Google překladač: English Deutsch

Unikátní mikrotomograf instaluje v Brně CEITEC VUT

Autor článku: CEITEC VUT   

Tags: Brno | CEITEC | Diagnostika | Miktotomografie | Nanotomografie | VUT

Mikrotomograf GE Phoenix v|tome|x L300 - 1222I ty úplně nejmenší praskliny, jinými metodami nezobrazitelné vady materiálu, které by mohly ohrozit například provoz dopravního letadla nebo přesnost usazení zubního implantátu v čelisti, bude možné odhalit pomocí mikrotomografické stanice „v|tome|x“ firmy GE Phoenix. Tento unikátní přístroj budou za pár týdnů instalovat vyškolení specialisté v laboratořích Středoevropského technologického institutu – Vysokého učení technického v Brně (CEITEC VUT). Žádné jiné zařízení v České republice není schopno změřit vzorky takové velikosti jako právě to z CEITECu VUT. Přístroj se uplatní i v lékařské diagnostice, kde umožní například docílit zvýšení životnosti umělého kloubu.  

Pomocí tomografie lze snadno nahlížet dovnitř věcí, bez nutnosti tyto věci fyzicky rozřezat. Právě proto zaujala tomografie klíčové místo v lékařské diagnostice. Konstruktéři kloubních náhrad mohou sledovat vzájemné působení implantátu a kostní tkáně a zvýšit tím životnost umělého kloubu.
I v dalších odvětvích je často nutné zobrazit vnitřní strukturu objektů a materiálů, proto potřeba rozlišení mnohem menších detailů dala vzniknout mikro- a nanotomografii. Ve strojírenství je díky tomu možné zviditelnit vnitřní trhliny a bubliny v odlitcích, jejich odstraněním se například zvýší spolehlivost motoru. Je také možné zobrazit deformace složitých dílů lisovaných z plastu a zlepšit tím světelnou stopu reflektoru v autě. I v oblasti ochrany kulturního dědictví má mikrotomografie co nabídnout. Archeologové mohou zkoumat stav nebo rozsah poškození vzácných předmětů. Paleontologové mohou hledat příbuznost vymřelých druhů na základě tvarové podobnosti jejich kostí nebo z nich rovnou vytvářet virtuální knihovny a zpřístupnit tak vzácné nálezy široké veřejnosti.  

Ve Středoevropském technologickém institutu VUT (CEITEC VUT) v Brně právě v těchto dnech postoupila do poslední fáze přípravy laboratoř Rentgenové mikro- a nanotomografie, která bude zaměřena na vývoj a aplikace nedestruktivní 3D zobrazovací techniky. Mikrotomografická stanice za 18,5 milionů korun se bude instalovat a nabídne se pro smluvní výzkum firmám již příští měsíc. Nejen českému průmyslu se tak otevírá možnost využít jediné zařízení v České republice, které je vybaveno dvěma zdroji rentgenového záření, mikrofokusem pro studium větších předmětů s rozměry desítek centimetrů a nanofokusem pro analýzu vzorků se submikrometrovým rozlišením.
vtomex-L-300-1222
„Přidanou hodnotou našeho už tak výkonného mikrotomografu jsou špičkoví odborníci. Kromě toho, že naše vědecké pracoviště pořídí unikátní analytické zařízení, může spoléhat i na ostatní odborné kolegy v rámci CEITECu VUT. To je dobrým předpokladem dostatečného využití potenciálu přístroje,“ konstatuje doc. Jozef Kaiser, vedoucí výzkumné skupiny Rentgenová mikro- a nanotomografie z CEITECu VUT. „Multioborový přístup k individuálním problémům partnera, dostatečně rychlá odezva a fundovaný řešitelský tým s odpovídajícím přístrojovým vybavením jsou pro partnery z firem zárukou kvalitní práce.“

„V CEITECu VUT očekáváme obrovský zájem o využití tohoto přístroje právě proto, že ani v zahraničí se nejedná o běžné vybavení univerzitních ani průmyslových laboratoří,“ uvažuje prof. Radimír Vrba, ředitel CEITECu VUT. „Předpokládáme, že právě firmy, kterým se zatím nevyplatí investovat miliony do podobného vlastního přístroje a do vlastní kvalitní obsluhy, budou mít o naše služby smluvního výzkumu a vývoje zájem mezi prvními.“

Mohlo by vás zajímat: