Google překladač: English Deutsch

Nasazení CAD/CAM systému Edgecam při výrobě forem v Mould & Matic Solutions

Tags: CAM | Key study | Uživatelé

nexnet2-01Případová studie

Začátek naší firmy začal před 14 lety. Tehdy ze servisního a opravárenského střediska firmy Greiner, plastové obaly vznikl tzv. prodloužený pracovní stůl Mould & Maschinery založený rakouskou mateřskou firmou. V prvních letech jsme obráběli díly k tvarovacím a vstřikovacím formám, které pak byly u mateřské firmy montovány. Od roku 2003 jsme pak začali první vstřikovací formy i sami konstruovat i montovat.

V roce 2004 rozhodnutím vlastníků došlo k vyčlenění jak matky v Rakousku, tak i našeho střediska a vzniku Mould & Matic Solutions, s. r. o., a vstupu druhého vlastníka, renomované nástrojárny Haidlmair GmbH Rakousko.

Od roku 2007 jsme pak od mateřské firmy přebrali kompletní vývoj a výrobu vysoce výkonných vstřikovacích forem pro tenkostěnné plastové výrobky (jako jsou kelímky, víčka, vany a vaničky a produkty s tloušťkou stěn již od 0,30 mm), kde zákazníci požadují čas cyklu často již pod hranící 3,0 s.

V současnosti máme zákazníky jak ze střední a východní Evropy, tak i např. ze Švýcarska, Německa, Rakouska a Velké Británie. Naším cílem do dalších let je určitě upevnění si pozice ve střední a východní Evropě v tomto úzkém sektoru vysoce výkonných vstřikovacích forem

Jiří CHvátal (Nexnet): Jakými stroji firma Mould & Matic Solutions disponuje?

Viktor Nevrlý: Naše nástrojárna má v současné době 5 CNC obráběcích center, z nichž jedno je vysokorychlostní 5osé centrum s otáčkami vřetene 28 000 1/min a posuvy se zrychlením 2 G (tzv. HSC-stroj), 3 CNC soustruhy a jednu CNC-souřadnicovou brusku. Všechny stroje svými parametry vytváří velmi univerzální obráběcí prostředí pro malé, střední díly a strojní součásti. V budoucnu také uvažujeme o koupi dalšího pětiosého obráběcího centra.

JCH: Můžete popsat práci programátorů před nasazením CAD/CAM softwaru a proč jste se pro nákup rozhodli?

VN: Jednoduché obráběcí programy pracovníci psali přímo na stroji, ty složitější byly posílány z rakouské mateřské firmy, což samozřejmě při eliminaci chyb způsobovalo zpoždění a pracovní prostoje. Navíc nebyla možná žádná další úprava nebo nutné doladění programu.

JCH: Jak probíhal výběr CAD/CAM softwaru a proč jste si jako nejlepší vybrali právě Edgecam?

VN: Software Edgecam vyšel z výběrového řízení asi před 10 lety. Je pravda, že v té době byl výběr ještě značně omezen, ale Edgecam byl již tehdy parametry, ergonomií a svou používaností mezi nejlepšími softwary.

JCH: Jaký přínos mělo nasazení Edgecam ve vaší výrobě?

VN: Určitě na prvním místě je efektivita výrobního procesu, snížení prostojů strojů odbouráním času dříve stráveného programováním přímo na stroji, tak také optimalizace časů a tvarů drah nástrojů.

JCH: Kolik licencí Edgecam jste zakoupili a v jaké konfiguraci?

VN: Naše firma vlastní dvě licence. První Edgecam Profesional s nově rozšířenou licencí pro plynulé pětiosé frézování a druhá Edgecam produkční s načítáním parasolidů využívaná zejména pro soustružení.

nexnet2-02
JCH: Využíváte importu 3D dat z CAD aplikací a asociativity mezi 3D modelem a technologií v Edgecam?

VN: Ano, zejména při konstrukčních změnách již naprogramovaného dílu nebo strojní součásti je přizpůsobení drah modifikovaného dílu velmi rychlé a jednoduché.

JCH: Kolik pracovníků v Edgecam pracuje?

VN: Tři aktivní programátoři, z nichž dva se střídají ve dvousměnném provozu, a uvažujeme o zaškolení dalšího pracovníka.

JCH: Co vás vedlo k nákupu 5osého frézovacího centra a rozšíření Edgecam na nejvyšší konfiguraci pro 5osé plynulé frézování?

VN: Nákup pětiosého obráběcího centra si jednoduše vyžádala situace. Naši zákazníci žádají formy se stále více komplikovanými tvary a plochami, které jsou již standardními technologiemi těžko vyrobitelné a neproduktivní.

To s sebou samozřejmě neslo potřebu rozšíření licence na plynulé pětiosé obrábění.

JCH: Využíváte služeb aktualizace a technické podpory firmy Nexnet a jak jste s nimi spokojeni?

VN: Aktualizace jsou pro nás dnes již nutností. Jak z hlediska kompatibility s ostatními formáty aktualizovaných CAD systémů, tak nelze nezmínit pokroky v řešení a optimalizaci veškerých cyklů, strategií a podobně. A co se týče technické podpory a její zelené linky, tak tu poté, co jsme rozšířili licenci na pětiosé plynulé frézování, využíváme opravdu velmi často. Zde musím opravdu vyzdvihnout naši spokojenost s velmi rychlou a profesionální reakcí pracovníků technické podpory při řešení našich problémů.


Mohlo by vás zajímat: