Google překladač: English Deutsch

Nový PowerMill 2018 pro ještě efektivnější obrábění

Autor článku: Michal Jelínek   

Tags: Autodesk | CAD | CAM | PowerMILL

cad cam ilustracniZcela pod taktovkou společnosti Autodesk vyšel nový Autodesk PowerMill 2018, CAM systém zaměřený na rychlostní a víceosé obrábění. Nové funkce a přepracované uživatelské prostředí přinášejí zvýšení produktivity a komfortu pro uživatele.

Nový vzhled s novými technologiemi

Při otevření aplikace hned vidíme největší změnu, kompletní přepracování uživatelského rozhraní. PowerMill 2018, stejně jako ostatní produkty bývalého Delcamu, nyní využívá pro zobrazení ovládacích prvků pás karet, který známe z Windows. Ikony, které se vyskytují ve více programech společnosti Autodesk, mají shodné vyobrazení. Pro uživatele, kteří používají více programů od tohoto výrobce, je tak jednodušší přecházet mezi jednotlivými produkty. V pozadí PowerMillu pracuje analýza, která společnosti Autodesk pomáhá zjistit, které ikony jsou uživateli nejvíce využívány, a také informuje o závažných chybách v aplikaci. Díky tomu Autodesk dokáže na kritické chyby a pády programu reagovat vydáním tzv. „hotfixu“ během pár dnů.

cad cam 1

Simulace obrábění

Další velmi výraznou změnou prošla simulace odebírání materiálu. Oproti dřívějšku je nyní zcela dynamická při zachování nejvyšší kvality zobrazení. Navíc byla do simulace přidána podpora kontroly všech kolizních stavů nástroje s materiálem i obrobkem.

Obráběcí strategie

Nadále pokračuje vylepšení 2.5D obrábění, které se v nové podobě představilo v minulé verzi PowerMill 2017. Nyní lze na 3D modelu rozpoznat všechny 2D prvky najednou tak, aby je uživatel nemusel rozpoznávat postupně. Také přibyla nová strategie pro dokončení 2.5D prvků, která umožňuje současně dokončit stěnu i dno prvku při použití mnoha různých způsobů řazení drah nástroje v závislosti na tvaru oblasti. Drobných vylepšení se dočkaly i 3D dokončovací operace konturování a obrábění kolmých a strmých oblastí.

cad cam 2

Interaktivní ovládání os stroje

Dynamické nastavení stroje bylo podstatně vylepšeno díky možnosti nastavit jinou osu nástroje pouze na vybrané části dráhy. Tu lze tedy spočítat jako tříosou a pouze v požadovaných oblastech změnit nastavení osy nástroje do potřebného odklonu. Výsledkem bude kombinace tříosého a 3 + 2 pozičního obrábění, které zabezpečí bezkolizní stav při zachování krátkého vyložení nástroje. Mezi oblastmi s různým nastavením osy nástroje lze zadat vzdálenost prolnutí, takže ke změně osy dochází plynule bez cukání stroje. Při využití dynamického nastavení stroje není nutné dráhu nástroje přepočítat, což snižuje časové nároky na přípravu obrábění.

Nastavení posuvů

PowerMill 2018 také nově obsahuje možnost redukce posuvu na vybraných plochách 3D modelu. Pokud je tedy požadavek na zpomalení, nebo naopak zrychlení obrábění na konkrétních plochách, stačí tyto plochy vybrat a aplikovat požadovanou hodnotu posuvu.

cad cam 3

Soustružení

Již rok PowerMill podporuje strategie soustružení na frézovacích centrech. Soustružnické operace dostaly ve verzi 2018 možnosti změny pohybů nájezdů, výjezdů a propojení. Nyní je možné dráhu interaktivně měnit bez nutnosti přepočtu. V jednom modelu zbytkového materiálu lze pro další výpočty drah použít jak frézovací, tak i soustružnické dráhy nástroje a výrazně tak zvýšit efektivitu při programování mill/turn center.

Závěrem lze říct, že změna vlastníka firmy Delcam na Autodesk se projevila na vývoji pozitivně s větší orientací na požadavky a přání uživatelů. Již nyní můžeme prozradit, že do některé z dalších verzí se chystá měření pomocí sondy a adaptivní obrábění převzaté z HSMWorks.


Mohlo by vás zajímat: