Google překladač: English Deutsch

Architektura v CINEMA 4D Release 11.5

Autor článku: -red-   

Tags: Architektura | Design | Software

cinema4d.jpgPokud hledáte 3D modelovací, vizualizační a animační program, nezapomeňte vyzkoušet CINEMA 4D. Díky jednoduchému a přehlednému ovládání zvládnete práci v prostředí CINEMY 4D v rekordně krátké době. Jde o produkt plně modulární, který si můžete rozšiřovat dle vlastních potřeb a možností. Zatím poslední verze přináší stovky nových funkcí, pomocí kterých můžete realizovat náročné 3D projekty v oblastech architektury, designu, filmu a TV produkce, multimédií nebo vědy a výzkumu. Výrazně se zlepšila kvalita vizualizací, zvýšila se rychlost renderingu, vylepšení doznaly animační nástroje a komunikace s dalšími aplikacemi.

Přehled modulů
Všechny moduly pro CINEMU 4D pracují na platformách Windows i MacOS X, řada z nich je lokalizována také do češtiny. Moduly si můžete zakoupit samostatně nebo se CINEMOU 4D v rámci cenově zvýhodněných balíků. Zde je jejich seznam:

  • Advanced Render - fotorealistické vizualizace
  • MOCCA - pokročilá animace postav
  • HAIR - tvorba vlasů a chlupů
  • NET Render - rendering na více PC
  • Sketch and Toon - rendering ve stylu ruční kresby
  • MoGraph - animace zejména pro TV znělky a klipy
  • Thinking Particles - inteligentní částicový systém
  • Dynamics - dynamika pro animace

Rozšiřující kity
Kromě modulů dodává firma MAXON také tzv. rozšiřující kity (Extension Kits), které jsou určeny zákazníkům ze specifických oborů. Tyto rozšiřující sady nástrojů obsahují několik různorodých produktů, které usnadňují zákazníkům práci a zvyšují jejich produktivitu. Patří mezi ně například specifická uživatelská rozhraní, kolekce materiálů, dodatečné importní filtry apod.

  • Architecture Extension Kit
  • Engineering Extension Kit a Engineering Extension Kit Plus

Další rozšíření
Pro CINEMU 4D jsou k dispozici také desítky dalších rozšíření a doplňkových aplikací, nabízených jinými firmami. K nejpopulárnějším produktům, z nichž  je řada k dispozici také zdarma nebo za nízký poplatek, patří:

  • XFrog
  • XFrog - tvorba a animace stromů a rostlin
  • FinalRender - alternativní renderovací jádro
  • VRay - alternativní renderovací jádro (připravuje se)
  • RealFlow - simulace kapalin

Přehled pluginů najdete například na stránkách c4dplugs.com.

Nástroje pro architekturu
Kvalitní vizualizace jsou v dnešní době základem úspěchu. Dávají konkurenční výhodu, jsou dokonalým prostředkem komunikace mezi projektanty a zákazníky a současně neocenitelným prodejním nástrojem. CINEMA 4D Architecture Edition přináší ucelený balík nástrojů pro snadnou tvorbu fotorealistických vizualizací, animací a skic pro oblast architektury.

Hlavní výhody CINEMA 4D Architecture Edition:

  • přímé propojení na vybrané CAD aplikace
  • snadná tvorba fotorealistických vizualizací v modulu Advanced Render
  • možnost práce v českém uživatelském rozhraní
  • rozsáhlé knihovny 3D objektů, materiálů a scén
  • nástroj pro virtuální průchod scénou

CINEMA 4D Architecture Edition je postavena na základě CINEMY 4D, rozšířené o vybrané moduly a komponenty tak, aby maximálně vyhovovala tvůrcům architektonických vizualizací a animací. K zahození není ani to, že CINEMA 4D dokáže plně využít výhod 64bitových procesorů ve spolupráci se stejně založenými operačními systémy Windows a Mac. Rovněž uživatelské rozhraní je kompletně přizpůsobitelné potřebám těch, co s ní pracují, a je k dispozici i v češtině.

Obsah balíčku
CINEMA 4D R11 - kompletní 3D prostředí pro modelování, vizualizace a animace)
Advancer Render - modul pro fotorealistické vizualizace
Sketch and Toon - modul pro skečované výstupy
Arch. Extension KIT - propojení na CAD, knihovny modelů, textur a doplňků CINEMA 4D

Advanced Render
Modul obsahuje zcela nové vizualizační jádro pro výpočty globálního osvětlení. Přináší nejenom výborné výsledky bez nežádoucích artefaktů za podstatně kratší dobu než dříve, ale zaujme také velmi snadným nastavením a použitím. Další zásadní novinkou modulu je CineMan - přímé propojení na Renderman kompatibilní renderovací systémy.
Při použití globálního osvětlení mohou být navržené scény nerozeznatelné od reality, protože při výpočtu se bere v potaz také světlo odražené od jiných objektů. Nevýhodou vždy byly dlouhé výpočetní časy a problematické použití v animacích, kde se projevovalo chvění. Jádro nové verze bylo od základu přepsáno tak, aby dokázalo využít nejnovější výpočetní algoritmy - Irradiace cache pro maximální kvalitu a Quasi Monte Carlo pro maximální rychlost. Při vývoji Advence Renderu 3 byl kladen maximální důraz na jednoduchost použití. Stačí nastavit pár základních parametrů a můžete renderovat. Pro náročné uživatele je ale k dispozici také režim pokročilého nastavení, kde mohou přesně ovlivňovat průběh výpočtu dle potřeby.
Advanced Render obsahuje i další nástroje a funkce, kterými můžete dosáhnout dalšího vylepšení kvality vizualizací. Jedná se o podporu technologií HDRI nebo Ambient Occlusion, povrchovou a volumetrickou kaustiku, detailní nastavení odlesků, efekt záření nebo definování hloubky ostrosti. Při práci s materiály typu kůže nebo vosk se dá nastavit podpovrchový rozptyl světla, kterým dosáhnete maximálně přirozeného vzhledu těchto materiálů. Vymodelovat se dají například i detailní vrásky na obličeji nebo vystouplé kameny zdiva z malty. Toto nabízí efekt sub-polygonální deformace, kterým můžeme povrch skutečně tvořit a modelovat bez toho, že bychom do něj přidávali další polygony.
Nový Sky Shader nastavuje mnohem jednodušeji a efektněji okolní prostředí vizualizací. Stačí si vybrat některou z několika desítek přednastavených obloh, nastavit čas a je to. Pokročilí uživatelé si mohou okolní prostředí vytvořit sami, a to včetně možnosti kreslení vlastních 3D mraků, nastavení pozice slunce nebo měsíce či dokonce vytvoření efektu duhy. Prostředí vytvořené pomocí Sky shaderu je plně animovatelné, což umožňuje vytvářet efektní animace osvětlení objektů v exteriéru.
Advanced Render 3 obsahuje také sadu nástrojů Pyrocluster určených pro tvorbu realistického ohně, kouře či podobných atmosférických efektů, které by se jinak vytvářely velmi složitým způsobem. Všechny efekty vytvořené v PyroClusteru jsou prostorové, zároveň vrhají stíny a ovlivňují jiné objekty ve scéně.
RenderMan se stal faktickým standardem filmového průmyslu, a to nejenom díky použití ve filmech, ale jako univerzálního formátu pro přenos renderovacích dat. Advanced Render 3 nyní obsahuje podporu formátu RIB, takže své projekty v CINEMĚ 4D můžete renderovat prostřednictvím Pixar RenderMan serveru nebo kompatibilních, jakými jsou například 3Delight nebo AIR (SiTex Graphics).
cinema4dosv.jpg
Změna nastavení osvětlení

Sketch and Toon
Modul produkuje v prostředí 3D programu technické nebo umělecké kresby. Nabízí řadu přednastavených stylů výstupu a možnost maximální kontroly nad výsledným vzhledem. Navíc lze všechny výstupy precizně animovat.
Sketch and Toon umí simulovat mnoho rozličných stylů renderovaných scén - architekti a inženýři budou potěšeni zejména schopností modulu vytvářet čisté a přesné technické ilustrace, zatímco umělecky zaměřená část uživatelů ocení zejména schopnost renderovat jakoby rychle kreslené náčrty či tuhou šrafované obrázky a animace. Navíc v jedné scéně lze různé styly navzájem kombinovat. Široká míra ovládání a velká flexibilita modulu Sketch and Toon poskytují uživateli možnost dosáhnout takřka jakéhokoliv efektu. Sketch and Toon je dokonale integrován do prostředí CINEMY 4D. Používá stejné uživatelské rozhraní i pracovní postupy. Samozřejmostí je bezproblémová komunikace s ostatními částmi CINEMY 4D včetně shaderů, částicovým systémem a rendererem.

Arcitecture Extension KIT
Tato sada doplňků je součástí balíku CINEMA 4D Architecture Edition, ale je k dispozici i jako samostatný produkt pro majitele CINEMY 4D. Tento kit mimo jiné obsahujte také zcela nový nástroj pro virtuální průchod scénou (Virtual Walkthrough), speciálně upravené pracovní prostředí CINEMA 4D a kolekce velmi kvalitních textur, materiálů a 3D modelů nábytku a doplňků, které můžete uživatel přímo použít ve svých projektech.

V rozšířené sadě najdete:

  • Exchange plugins for CAD (propojení na Allplan, Vectorworks a ArchiCAD)
  • Virtual Walkthrough (virtuální průchod scénou)
  • Material eXchange plugin
  • Přes 500 modelů nábytku, doplňků, stromů a lidí
  • Přes 300 materiálů
  • Shift Camera Object
  • Speciální pracovní prostředí

S nástroji CINEMY 4D zvládnete vymodelovat vše od jednoduchých těles až po složité organické tvary. Propracovaný systém pro práci se světly a okolním prostředím dovoluje přesně simulovat výsledný vzhled scény. Celý pracovní postup od tvorby modelu až po finální vizualizace včetně animací můžete realizovat přímo v jediném pracovním prostředí. V rámci Architecture Edition máte přístup ke všem funkcím standardní CINEMY 4D, takže můžete maximálně využít jejích schopností a možností.
Dá se předpokládat, že řada architektů bude spíše preferovat využití modelů vytvořených v jim důvěrně známých CAD aplikacích. CINEMA 4D dokáže komunikovat s většinou CAD programů prostřednictvím importních filtrů DXF, 3DS, OBJ, atd. Pro programy Allplan, ArchiCAD a Vectorworks je k dispozici dokonce přímé propojení, kdy se projekty stiskem jednoho tlačítka dají přenést do CINEMY 4D a zde připravit finální vizualizace a animace. Propojení funguje i naopak - například amorfní tvar střechy vymodelovaný v CINEMĚ 4D se přenese zpátky do CADu opět pouhým stiskem tlačítka.
allplan2cinema_2.jpg
Ukázka propojení mezi programy Allplan a CINEMA 4D

MAXON Computer GmbH
Společnost Maxon Computer GmbH byla založena v roce 1986 v Německu za účelem vydávání počítačových časopisů, ale brzy začala s vývojem a distribucí hardwaru a softwaru. Už v roce 1992 přišla s produktem Cinema 4D pro počítače Amiga, později pro Atari. Vývoj těchto programů skončil o dva roky později. V roce 1996 byla představena verze Cinema 4D pro Windows a Mac, což je dodnes klíčový produkt společnosti. V roce 2000 byla zahájena distribuce programu BodyPaint 3D, ve stejném roce kupuje 70% podíl společnosti firma Nemetschek AG. V současnosti má Maxon pobočky v Německu, Velké Británii, USA, Japonsku a ve Francii a více než 80 000 uživatelů po celém světě. Softwarové produkty jsou k dispozici v 10 jazycích a distribuují se do více než 80 zemí.


Mohlo by vás zajímat: