Google překladač: English Deutsch

Organický design dobývá automobilový průmysl

Autor článku: Attila Baláž   

Tags: CAD | Design | Konstrukce

abaco ilustracniZeptali jsme se vývojáře a konzultanta v automobilovém průmyslu Ing. Attily Baláže na jeho názor, jakým směrem se bude ubírat vývoj automobilů v příštích letech. Jak se konstruktéři a výrobci vypořádají s tenčícími se zásobami fosilních paliv, se zvyšujícím se tlakem na používání čistých technologií, nulové emise a s nástupem autonomních vozidel bez řidiče. Jak svým dětem, vnukům nezanechat zcela zničenou planetu.

abaco 1

Proč nastává doba autonomních a elektrických vozidel právě teď?

Z pohledu lidstva žijeme v historické a velice významné době. Lidské vědomí se rapidně otevírá a zvedá jak na individuální, tak na kolektivní úrovni. Díky širokým možnostem sdílení know-how, technologické vyspělosti a propojenosti světa vynalézáme technicky úžasnější a nám lidem více se podobající věci. Platí tady univerzální zásada Zákon zrcadlení lidského vědomí.

abaco 3

Zákon zrcadlení lidského vědomí

Lidské vědomí se snaží samo sebe ve hmotě (3D světě) replikovat, nahradit, ozrcadlit. Je to program v mysli, je to vyšší cíl nás všech, na úrovni nad- a pod-vědomí, který se projeví formou touhy po tvoření, poznání, kráse.

Jak to souvisí s vývojem aut?

Do vývoje vozidel bylo a je na celosvětové (kolektivní úrovni) „investováno“ obrovské množství mentální i fyzické práce ve formě vývoje produktu, procesů, dále ve formě výroby, prodeje, servisu atd.

Starý technokratický svět graduje, osobní auto se stala symbolem, výkladní síní technologické pokročilosti lidstva. Postupně si ale uvědomujeme, že pokud chceme život na naší planetě udržet, hlavní prioritou se musí stát čistota energie vynaložená na výrobu a samotný pohon. Vzhled, funkčnost a cena, se budou musit tomuto hlavnímu trendu podřídit, případně využít vzniklé možnosti.

Nový, holistický svět přináší s sebou hlubší poznání, vědění, pochopení, že jsme to my lidi, kteří tvoříme realitu, to znamená svět kolem nás. Obnovitelná energie a udržitelnost se postupně promítnou do všech oblastí výroby, ale hlavně do pohonu vozidel. Aktuálně vidíme jako nejlepší řešení ukládání elektrické energie v bateriích, to je právě důvod, proč nastává doba elektrických vozidel.

abaco 2Je to správná volba?

Osobně se domnívám, že je to pouze dočasné řešení a na dalším stupni vývoje budou mít vozidla vlastní „generátor čisté energie“, ostatně, značně by to pomohlo v udržitelnosti a pochopitelně se zlepší i otázka recyklovatelnosti.

Je reálné, aby v dohledné době vozidla jezdila autonomně?

Auta vznikla před více než sto lety z myšlenky, aby nahradila zvířecí pohon, aby urychlila dopravu a zvětšila akční rádius člověka. Zpětně ale můžeme hodnotit, že nepopíratelně pomohla i v lidské evoluci, a ten trend pokračuje dodnes. Nyní se z člověka moudrého (Homo sapiens sapiens) stává člověk vědomý. Vědomý člověk chce svůj čas tady na zemi strávit důležitými činnostmi, mezi které řízení auta při přesunu z bodu A do bodu B nepatří. Auto plní funkce, vyvolává emoce, přináší inovace a postupně se stává společníkem. Jak to krásně identifikovala a prezentovala Škoda na nedávném workshopu pro TOP vývojové partnery, při představení nové strategie 2025. Já bych klidně pokračoval, auta se snažíme „oživit“ a naplnit umělou inteligencí. Usilujeme o to, aby nás auto ochraňovalo, aby vidělo, slyšelo, používalo a využívalo gesta, komunikovalo a mluvilo na nás. Postupně do něj vkládáme vlastnosti, s kterými jako lidi sami disponujeme. To vše potvrzuje moji teorii, že člověk vědomý se snaží ozrcadlit sám sebe ve hmotě. Autonomní auta se postupně stávají realitou.

Autonomní auto na elektrický pohon je další evoluční krok v osobní mobilitě?

Globální společnost si již uvědomuje, že civilizace založená na fosilních palivech a uhlíku je na dobré cestě k zániku. Naštěstí již existují firmy, které to s udržitelností a inovacemi myslí vážně. Podíváte-li se třeba na vozidla od Tesly, na každém kroku narazíte na nekonvenční a inovativní řešení. Svědčí to o myšlení „mimo krabici“, se kterou se potýká většina tradičních výrobců.

abaco 4

Těm navíc potenciálně hrozí „Nokia efekt“, a pokud chtějí nadále prosperovat, musí se seriózně začít zabývat s trendem vozidlo s nulovou emisí a vyžitím obnovitelných zdrojů. Otázkou zůstává, zda je pro pohon správná volba ukládání elektrické energie v autobateriích. Autonomní auto s elektrickým pohonem (autonomní vůz I. druhu) je pouze začátek nové doby vědomé.

abaco 5 

Ing. Attila Baláž (35)
Studie: strojírenství – inovace, kvantová fyzika, životní optimista, otec Zoé a Árona, manžel, sportovec, propagátor zdravého životního stylu, člověk vědomý, vizionář, podnikatel, zaměstnavatel, zaměstnanec, kouč na změnu myšlení a paradigmatů, otvírač dveří... 

Co lze dosáhnout na poli vývoje aut?

Nejnovější koncepční vozidla automobilek BMW, Mercedes, Jaguar, ale i Renault používají zcela nový holistický přístup. Základním stavebním elementem tohoto přístupu je posvátná geometrie, která zabezpečí nástup bioniky, organického (živého) designu a vůbec poukazuje na proces vzniku hmoty a umožňuje komplexní pochopení naší existence. Je to věda, která je lidstvu „známa“ již několik tisíc let, a jeho nejznámějším propagátorem byl Leonardo da Vinci. Pochopením a akceptací holistického přístupu se stane náš svět lepším, bezpečnějším a zábavnějším.

Ještě nedávno by bylo toto „přiznání“ nemyslitelné, svět se ale mění a já mám z toho upřímnou radost, že u toho mohu být a aktivně jej ovlivňovat. Mimochodem, holografický přístup vysvětluje a popisuje i existenci volné energie. Dokážete si představit autonomní vůz na volnou energií (autonomní vůz II. druhu)? Já ano, říká se mu perpetuum mobile…

„Technologická pokročilost lidstva dospěla do stadia, kdy autonomní vůz I. druhu je technologicky i finančně realizovatelný, navíc je to nutnost, jinak svým dětem, vnukům zanecháme zcela zničenou planetu.“


Mohlo by vás zajímat: