty, je samozřejmost. Ovšem lze také exportovat do gbXML a PHPP, exportovat a importovat data Autodesk Revit .RVT a importovat Autodesk Revit .RFA. Možnosti komunikace rozšiřuje obousměrné propojení Rhino–Grasshopper–Archicad a Cinema 4D – Archicad.

Systémové požadavky

  • Operační systém: Windows 10 nebo 8.1, MacOS X 10.12 nebo 10.11
  • CPU: minimální – 64bitový procesor se 2 jádry, doporučený – procesor se 4 a více jádry
  • RAM: minimální – 8 GB RAM, doporučená – 16 GB a více
  • HDD: 5 GB pro instalaci, 10 GB na každý aktivní projekt
  • Grafická karta: dedikovaná karta OpenGL 2.1 kompatibilní s aspoň 1024 MB paměti

Autor pracuje ve společnosti CEGRA.

Pro lepší čitelnost textu nahradila redakce v textu názvy psané verzálkami za názvy s pouze počátečním velkým písmenem.


Mohlo by vás zajímat: