Google překladač: English Deutsch

Odborná konference GISfórum 2014

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: 2014 | Autodesk | CAD | GIS/FM | GISfórum | MapGuide | Studio | Topobase

GISforum2014Konference GISfórum firmy CAD Studio byla ještě do nedávna v podstatě uzavřenou akcí jen pro zvané účastníky. Sloužila totiž výhradně k výměně zkušeností mezi profesionálními uživateli GIS systémů postavených na technologiích poskytovaných společností Autodesk a zákazníků CAD studia v jednom. Asi jste ale postřehli, že v posledních letech zve CAD Studio na tuto každoroční událost i prostřednictvím našeho portálu CAD.cz všechny zájemce o tuto problematiku. A souvisí to i s dalším sbližováním technologií GIS a BIM, ve kterém se skrývá velký potenciál pro budoucnost.

GIS technologie firmy Autodesk a jejich využívání v praxi – geografické informační systémy, správa majetku, propojení GIS/FM na ostatní podnikové systémy, GIS ve státní správě a v infrastruktuře – však zůstávají nosnými tématy této jednodenní konference. Ta po loňské akci v Humpolci zavítala letos do filmově proslulého pivovaru v Dalešicích. Pozdní roční termín 8. října – je zajímavé, že většina GIS konferencí u nás se koná právě na podzim – poznamenalo typické podzimní mlhavé a deštivé počasí, o to útulněji bylo v restauračních prostorách pivovaru.

GISforum2014-2

Blok přednášek zahájil zástupce Autodesku Patrik Minks, který přítomným přiblížil a vysvětlil změny v obchodní politice Autodesku a nové způsoby prodeje softwaru. Pak se hned dostali ke slovu zástupci zákazníků, kteří na vlastních podkladech ukázali praktické příklady nasazení produktů Autodesk Map Infrastructure Server, Autodesk MapGuide a Autodesk Topobase u českých firem a organizací státní správy. Jedna z dopoledních přednášek se zabývala zkušenostmi z provozu webového vyjadřovacího portálu společnosti ČEVAK, o kterém píšeme v jiném článku, a další integrací zákaznického systému s GISem na Teplárně České Budějovice. Po obědové přestávce pak přišla na řadu prezentace ze státní správy, konkrétně přednáška zástupce Libereckého kraje „Geoinformace – vize státních orgánů v oblasti GISu" a „GISSUAS – využití dat katastru nemovitostí při správě pozemků". Všechny příspěvky praktického využívání vždy vyvolávají na závěr řadu otázek od účastníků konference a odpovědí přednášejících, kterým mnohdy vypomáhají i zástupci CAD Studia.

Vtipem nešetřící závěrečná přednáška mladíků Jakuba Bicana a Davida Pavlíčka „GIS, BIM a jejich parta" seznámila přítomné s novinkami v daných oblastech odpovídajícího softwaru Autodesku a také softwaru open source. Pak už následoval kulatý stůl s otázkami a odpověďmi a nezbytné losování vyplněných dotazníků o zajímavé ceny.

CADfórum zakončila prohlídka pivovaru a večerní raut. Věřím, že všichni účastníci byli s mixem informací a výborného jídla tradiční české a moravské kuchyně zcela spokojeni a nenechají si ujít ani další ročník v roce 2015. Kdo by se netěšil na akci, kde pivo čepuje sám ředitel společnosti CAD Studio Jan Binter, pro kterého je, jak jsem se dozvěděl na loňském ročníku konference, GIS srdeční záležitostí, že?


Mohlo by vás zajímat: