Google překladač: English Deutsch

HSMWorks – CAM zvládnutelný za půl dne?

Tags: CAD | CAM | HSMWorks

hsm-01HSMWorks je pravděpodobně nejmladším z CAM-systémů na celosvětovém trhu. A i přes skutečnost, že by se mohlo zdát, že už není šance najít na trhu skulinku pro uplatnění nového produktu tohoto typu, opak je pravdou. Systém HSMWorks zaznamenal v posledním roce značný obchodní úspěch a systém prodává nově budovaná síť prodejců již prakticky po celém světě. Česká a Slovenská republika patřily k prvním zemím na světě, kde systém získal jak obchodní zázemí, tak díky mnoha instalacím svoje „domovské" právo.

Dnes je už jednoznačně systémem, který je nejen nasazován na nově budovaných CAM pracovištích, ale i systémem, který v mnoha případech nahrazuje dosud používané systémy, a to i velmi známých značek. A co stojí za tímto rychlým úspěchem systému HSMWorks? Jednoznačně jednoduchost a intuitivnost jsou jedním z důvodů, proč HSMWorks láká zvlášť ty, kteří se chtějí dostat rychle k výsledku. Ale za touto zdánlivou jednoduchostí stojí koncentrované technologické know-how autorů a programátorů a výsledkem jsou skutečně velmi zajímavé a konkurence schopné procesy třískového obrábění s parametry, kterých řada jiných systémů ani zdaleka nedosahuje.

Systém HSMWorks je nabízen jako plnohodnotný CAD/CAM systém anebo jako add-in modul pro stávající uživatele CAD systému SolidWorks. Stupeň a kvalita integrace byly oceněny firmou SolidWorks certifikací „Gold Partner Product". Stupeň a kvalita integrace vyúsťují i v reálné dopady pro uživatele systému: žádné přenosy dat, rychlá a spolehlivá odezva v případě změnových řízení realizovaných v CAD-datech, možnost plného využití všech CAD-nástrojů atd. To vše jsou příčiny vysoké efektivity práce se systémem HSMWorks. Pro českého a slovenského uživatele doplňuje komfort práce plná lokalizace systému (uživatelské rozhraní, nápověda i výukové příručky). Pokud se zákazník rozhodne pro nákup plného CAD/CAM systému, dodávka obsahuje kromě vlastní technologické části i jednu z OEM úrovní systému SolidWorks.

Tím základním, co systém HSMWorks nabízí a čím se velmi výrazně odlišuje od převážné většiny CAM systémů, je vlastní „kernel", nad kterým je systém budován. Už toto je důvodem, proč v HSMWorksu nenarazíte na stejné obrazovky a stejné obrázky jako v řadě konkurenčních produktů. HSMWorks zkrátka nepoužívá žádné prvky systémů ModuleWorks ani jiných modulárních systémů. Právě rozhodnutí jít svojí vlastní cestou umožňuje vývojářům systému HSMWorks jak implementaci nejmodernějších výpočetních technologií (vícejádrové procesory, 64bitová architektura), tak unikátních technologických postupů. Tím se HSMWorks výrazně liší od řady dalších CAM-systémů.

Frézování 2–5 os a Adaptivní hrubování

HSMWorks 2011 nabízí celou řadu frézovacích operací pro 2–5osé obrábění. Nastavení operací je jednoduché a intuitivní. Obrábění je možné připravit jak na úrovni jednotlivých dílů, tak i na úrovni složitých sestav. Sestavy mohou obsahovat např. upínací zařízení, které je samozřejmě kontrolováno proti případným kolizím s nástrojem a upínačem. Programování v sestavách také přináší maximální produktivitu práce, když např. potřebujete využít již vytvořený a odladěný proces obrábění na jiném nebo podobném díle. Pak stačí v sestavě zaměnit díl a nechat regenerovat operace. Pro obrábění ve dvou osách je také možné využít výkresů ve formátu DWG a DXF.

hsm-02
HSMWorks nabízí nové pokrokové strategie, které jej činí jedinečným ve své třídě. Obsahuje sadu nástrojů pro 2/2 ½osé, 3osé až po kontinuální 5osé frézování. Za zmínku stojí inovativní strategie Adaptivního obrábění, která jednoznačně snižuje čas hrubování o 40 % a více, a zároveň zvyšuje životnost nástroje dle tvrdosti obráběného materiálu o desetinásobek a více.

Technologie Adaptivní se může směle rovnat s obdobnými patentovanými technologiemi hrubování. Tato technologie je založena na kontrole stranového kroku tak, aby nebyla, nebo jen v malé míře, překročena hodnota zadaná uživatelem. To přináší vysoce efektivní proces hrubování s maximálním zanořením nástroje.

hsm-03

Pro obrábění obecných 3D tvarů a forem je HSMWorks 2011 vybaven moderními operacemi včetně již zmíněného adaptivního hrubování s redukcí kroku v ose Z. Pro hrubování je k dispozici i standardní operace Z Hrubování. Pro automatické dohrubování je možné vybrat z široké nabídky dokončovacích operací, kde stačí zapnout volbu zbytkové obrábění. Stejně tak je možné použít všechny operace načisto pro dokončení rohů. Velmi důležité je pro technologa i obsluhu CNC-center automatické přizpůsobení vyložení nástroje z držáku a zápis této hodnoty do seřizovacího listu.

Víceosé obrábění je v HSMWorksu také podporováno. Můžete využít možnosti 4- až 5osého indexování i souvislé řízení čtyř až pěti os. Pro souvislé řízení je k dispozici volba nazvaná čtyřosá náhrada. Tuto možnost využívají operace k nabalení dráhy na válec. Pro obrábění jsou k dispozici operace bokem a kontura. Zajímavou možností, jak využít obráběcího centra při obrábění ve třech osách, je možnost kontroly držáku nástroje s volbou odklonu od plochy. To vám umožňuje obrábět ve velkých hloubkách s minimálním vyložením nástroje.

Soustružení s poháněnými nástroji

Soustružení v systému HSMWorks 2011 je velmi jednoduché a podporuje soustružení jak v hlavním, tak vedlejším vřetenu s podporou poháněných nástrojů. K programování poháněných nástrojů se používají standardní frézovací operace. K dispozici je celá řada soustružnických operací, jako je soustružení profilu, zapichování, upichování, soustružení čela a závitu. Pro výběr nástrojů využijete přednastavenou tabulku nástrojů obsahující soustružnické plátky a držáky dle ISO normy.

Simulace a Verifikace

Po vytvoření dráhy nástroje je možné prohlédnou průběh obrábění v simulaci obrábění. Na simulaci přímo navazuje možnost verifikace obrábění, což je simulace průběhu obrábění na objemovém těle. V průběhu verifikace jsou kontrolovány všechny kolizní stavy nástroje.

hsm-04

Postprocesing

Firma HSMWorks ApS si velmi zakládá na dodávce kvalitních postprocesorů, které jsou součástí instalace HSMWorks. Jedná se o obecné postprocesory pro řadu řídících systémů, např. Heidenhain, Fanuc, Haas, Sinumeric, Okuma, Hurko, Mazak a mnoho dalších. Postprocesory jsou založeny na programovacím jazyku JavaScript a jsou plně otevřeny pro jakoukoli uživatelskou úpravu.

HSMWorks Edit v6.0

Součástí instalace HSMWorks je nc editor HSMWorks Edit v6.0. HSMWorks Edit v6.0 obsahuje všechny základní nástroje pro editaci NC programů a přímého propojení se strojem pomocí RS232. HSMWorks Edit je moderní NC editor s intuitivním a moderním uživatelským prostředím včetně funkce „drag and drop". Pomocí nc editoru můžete editovat jakékoli programy a vykreslit grafické oblasti, kde se jakákoli změna v programu ihned projeví. Editor umožňuje i vykreslení objemového tělesa po obrobení s kontrolou kolizních stavů.

Práce s CAM systémem nebyla nikdy jednodušší

Před samotným použitím většiny CAM systémů je třeba absolvovat stovky hodin školení a konzultací, než je uživatel schopen samostatně pracovat. Mnohdy však ani to nestačí a je třeba si neustále průběžně osvojovat zažité postupy absolvováním dalších a dalších sezení s lektorem, aby uživatel tzv. nevyšel ze cviku.

Vyberte si proto CAM systém, s nímž se lze snadno naučit pracovat během několika málo hodin. Ano, je to skutečně reálné. Většina uživatelů bude schopna vytvořit velmi kvalitní dráhy nástroje během několika málo minut. A to vše za podmínky, že vygenerovaný výsledek bude velmi dobrý a více než konkurenceschopný.

3E Praha Engineering, a.s.


Mohlo by vás zajímat: