Google překladač: English Deutsch

Projektování nábytku na počítači

Tags: CAD | Nábytek

Pokud si dáte do vyhledávače heslo projektování nábytku, určitě minimálně prvních pět odkazů bude směřovat na produkt PRO100. Což mne zaujalo a po přečtení referencí, kontrole našeho webu, jestli jsme o tomto produktu něco v poslední době nepsali, a prolistování loňského ročníku IT CADu, jsem si stáhl demoverzi tohoto programu a rozhodl se o něm něco málo napsat. S PRO100 je také spjatý nářezový program Nowy Rozkrój, z jehož názvu asi vytušíte, odkud oba programy pocházejí.

Produkt PRO100 je profesionální 3D software používaný na projektování nábytku a navrhování interiérů, s okamžitou trojrozměrnou vizualizací scény, vytvořený polskou firmou Ecru s.c. Jeho obsluha je jednoduchá a intuitivní, najdete v něm mnoho nástrojů a možností tvorby vlastních, i atypických, kusů nábytku. Knihovna programu obsahuje velké množství hotových nábytkových modulů a materiálů, které lze jednoduše modifikovat. Při změně sestavy software okamžitě zpřístupňuje aktualizovaný seznam přířezů a prvků (kusovník), spotřebu materiálu a cenovou kalkulaci. A jak již bylo výše napsáno, PRO100 spolupracuje s programem Nowy Rozkrój, který dbá na optimalizaci nářezových plánů. Podle webových stránek www.ecrusoftware.com  nebo www.pro100.eu (výhradního dovozce programů PRO100 a Nowy Rozkrój do ČR a SR), je software neustále vyvíjen v úzké spolupráci se zákazníkem. Program je v češtině a je celkově samostatný, vyžaduje pouze počítač s nainstalovaným systémem Windows. Zatím poslední verze PRO100 nese číslo 4.51.0 a Nowy Rozkrój číslo 6.2.3.0.

Projektování nábytku i interiéru

Program PRO100 se dá využít ve všech etapách procesu výroby nábytku, pokud si uživatel chce vylepšit svou práci pomocí počítačového navrhování. S programem PRO100 si můžete postupně  vytvářet svoje knihovny materiálů, prvků i nábytku a posléze navrhovat celé interiéry. Nebo samozřejmě můžete používat bohaté knihovny, které jsou přímo v programu a do kterých, podle posledního záznamu na webu, přibyl sortiment firem Grena, Bosch, Siemens a Ravak . Ještě jednodušší je používání jednotlivých kusů nábytku k návrhům celého interiéru. Nejsem sice žádný odborník, ale myslím si, že ovládat program a navrhovat zařízení interiéru zvládne v krátké době každý, kdo aspoň trochu vládne prací s myší a nejsou mu úplně cizí grafické programy, které jsou dnes už schopny ovládat i děti v mateřské škole. Jednoduchá obsluha, rychlé zpracování příkazů a možnost provádění změn kdykoli během projektování může usnadnit život výrobcům i prodejcům nábytku.

Náročnost na hardware a operační systém

Produkt PRO100 je samostatnou aplikací, která nevyžaduje použití žádného jiného programu. Jako vhodný operační systém je  uváděn Windows 95 nebo jeho novější verze. Já jsem si ho nainstaloval na počítač s Windows XP, ostatně se obávám, že neznám nikoho, kdo by měl ještě počítač s Windows 95. Na druhou stranu nevím, jak se tento program chová ve Windows Vista, neboť neznám nikoho v nejbližším okolí, kdo by měl tento požírač systémových prostředků nainstalován. (minimální konfigurace počítače dole pod článkem)

Práce v programu

Při práci s programem PRO100 uživatel sleduje proces vytváření skutečného kusu nábytku, neboť po celou dobu pracuje s nábytkovými prvky (přířezy) a skládá je ve virtuálním prostoru tak, jak by to dělal ve skutečnosti. Podle referencí, rovněž uvedených na webu, používají PRO100 výrobci a návrháři různých druhů nábytku – kuchyňského, kancelářského, bytového, zahradního nebo jiného a mezi uživatele patří i návrháři krbů. Většina operací se provádí s pomocí myši. K usnadnění práce slouží také panely nástrojů, v nichž najdete řadu užitečných funkcí, jako například přisouvání, umísťování, zarovnávání nebo otáčení. Každý prvek na scéně projektu má svoje okno vlastností, ve kterém mu se mu dají přesně přiřazovat znaky jako název, rozměry, druh materiálu, přiřazení do určitých skupin výkazů, cena apod.
Navrhovaný interiér je možno sledovat v sedmi pohledech – Perspektiva, Axonometrie, Plán, Severní stěna, Západní stěna, Jižní stěna a Východní stěna. V každém z pohledů projektu je programem umožněno automatické kótování navrhovaného interiéru. Práci rovněž usnadňuje pět režimů zobrazování projektu – drátěný model, koncept, barvy, textury a úplná realistická vizualizace. Pro každý z těchto režimů je možno nezávisle využívat grafické efekty jako jsou poloprůhlednost nebo konturování či stínování. Každá  změna prováděná v projektu se okamžitě projeví ve všech modulech programu – od uspořádání nábytku, přes ceník až po veškeré režimy vizualizace. Na každé úrovni rozpracovanosti projektu může uživatel libovolně modifikovat a upravovat použité moduly, může okamžitě přidávat nebo odstraňovat úchytky, poličky nebo celé skříňky,  jedním kliknutím myši změní i barvu celé sekce.

Přenos do nářezového programu

Jakmile je projekt schválen, může uživatel automaticky přenést všechny potřebné údaje pro vyřezání přířezu do nástroje programu Nowy Rozkrój. Program Nowy Rozkrój optimalizuje nářezové plány nábytkářských tabulí, skla a jiných plošných materiálů. Vyznačuje se jednoduchou obsluhou, všestranným použitím a vysokou efektivitou práce. Výtisky na formátech A4 znázorňují rozkreslení dílců na tabulích a způsob řezání a jsou velmi přehledné. Při použití tohoto programu se znatelně snižuje spotřeba materiálu, spoří čas a zjednodušuje práce. Nezanedbatelným plusem je kontrola odpadu, kontrola skladu s materiálem a celá organizace práce.

Optimální rozkreslení řeší
Procento odpadu (spotřeba materiálu)
Počet schémat (stejná schémata na více tabulích)
Počet řezů (preferuje dlouhé řezy)
Délku řezů (nejkratší délka řezu)
Počet paketů (nejjednodušší řešení)

Při použití programu je prvním krokem volba druhu tabule. Dále je potřeba vepsat a specifikovat jednotlivé přířezy nebo načíst hotové výrobky z programu PRO100, které se odešlou k optimalizaci. Během rozkreslování je brán zřetel na řez (tloušťka pily), strukturu prvku (letokruhy) a další technologická omezení zvolená uživatelem. Před použitím nové tabule program nejprve nabídne materiál ze skladu použitelného odpadu.
Zvolené rozkreslení bude vytisknuto a automaticky se aktualizuje sklad tabulí a stav materiálu v meziskladu. Program umožňuje také tisk štítků na hotové dílce.

Další verze programu PRO100

Studio - je verze určená pro potřeby prodejen nábytku. Omezení této verze ve srovnání s "profi" (plnou) verzí spočívá v zablokování možnosti modifikace knihovny hotových kusů nábytku (přičemž jako modifikaci knihovny rozumíme absenci možností přidání jak nových prvků, tak i změny objektů již v knihovně obsažených). Verze Studio je určená pro prodejní místa větších nábytkářských firem, které jsou zásobovány svou mateřskou firmou nejen nábytkem, ale i knihovnami svých výrobků (samozřejmě v sídle mateřského podniku musí být instalována aspoň jedna plná verze programu PRO100, aby podnikoví návrháři mohli připravit knihovny).
Ve Studio verzi jsou aktivní všechny nástroje dostupné v plné verzi (hlavně můžete „na počkání“ přidělat kusy nábytku, které se nenacházejí v oficiálním katalogu mateřského podniku, a které jsou nezbytné pro úplný návrh atypické místnosti). Projekty vypracované v prodejnách nábytku je možné zaslat například e-mailem k realizaci v mateřském podniku.
Edukační verze – je určená pro vzdělávací instituce. Používání PRO100 jako výukového programu bylo schváleno MŠMT. V praxi to znamená, že nákup programu lze hradit z dotací. Více na www.e-gram.cz v okně Evaluační web.

Závěr

Programy PRO100 a Nowy Rozkrój se osvědčují v menších firmách, s jedním nebo více zaměstnanci, v prodejnách nábytku i ve velkých továrnách s vlastní sítí obchodů a velkými výrobními středisky. Celek představuje ideální nástroj pro zrychlení a usnadnění práce návrháře a výrobce.
Svými vlastnostmi je program přímo předurčen pro bezprostřední práci s klientem. Cena plné verze základního programu PRO100 (bez DPH) je v současnosti 22900 korun a Nowy Rozkrój dostanete za 7500 korun.

Minimální konfigurace počítače
Počítač s procesorem Pentium 500 MHz nebo rychlejším
Operační paměť nejméně 128 MB (RAM)
Jednotka CD-ROM
500 MB volného místa na pevném disku (pro maximální instalaci)
Grafická karta VGA/SVGA umožňující režim zobrazení alespoň v 256 barvách (doporučen režim Hi color - 16 bitů nebo True color - 24 bitů)
Myš
Operační systém MS Windows 95 nebo novější
Tiskárna (není nutná)


Mohlo by vás zajímat: