Google překladač: English Deutsch

GIS Day 2015 – překonáváme hranice

Autor článku: Brian Polovinčák   

Tags: Brno | GIS | GIS DAY | Mendelova univerzita

GIS Day ilustracniMendelova univerzita v Brně přinesla 18. listopadu 2015 Brňanům GIS Day – mezinárodní osvětovou akci seznamující laickou veřejnost s pokročilými geoinformačními technologiemi a příbuznými obory. Letošního ročníku se zúčastnilo více než 120 účastníků. Událost se může pyšnit také novými partnery akce, kteří na sebe strhli pozornost. Po 14 dní byla k vidění výstava dětských prací na téma „mapa“.

GIS Day 2015 se uskutečnil v areálu Mendelovy univerzity v brněnské čtvrti Černá Pole. Tři fakulty a externí partneři akce přinesli návštěvníkům netradiční pohled na svět okolo nich. Během tříhodinového bloku prošli návštěvníci dvěma budovami kampusu a zavítali také do známého arboreta.

Letošní ročník byl zaručeně největší, jaký Mendelova univerzita pamatuje.

Při příchodu na GIS Day zaujala výstava dětských prací Masarykovy základní školy Zemědělská 29, Brno. Na osmnácti panelech byly k vidění práce žáků první až deváté třídy na stejné téma – mapa. Studenti zpracovali kresby a malby od imaginárních ostrovů pokladů až po mapu mysli. Různorodost tvorby podtrhla rozdíly ve vnímání dětí od abstraktních po velmi konkrétní díla připomínající současné mapy.

Lesnická a dřevařská fakulta zaujala prací v laboratoři geografických informačních systémů, v níž si zájemci vyzkoušeli tvorbu vlastní mapy. Své práce pak viděli i ve třetím rozměru. Ve strojovém sále zjistili, jak se vyvíjela geodetická technika. Zástupci Magistrátu města Brna poutavě informovali o mapových aplikacích, které vytvořili. Návštěvníky zaujala termokamera, se kterou se do té doby setkali pouze v akčních filmech. Po celou dobu prezentace byla místnost skenována laserem a výsledný obrázek byl promítnut na plátně, což sklidilo veliké zaujetí veřejnosti.

GIS Day 1

Zahradnická fakulta představila 3D model území s vlastní projekcí zájmových dat. Celé zařízení včetně 3D povrchu vytvořili vlastnoručně pracovníci fakulty.

Provozně ekonomická fakulta nabídla netradiční pohled na věc, ve třetím rozměru. Laboratoř virtuální reality je tradičním lákadlem, které nechce nikdo z návštěvníků minout. Ukázka tvorby 3D map technologií LiDAR byla poutavá, stejně jako informace o budoucnosti, která je nejen v měření mračen bodů a rekonstrukci tvarů, ale ve schopnosti jednotlivé objekty rozpoznat. Inspirující byla i prezentace vlastní činnosti zaměstnanců v oblasti detekce horizontálního a vertikálního značení.

GIS Day 2

Mimo budovy si zájemci vyzkoušeli měření za pomoci mobilní aplikace, která vznikla ve spolupráci s firmou Envipartner. V arboretu univerzity čekala na návštěvníky krabička plná dárků partnerů akce.

Letos poprvé bylo na akci k vidění také vojenské vozidlo pro terénní zpracování mapových analýz z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce. I přes malou kapacitu uvnitř se na každého návštěvníka dostala řada a z úst zaměstnance úřadu zjistili, jak je náročné zpracovávat podklady na zahraničních misích, i jak spolupracují mezinárodní koalice při přípravě misí, přesunů vojenské techniky či lidí.

GIS Day 3

Společnost Topgeosys připravila prezentaci mobilní geodetické techniky, totální stanice a GPS s vysokou přesností. Co vidí geodet při pohledu do objektivu? A k čemu mají zrcátko?? Nejen to zjistili zájemci přímo od profesionálů.
GIS Day je pro většinu návštěvníků jediným místem, kde mají možnost vidět technologie, které každý den ovládají jejich život, aniž by si to uvědomovali. Mendelova univerzita v Brně přejímá úlohu zvýšit povědomí o nich a nabídnout je laické veřejnosti srozumitelnou, hravou a praktickou formou.

GIS Day 4

GIS Day 2015 ještě neodezněl, avšak už nyní probíhají přípravy na další, ještě větší a atraktivnější ročník. A pořadatelé se už dnes těší na shledanou ve středu 16. listopadu 2016.

Fotografie z www.gisday.cz


Mohlo by vás zajímat: