Google překladač: English Deutsch

Dell M4600 - výkonný elegán se smyslem pro preciznost

Tags: Dell | Notebooky | Recenze

dell-01Mobilní pracovní stanice Dell M4600

V současné obrovské a rozmanité nabídce notebooků, z valné většiny pyšnících se nejnovějšími technologiemi, moderním stylovým designem a samozřejmě i vysokým výkonem, mají mobilní pracovní stanice poněkud specifické postavení. Tvoří jen zlomek celkové produkce laptopů, nekoupíme je v každém obchodě s výpočetní technikou, většinou nevyráží dech ultramoderním designem a už vůbec ne štíhlostí a celkovou mobilitou. Se zmíněným špičkovým výkonem a nejpokročilejšími technologiemi to však právě v této kategorii myslí oněch několik málo výrobců, kteří profesionální pracovní stanice v mobilním provedení nabízejí, opravdu vážně. Jedním z nejznámějších dodavatelů takovýchto řešení se vším, co k nim patří, je Dell, který nám umožnil seznámit se s mobilní workstation Dell Precision M4600.

Design a provedení

Jak se dá od odolného notebooku s 15,6palcovým displejem očekávat, nejde o žádného drobečka. Přesto samotný Precision M4600 bez napájecího zdroje nepatří se svou hmotností začínající zhruba na 2,8 kilogramu mezi laptopy vyloženě těžké (byť pravidelně se s ním nosit by asi nebylo příjemné). Počítač jednoduchého, spíše strohého hranatého designu zaujme už na první pohled exkluzivním, broušeným kovovým povrchem v tmavě bronzovém odstínu. Vysoce kvalitní a odolný materiál však výrobce nepoužil jen na vnější opláštění notebooku, ale i na celé robustní šasi, jež je odlito z pevné slitiny hliníku a hořčíku. Po otevření a zapnutí pak M4600 potěší velkou (bohužel ale v pravé oblasti editačních a navigačních kláves nestandardně rozvrženou) klávesnicí se samostatným numerickým blokem a volitelným bílým podsvícením s nastavitelnou intenzitou. Příjemná je také přítomnost touchpadu i trackpointu. Brilantní jasný TFT LCD displej (volitelně typu IPS) s LED podsvitem má, jak se na profesionální panel sluší, samozřejmě matný povrch. Do rámečku nad displejem výrobce integroval dvojici mikrofonů a volitelně zde může být i HD webová kamera. Notebook je dílensky precizně zpracován a při každodenním používání nepochybně snese hodně. Prošel ostatně testováním podle standardu MIL-STD 810G na odolnost při extrémních teplotách, vlhkostech, vibracích, v prašném prostředí, ve vysoké nadmořské výšce i při nárazech.

dell-02Čtečka otisků prstů - jeden z řady prvků zabezpečení Dellu Precision M4600

Konfigurace na míru

dell-03Vzhledem ke značné variabilitě konfigurací Dellu Precision M4600 má zákazník dostatečnou volnost při výběru sestavy pro oblast právě svého zaměření a příslušné softwarové produkty, ať už jde o CAx, grafické, video či jiné výpočetně i velmi náročné aplikace. Bezproblémovost práce v těchto prostředích výrobce garantuje prostřednictvím řady certifikací od nezávislých dodavatelů softwaru (ISV), jako jsou Autodesk, Dassault Systèmes, PTC či ANSYS, přičemž stanice již certifikace získala nebo je v procesu jejich získání pro různé profesionální aplikace, ovladače, resp. utility i od dalších dodavatelů (Avid, Bentley, ESRI, MSC Software, Schlumberger, Siemens PLM Software, CNC, Cakewalk, ICEM).

Při nákupu notebooku se můžeme rozhodnout pro některý z procesorů Intel Core i5 nebo i7 druhé generace (včetně Core i7 Extreme Edition), jež v každém čipu obsahují pokročilou správu Intel vPro, inteligentní zabezpečení a spravovatelnost. U Precision M4600 si můžeme zvolit také 15,6palcový displej podle svého gusta. Na výběr jsou varianty se dvěma různými rozlišeními a s nebo bez podpory dotekového ovládání pomocí pera, respektive prsty (až čtyřmi současně). Volit můžeme také mezi 1333MHz a 1600MHz paměťmi DIMM v různých velikostech do 32 nebo 16 GB, v počítači jsou k dispozici čtyři paměťové sloty. A ve zdaleka neposlední řadě jsou to pak různé typy, kapacity a kombinace disků (HDD, SDD, nešifrované, šifrované atd.), optické jednotky (DVD, BD) a grafické karty (AMD, Nvidia), které si zákazník může vybírat pro svoji konfiguraci Dellu Precision M4600. Pro případnou manipulaci s uživatelsky vyměnitelnými komponentami má počítač velmi dobře přístupné útroby, nemusíme demontovat klávesnici, stačí jednoduše sejmout spodní kryt.

Možnosti dokování

Notebook samotný již představuje bohatě, plnohodnotně vybavený počítač, k němuž asi mnoho uživatelů nebude muset připojovat další rozšiřující příslušenství nebo standardní výbavu jinak externě doplňovat. Přesto najdeme ve spodní části počítače konektor kompatibilní se všemi dokovacími stanicemi, respektive replikátory portů Dell řady E. K vestavěným dvěma USB 2.0 (vlevo), dvěma USB 3.0 (vpravo), portům eSATA, IEEE 1394, HDMI a ostatním tedy můžeme jednoduše přidat ještě řadu dalších rozhraní. Na systémový konektor replikátoru portů se notebook pouze seshora nasadí a posuvníkem zaaretuje. Tomuto jinak praktickému řešení bych zde ale vytknul poněkud méně pohodlnou instalaci, kdy není vždy jednoduché trefit se s velkým a širokým notebookem na zarovnávací kolíky v poměrně malé rozšiřující stanici. Odpojování je již zcela bezproblémové.

Závěrem

Dell Precision M4600 patří v oblasti profesionálních notebooků mezi to nej, co dnes můžeme pořídit. Jeho využitelnost je značně univerzální, rozhodně jej nemůžeme označit za výhradně CAD/CAM řešení, stanici pro zpracování videa či jiné úzce specializované činnosti. Mnohé samozřejmě říkají již uvedené certifikace dodavatelů softwaru, nicméně celková koncepce tohoto laptopu, jeho komponenty, odladěný výkon a stejně tak velmi kvalitní podpora ze strany výrobce z M4600 činí pracovní nástroj, který jistě dokáže sloužit ke spokojenosti náročných uživatelů z nejrůznějších oborů.

Zapůjčila firma Dell.

Mohlo by vás zajímat: