Google překladač: English Deutsch

Třetí generace komplexního DMS/PLM/ERP řešení EasyXX

Autor článku: Petr Sedláček   
Čtvrtek, 20 Prosinec 2012 00:00

Tags: DMS | EasyXX | ERP | Konference | PLM | TD-IS

TD-IS250Letošní IT fórum 2012 proběhlo v Mlýnhotelu Vílanec u Jihlavy ve dnech 9. – 10. října 2012. Tyto každoroční akce pořádané firmou TD-IS, s. r. o., mají za cíl informovat nejen stávající zákazníky a partnery, ale i všechny příznivce a ty, kteří se zajímají o naše řešení. TD-IS se snaží o otevřenou komunikační platformu a její dveře jsou vždy otevřené. Program konferencí TD-IS má vždy zajímavou skladbu a kromě odborných pracovních informací je péče věnována i další zajímavé náplni s činností firmy nesouvisící, aby se účastníci příliš nenudili. A tak tomu bylo i letos.

Po krátkém úvodním slovu a představení jak TD-IS, tak i našich partnerů (Algotech, Inter-Informatics, Oracle, Stormware, a dalších), kterého se ujal Pavel Mareš, ředitel a jednatel v jedné osobě, se rozběhla řada přednášek. Ty měly za cíl představit novinky za uplynulé období, načrtnout firemní strategii, představit zákazníky i partnery.

Stručně z úvodní informace o firmě TD-IS a o novinkách

TD-IS se zaměřuje na vývoj, implementaci a podporu systémů PLM, DMS i ERP jak vlastních, které označujeme souhrným názvem EasyXX – EasyPLM, EasyArchiv, EasyTechnology, tak pocházejících z dílny Oraclu, jako jsou Agile, JDEdwards, dále prohlížeče nebo aplikace pro správu tisků. Součástí nasazení takovýchto komplexních systémů je samozřejmě i jejich implementace a podpora uživatelů zákazníka. TD-IS vládne nejen zkušenými programátory, ale i analytiky a konzultanty. Vysoké know-how i flexibilita a spolehlivost specialistů TD-IS jsou důvodem rozšíření aktivit firmy i do oblasti leteckého průmyslu, proto byla jedna z přednášek zaměřena právě na PLM v Airspace Industry a na související služby a partnerství.

TD-IS se letos podařilo, díky nesporné kvalitě našich systémů, rozšíření aktivit do stavebnictví. Zmíněn byl i v současnosti stále populárnější a rozšířenější způsob využívání IT systémů formou služby, kdy zákazník nekupuje ani licence, ani hardware, ale pronajímá si je jako servis. Odpadají mu pak nutné počáteční náklady spojené s investicí do HW, SW a infrastruktury stejně jako nutnost administrace systémů.

Oficiálně, tedy posvěceno certifikátem, TD-IS disponuje od roku 2012 standardem ISO 9001. Ne, že by dříve firma neměla stanovený a aktivně používaný systém řízení kvality a nepracovala se standardními procesy – to by vzhledem k jejímu zaměření a systémům, které vyvíjí a implementuje, ani nebylo možné. Jen na to má teď nově i „papír". Právě zmíněné systémy správy dat a řízení firmy přes všechna oddělení a úrovně, požadavky systému ISO a standardizaci firemních procesů podporují, takže získání oné certifikace tím bylo výrazně usnadněno.

Představení třetí generace komplexního DMS/PLM/ERP řešení EasyXX

Tuto část prezentoval šéf vývoje tohoto systému David Brunner. „Moderní systém žije s hlavou v oblacích", stejně tak EasyArchiv 3 (EA3) se již pohodlně usadil i v oblasti cloudového řešení. Začal již plně podporovat 64bitové systémy, samozřejmě s možností provozování i na 32 bitech.

Další důvody, proč vznikl EA3, jsou požadavky již existujících zákazníků – kódování Unicode, podpora časových pásem, vícejazyčných polí, možnost práce s grafickými objekty, příjemnější uživatelské rozhraní, a to nejen v TPV oblasti, ale i ve výrobě.

Všechny zmíněné novinky měli posluchači možnost hned vidět na živé ukázce systému a nad živými daty.

Pohoda BI a EasyTechnology

Data z účetnictví i výroby v kostce uvedl Robert Lukeš z partnerské firmy Stormware. Při rozhodování bychom měli mít co nejpřesnější statistická data. Dnes již, vzhledem k jejich povaze a množství, není možno rozhodovat se jen intuitivně. Nástrojem k jejich vyhodnocování je i systém Pohoda BI. Kromě statistiky umí stanovit i trendy a predikce. Pracuje se scénáři od optimistických až po ty katastrofické, ve všech odděleních, kde je statistika sledována. Umí názorně prezentovat i Cashflow. Samozřejmostí je možnost či spíše nutnost nastavení přístupových práv a vysoká bezpečnost dat. Systém umožňuje vlastní nastavení a definici výstupních masek a formátů.

Takže správná data ve správný čas vám umožní udělat správné rozhodnutí včas a vy pak máte více času na svoje koníčky i rodinu.

Plánování výroby a simulace

Jak uvedl Milan Černý ze společnosti Oracle, nabízí Oracle standardní i rozšířené (advanced) moduly pro plánování výroby (MRP), samozřejmě s podporou výjimek, rozpadem nákladů, podporou plánování servisu, příjemným grafickým uživatelským rozhraním. Významnou vlastností je možnost simulace i neomezené zpětné kroky (Undo).

Přínosy z implementace EasyTechnology ve firmě Vipax

Nasazení systému ET při výrobě protipožárních dveří ve firmě Vipax, které uvedl P. Jadrníček z firmy Vipax, ukazuje, jak systém efektivně pomáhá kromě TPV a řízení výroby. Firma ho používá i pro konfiguraci svých výrobků, je tedy nabíledni, že v systémech EasyXX najdete i moduly právě pro Configuration Management.

PLM in Aerospace industry

Oživení přednáškového bloku přinesl svojí přednáškou v angličtině Peter Hornsteiner, CEO Inter-Informatics GmbH. Firma je partnerem TD-IS v oblasti outsourcingu služeb IT, zejména pro celoevropskou skupinu EADS a firmu Airbus, resp. čtyři firmy existující v Německu, Francii, Anglii a Španělsku. TD-IS přináší do spolupráce velkou porci know-how z vývoje a implementace různých systémů, flexibilitu a samozřejmě kapacitu potřebných specialistů. Airbus je jeden z dvojice světových hráčů na poli velkých dopravních letadel. Implementovaný PLM systém se všemi procesy pokrývá skutečně celý životní cyklus tak složitého výrobku, jakým je dopravní letoun. Složitost celého procesu doložil Peter Hornsteiner příkladem, problémem množství spotřebované vody na toaletách a jejího optimálního přepravovaného množství během mezikontinentálního mnohahodinového letu.

TD-IS a partneři

Spolupráce s ICT partnery při poskytování aplikací formou SaaS – Centrum sdílených služeb a Technologie a zabezpečení ALGOCLOUDU – cloudové služby poskytované divizí Škoda ICT.

Toto jsou tři krátké věty, spíše hesla, týkající se současného trendu, oslovujícího mnoho firem, které nemohou nebo nechtějí řešit počáteční investice do HW, SW a infrastruktury a raději si používání systémů DMS/PLM/ERP atd. pronajímají formou služby. O výhodách i specifikách tohoto způsobu přístupu k informačním technologiím nás informovali pánové Karel Kieswetter, Petr Loužecký z firmy Algotech, partnera TD-IS, a stejně tak i Karel Vinš ze Škoda ICT, tedy ze strany zákazníka TD-IS.

Zážitkový program

No, a protože den má 24 hodin a 8 z toho by měl člověk pracovat, 8 spát a 8 se vzdělávat, berme ten přednáškový blok jako vzdělávání. Spánek se jistě dá čas od času trochu zkrátit a práce se dá přeměnit na zábavu. Tak proto připravila TD-IS pro své hosty i zábavný program, dnes populárně označovaný jako zážitkový. Nemáte někdy chuť odreagovat se pořádnou chlapskou prací, jako třeba přerovnat si zahrádku pořádným rypadlem nebo bagrem? Pak si sednout k ochutnávce fajn moravských vín z Velkých Pavlovic? Zahrát si bowling nebo poker či ruletu? Tak pak neváhejte s přihláškami na příští IT fórum v roce 2013, protože tenhle program už letos nestihnete. Podle ohlasů kolemkoštujících bylo jednoznačně nejlepší Rulandské šedé, pozdní sběr z výborného ročníku 2011. V ruletě ani pokeru nikdo kromě krupiérů nevyhrál, jak už to u her v kasinech bývá. A rýpáním a bagrováním jsme přemístili minimálně dvacet kubíků – Frantu Kubíka, Vencu Kubíka, Jirku Kubíka ... a Vendelína Kubíka.

Náplň druhého dne

Druhý den v 9 ráno (což byl dost šibeniční termín, vzhledem k tomu zmíněnému spánku, zkrácenému ve prospěch práce a zábavy) se konaly otevřené moderované workshopy. Praxe se systémy EasyArchiv/EasyPLM, EasyTechnology, Oracle Agile, technické prohlížeče, projektování a konstruování s podporou plně integrovaných CAx systémů, BackUp a Recovery politika a strategie. I přes spánkový deficit byly živé dost a dost a uživatelé si vyměnili spoustu praktických tipů a rad z používání.

Toť v kostce vše z letošního nadupaného IT fóra a přijměte pozvání na to příští, v roce 2013. Letos jsme nabagrovali spoustu informací, tak slibujeme, že to napřesrok zopakujeme.

Autor je obchodní manažerem ve společnosti TD-IS.


Mohlo by vás zajímat: