Google překladač: English Deutsch

Když se řekne Robotmaster

Tags: CAD | CAM | Robotika | Robotmaster

sonotech-01Už jsme napsali několik článků o tom, že Robotmaster je unikátní software pro programování víceosých robotů všech známých značek, jako jsou KUKA, ABB, FANUC, STÄUBLI, MOTOMAN a dalších pro veškeré aplikace jako jsou vrtání, 3D obrábění, leštění, broušení, ořezávání, tryskání, svařování, lakování, ohraňování a dalších... Už jsme také psali o principech, na kterých Robotmaster funguje, tedy že je to nadstavba CAD/CAM systému Mastercam, že tedy složité trajektorie robotů programuje stejně snadno a stejně rychle a na stejném principu jako se programují NC stroje pomocí CAD/CAM sytému, že Robotmaster je opravdu CAD/CAM pro Roboty.

Také jsme již dříve psali o tom, jak se robot pomocí Robotmasteru programuje, že stačí tedy naimportovat model a upravit jej dle svých potřeb. Dráhy nástroje pro obrábění se programují snadno a rychle v CAD/CAM systému Mastercam za použití modulů, například Mastercam frézování nebo Router, že jde vlastně o tentýž proces a tytéž nástroje, jaké se používají pro programování CNC strojů. Že použít lze rovněž veškeré funkce Mastercamu, jako například rychlou tvorbu geometrie a možnosti úpravy nástrojů, možnost importu z CAD modelu jako nativní soubor (AutoCAD Inventor, SolidWorks, Solid Edge, CATIA, Pro/E ...) nebo neutrální formáty souborů díky translátorům pro IGES, Parasolid, SAT, STEP, EPS, CADL, STL, VDA, ASCII, a další. Samozřejmostí je přitom rozpoznávání změn a asociativita drah nástroje s CAD modelem, flexibilní orientace nástroje i precizní kontrola osy nástroje.

sonotech-02Stříkání, lakování na pojezdném pásu

Simulace obrábění

Simulaci obrábění si uživatel může zvolit buď krok po kroku, nebo kontinuálně, případně rozdělenou do jednotlivých operací. K dispozici je automatická detekce kolizí jak nástroje, tak robotu s dílcem. Simulace může zahrnovat buď jen práci robotu, nebo celou pracovní jednotku včetně ochranného krytu. Nastavení robotu není složité a výsledkem je automaticky vygenerovaný kód pro zadaný typ a značku robotu přímo v Robotmasteru. Výstupní kód je možné uživatelsky upravit. Robotmaster také dokáže dlouhý kód pro robota rozdělit na několik souborů tak, aby bylo možné programovat roboty s omezenou paměťovou jednotkou. Robotmaster programuje roboty off-line, takže „nezdržuje" výrobu, zatím co robot pracuje dle prvního programu, v Robotmasteru je již možné tvořit program nový. Jelikož Robotmaster pracuje jako nadstavba CAD/CAM systému Mastercam, pro programování postačuje – na rozdíl od ostatního softwaru specializovaného na programovaní robotů – jediný systém.

sonotech-03Ukázka broušení, ojehlování, díl na zápěstí

Mastercam

O CAD/CAM systému Mastercam, jehož nadstavbou Robotmaster je bylo již také hodně slov vyřčeno i napsáno. Takže již pravděpodobně víte, že Mastercam patří mezi CAD/CAM systémy s nejdelší tradicí, že se jedná o systém variabilní a každý uživatel si může vybrat z jednotlivých modulů a sestavit si tak výkonný nástroj přímo na míru, dle svých požadavků. Také je známo, že Mastercam poskytuje softwarové nástroje CAD/CAM pro všechny typy programování. Od nejjednodušších, přes standardní až po extrémně složité. 3D modelování, kreslení, modelování ploch a těles, frézování od 2,5D po 5osé obrábění, soustružení od 2osého po sofistikované obráběcí stroje s více hlavami i více vřeteny, EDM – kompletní řezání drátem, Router – obrábění dřeva, Art – obrábění a modelování uměleckých předmětů, samozřejmostí je i vlastní modelář Design, optimalizace a možnosti synchronizace přímo v NC kódu.

sonotech-04Navařování, kalení laserem

Nadstavby Mastercamu

Velkou výhodou Mastercamu je jeho otevřenost pro partnery. Díky této otevřenosti vzniká mnoho aplikací na různých úrovních, které posouvají možnosti v obrábění a v nynější době již nejen v obrábění dále. Vznikají unikátní nadstavby, jednou z nich je již zmiňovaný Robotmaster, dále je možné jmenovat MoldPlus, což je nadstavba věnována práci s plochami a automatické generování elektrod, který zjednodušuje a zkracuje tvorbu elektrod až na pětinu původního času. Anebo třeba Master3DGage, což je přenosné zařízení pro přesné měření dílů s možností protokolování v prostředí Mastercamu.

sonotech-05Simulace procesu na jakémkoliv PC bez nutnosti Robotmasteru

Obyčejný CAD/CAM nebo komplexní systém?

Tak co bychom mohli ještě napsat? Třeba to že CAD/CAM systém Mastercam a CAD/CAM pro roboty Robotmaster spolu se všemi svými nadstavbami vydal novou verzi s názvem X5, která je již nyní k dispozici. Obsahují spoustu novinek a vylepšení systému, které jistě stojí za vaši pozornost. Ale snad jsme již napsali dost, abyste dostali chuť si Mastercam a Robotmaster vyzkoušet. Aby, když se řekne Mastercam či Robotmaster, vás napadlo to, co již mnoho spokojených zákazníků ve světě i v Evropě i u nás, ať už z oblasti automobilového, leteckého nebo strojírenského průmyslů, výrobci pro lékařství nebo pro vojenské odvětví a spousta dalších - Mastercam i Robotmaster, to je ten software pro programování robotů, který vyřešil náš problém.

sonotech-06Ojehlování ozubení, průběžné vřeteno se dvěma nástroji


Verze X5

přináší opět mnoho novinek, zlepšení a výhod pro uživatele. Je na vás, zda chcete používat jen CAD/CAM systém, nebo fungující komplexní systém pro drtivou většinu vašich potřeb.


Mohlo by vás zajímat: