Google překladač: English Deutsch

Vyplatí se investovat do 3D tisku?

Autor článku: Helena Matalová   

Tags: 3D tisk | MCAE | Prototypování | Stratasys

3D tisk ilustracniVyužití 3D tisku pro návrhy, konstrukci či výrobu není nic nového. Tato technologie je k dispozici v různých formách přes třicet let a je často označována za příští průmyslovou revoluci. I přes některé přemrštěné nároky nelze popřít, že 3D tisk, označovaný také jako aditivní výroba, dosáhl svého postavení jako cenná konstrukční a výrobní metodologie a stal se základním kamenem rychlé výroby prototypů (rapid prototyping). A právě nyní se na trhu objevuje nová 3D tiskárna, která slibuje zredukovat bariéry širšího využití 3D tisku a efektivnější výrobu prototypů prostřednictvím zkvalitnění procesu výroby a možnosti uvádět na trh lepší výrobky v kratším čase.

Odstranění bariér adaptace 3D tisku

Není žádným tajemstvím, že podniky potřebují rychle reagovat na měnící se požadavky zákazníka i trhu, aby zůstaly konkurenceschopné. Dostat nový výrobek na trh ještě před konkurencí vám pomůže generovat nové příjmy a udržovat si na trhu vedoucí postavení. Ale to není tak triviální, zvláště pokud jste na stejné úrovni jako vaše konkurence a používáte podobné technologie a procesy.

Změna způsobu vývoje výrobku začleněním aditivní výroby je osvědčený prostředek, jak získat konkurenční výhodu. Může dramaticky snížit dobu vývoje nového výrobku a poskytuje možnost optimalizovat design, aby bylo zajištěno, že je produkt opravdu perfektně připravený k uvedení na trh.

Nicméně začlenění této technologie nebo jejímu širšímu použití často brání řada legitimních důvodů. Investice do profesionální 3D tiskárny mohou představovat významnou finanční překážku
a pro podniky je obtížné si takový náklad odůvodnit, zejména u malých a středně velkých společností.

Mnoho druhů aditivní výroby vyžaduje komplexní znalosti procesu a zařízení. To obvykle znamená přijetí nových zaměstnanců či zvýšení mezd.

3D tisk 1

Dokonce i společnosti, které již používají 3D tisk pro rapid prototyping, čelí výzvám, aby z této technologie vytěžily maximum. Jestliže 3D tiskárny nejsou uživatelům snadno přístupné, je-li pracovní postup těžkopádný a složitý nebo je zařízení nespolehlivé, potom je i přínos z takto neefektivního využití minimální.

Ovšem rozhodnutí zůstat v tomto zakonzervovaném stavu s použitím tradičních metod rychlé výroby představuje riziko také. V pomyslném závodě rychlého vývoje nových produktů se šance na selhání v terénu zvyšují, protože není dostatek času a zdrojů pro adekvátní kontrolu a testování více než několika málo iterací návrhu. Vývoj vícera návrhů při použití starých metod je prostě příliš drahý, a to zejména v případě, že je proces outsourcován.

Dokonalejší výroba prototypů pro vaši kancelář

Existuje jednoduchá, spolehlivá a efektivní technologie, která pomáhá vývojářům a designérům stát se konkurenceschopnějšími. Letos v únoru byla na trh uvedena nová, schopnější a cenově dostupnější profesionální 3D tiskárna Stratasys F123 Series, která je navržena tak, aby zvýšila efektivitu a jednoduchost rychlé výroby prototypů. Na český a slovenský trh ji dodává dlouholetý partner Stratasysu, společnost MCAE Systems.

Stratasys F123 Series spojuje výkonnou technologii FDM (Fused Deposition Modeling) s tiskovým softwarem GrabCAD a poskytuje tak nejuniverzálnější a nejinteligentnější řešení na trhu. Při vývoji konceptu můžete vyrábět rychlé a efektivní prototypy, stejně tak vysoce přesné a odolné díly pro validaci návrhu a funkční testování. Projekty je možné sdílet mezi více uživateli, čímž dosáhnete rychlejšího uvedení nových produktů na trh. A to vše bez nutnosti personálního obsazení odborníkem specificky pouze pro tuto činnost.

3D tisk 2

Chytrý software

Jednoduché nastavení znamená, že můžete přístroj jednoduše zapojit a zapnout a vaše kancelář má okamžitý přístup k profesionálnímu 3D tisku. Auto-kalibrace zaručuje, že budete trávit méně času řešením problémů a více času prototypováním. Rychlá a snadná výměna materiálu pomáhá maximalizovat produktivitu návrhů vašeho týmu.

Tiskový software GrabCAD Print umožňuje zpracování řady nejčastěji používaných formátů CAD souborů a zjednodušuje celý proces 3D tisku díky intuitivní aplikaci podobné CADu, kterou umí použít každý člen vašeho týmu. A s funkcemi, jako je podrobný reporting a vzdálený monitoring, můžete snadno spravovat své tiskové úlohy i mimo kancelář. Možnost jednoduše sdílet projekty mezi uživateli přispívá k přímočařejšímu a efektivnějšímu pracovnímu procesu.

3D tisk 3

Režim rychlého konceptu

3D tiskárna Stratasys F123 Series představuje zcela nový režim rychlého konceptu (fast-draft mode) pro rychlejší a ekonomičtější produkci počátečních koncepčních návrhů. Nyní můžete tisknout dvakrát rychleji oproti standardnímu režimu tisku a ještě v průměru spotřebujete jen třetinu materiálu. Pro ještě větší účinnost a úsporu můžete zvolit materiál PLA. Termoplast PLA, vyrobený z obnovitelných zdrojů, vám nabízí rychlost režimu konceptu při současném stlačení materiálových nákladů na nejnižší úroveň. Utratíte méně, ale vytvoříte více. To je chytřejší 3D tisk.

3D tisk 4

Přidaná hodnota

Nové a vylepšené funkce šetří čas i materiál. Neuvěřitelná jednoduchost použití jak hardwaru, tak softwaru znamená, že nepotřebujete speciální znalosti 3D tisku. Super tichý provoz je vhodný pro kancelářské prostředí. Tahle tiskárna byla prostě navržena přesně na míru tomu, co vaše prostředí potřebuje. Jejím pořízením uděláte chytrý obchodní tah, který vás posune blíže vítězné partii.

Nikdy nebyl lepší čas investovat do 3D tisku než právě nyní.


Mohlo by vás zajímat: