Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

K designu plavek Speedo přispěla SGI

Středa, 03 Září 2008 18:34
speedo_836.jpgSportovním fanouškům určitě utkví v paměti výkony plavců na Olympijských hrách v Pekingu. A když se blíže seznámí s technologií, kterou byly plavky navrženy, mohou si také zapamatovat rok 2008 jako rok, kdy se plavání a supercomputing spojily v jedno. To proto, že plavci z USA a dalších zemí prolomili rekordy a přivezli domů medaile, a to díky elitním plavkám Speedo Fastskin LZR Racer, jejichž design byl z části tvořen superpočítači od SGI. Před více jak dvěma lety výzkumná a vývojová laboratoř Speedo Aqualab začala využívat výkonný systém SGI Altix, aby vyvinula novou generaci závodního plaveckého oblečení. Inženýři prováděli analýzy dynamiky proudění kapalin (CFD), aby zoptimalizovali proudění vody kolem plavce a vytvořili design a materiály, které poskytnou závodníkům vítěznou zbraň. Spolu s testy ve vodních a vzduchových tunelech byly analýzy CFD součástí výzkumného přístupu k produktovému designu, jehož konečným výsledkem se stal Fastskin LZR Racer, který vykazuje o 5 procent menší odpor vody než předešlý model Fastskin FS-Pro, který firma Speedo představila v roce 2007.

Kde se setkává plavání se supercomputingem
  • Odborníci věří, že plavci mohou podat lepší výkon v plavkách, které jsou aerodynamické a umožňují hladký průtok vody kolem těla, což snižuje odpor vody.
  • CFD modelace ukazují jak voda proudí kolem těla. Rozdílné plavky jsou vytvářeny pro muže a ženy, protože CFD analýzy prokázaly, že ženy vytvářejí více oddělený proud, při kterém voda v podstatě opouští plochu plavce.
  • Architektura systému SGI Altix urychlila proces designu zkrácením jednak přístupových časů k datům a jednak výpočtů úloh. Stala se tak ideální platformou pro komplexní CFD analýzy designu příštích generací nejen plavek, ale také aut, letadel nebo vesmírných raket.