Google překladač: English Deutsch

Mapový klient od T-Mapy pro město Třebíč

Autor článku: T-Mapy & Karel Heinige   

Tags: ArcGIS | GIS | Mapový portál | Microsoft | Silverlight | T-Mapy | Třebíč

Visit Třebíč 1-1231Návštěvníci Třebíče a okolí jistě ocení nový turistický portál Visit Třebíč, jehož součástí je i moderní mapový klient vytvořený společností T-Mapy. Mapový portál umožňuje plánování výletu v síti turistických a cyklotras i s možností zahrnutí neznačených cest. Po zadání průjezdních bodů je v mapě zobrazena nejkratší nalezená trasa včetně její celkové délky, výškového profilu a přilehlých bodů zájmu. Vyhledanou trasu lze dále upravovat (přidávat, mazat či posouvat průjezdní body), po úpravě aplikace vyhledanou trasu přepočítá. Nalezenou trasu je možné exportovat do formátu GPX a následně ji zobrazit v mobilních navigačních zařízeních nebo například v aplikaci Google Earth. Pokud návštěvník portálu nechce hledat vlastní trasu, může využít seznam doporučených tras.

K dispozici jsou také nástroje pro vyhledávání turistických zajímavostí (po zadání hledaného pojmu, např. „rozhledna“, se uživateli otevře plovoucí okno s výpisem daných bodů, které se po najetí myši zobrazí do mapy, přičemž výběr lze omezit pouze na aktuální mapový výřez), měření, tisk či odkaz na mapu.
Kromě pěších a cyklotras portál obsahuje i cesty vhodné pro jízdu na koni (hipotrasy), zimní běžecké trasy a mnoho turistických bodových prvků přehledně roztříděných do několika kategorií (památky, přírodní zajímavosti, sport a volný čas, ubytování a gastronomie). Uživatelé také mohou volit z několika mapových podkladů: letecké snímky, standardní základní mapy ČUZK a navíc i zcela novou, vylepšenou vizualizaci základních map včetně stínování reliéfu z dílny společnosti T-Mapy.
Mapový portál Visit Třebíč využívá technologii ArcGIS API for Microsoft Silverlight. S danou technologií a obecně tvorbou moderních turistických portálů má společnost T-MAPY rozsáhlé zkušenosti, o čemž svědčí např. projekt Stříbrné pomezí.
Turistický informační portál města Třebíč získal v letošním ročníku celostátní soutěže Zlatý erb zvláštní cenu ministra pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci.

Mapový klient z pohledu redakce
V Třebíči jsem často a tak jsem si chtěl do mapového klienta zadat svůj obvyklý pěší či cyklo okruh, který podnikám, když si chci nejen protáhnout svaly atrofované sezením za počítačem, ale také třeba nasbírat nějaké čerstvé houby ke konzumaci. Už předem podotýkám, že se mi nepodařilo najít funkci, která by právě okružní trasu přímo nabízela. Každý Třebíčí přece jen projíždí a rozhodně si ji nevolí jako místo, kde by měl základnu, z ní vyjížděl a do ní se vracel, že? I když jsem volil výchozí a konečný bod na stejné místo, vypočtená trasa se zde nesetkala, naopak, zcela důsledně byl konečný bod vždy vynechán.
VisitTR1-kyzeny_stav1231
Takto měl okruh vypadat

Když jsem volil trasu na kole, výpočet pro změnu vynechával body, které jsou na mapě zaneseny na údajné pěší stezce. Co na tom, že jde o lesní cestu rozježděnou stroji lesníků do podoby dálnice. Na tuto část bych se podle výpočtu mohl dostat jen v režimu hledání pěší trasy. Pak ovšem zase nemohu (podle daného výpočtu) absolvovat kus cesty po silnici mezi obcí Račerovice a přípojkou na cyklotrasu, byť po této silnici jdu nebo jedu i zbytek cesty až zpět do Třebíče. A nedá se říct, že by někde kolem silnice byl chodník.
Tyto výsledky dostávám pokaždé, i když důsledně volím možnosti Naplánovat trasu pěšky/na kole a ne Naplánovat trasu pěšky/na kole jen po značených cestách.
VisitTR2-1231
Trasa pro kolo zcela ignorovala průjezdní bod 3
VisitTR4-1231
Ani přidáním bodu 4 se okruh přes body 3 a 4 nevydal
VisitTR5-1231
Trasa pro pěší mě zase nepustila na červeně zvýrazněný úsek a „hnala mě“ z bodu 4 zpět k původní odbočce
VisitTR8-1231
Část údajné trasy pro pěší na satelitním snímku, obyčejné pěší tu většinou nepotkávám. Maximálně houbaře, ale i ti bývají na kole :-)

Mým závěrem je, že aktuálně v podstatě nelze vybírat trasu mimo značené cesty (bez ohledu na zvolené tlačítko) a pokud je takováto cesta označena jako pro pěší, nelze na ní vytýčit trasu pro kola. Rovněž momentálně nelze trasu umístit do ulic Třebíče, pokud jimi nevedou značené cesty.
Tiše doufám, že jiné trasy na tom budou lépe. Když ne teď, kdy v pravém dolním rohu pod mapou je nápis „Prohlížíte v beta verzi“, tak snad poté, kdy tento nápis zmizí.
Technologii Microsoft Silverlight, na které je klient postaven, nemám rád. Už proto, že ji pro svá videa používá TV Nova a já zde nikdy nejsem schopen přepínat velikost datového toku. Prostě mi to, možná proto, že nepoužívám Internet Explorer, nefunguje. Na mapách se při najetí myší na už zvolený bod vedení trasy ukazuje instantní nápověda „Tažením změníte polohu, kliknutím bod odstraníte“. Zkoušel jsem to snad stokrát, i v IE, ale nezadařilo se ani jedno.
Kvůli použité technologii nebude s mapami na Visit Třebíč spokojen ani stále se zvyšující počet uživatelů mobilních zařízení s Androidem a předpokládám i s iOS. Ti totiž při pokusu nainstalovat produkt Silverlight skončí na chybové hlášce „Microsoft Silverlight may not be supported on your computer's hardware or operating system“. A ruku na srdce, kdo by si s sebou na dovolenou k iPhonu, iPadu nebo k zařízením s Androidem bral navíc další hardware, ve kterém by byl klient spustitelný, a exportoval si trasy do GPX, aby je teprve pak mohl použít?
VisitTR_Silverlight

Mohlo by vás zajímat: