Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Nové bezhalogenové procesory Intel Xeon

Úterý, 09 Září 2008 15:35

Intel uvedl na trh čtyři nové bezhalogenové procesory Xeon. Procesory vyráběné 45nanometrovou technologií dosahují vyššího výkonu při nižší spotřebě energie. Jejich energetická spotřeba se snížila díky této pokročilé výrobní technologii a novému typu tranzistorů, které využívají takzvané high-k brány na bázi hafnia. Všechny dříve uvedené verze procesorů řady Intel Xeon 5200 a 5400 budou nyní vyráběny také jako bezhalogenové. Nové procesory Intel Xeon jsou plně kompatibilní se stávající platformou duálních procesorů Intel, které jsou na trhu od roku 2006. Řada čtyřjádrových Xeonů 5400 je tvořena novými procesory X5492, X5470 a L5430, z nichž nejrychlejší pracuje na frekvenci 3,4 GHz. Nízkonapěťová verze využívá příkon pouze 50 wattů neboli 12,5 wattu na jádro. Dvoujádrový procesor Intel Xeon Processor X5270 pracuje s příkonem 80 wattů na frekvenci až 3,5 GHz. Tyto vlastnosti uvítají především firmy využívající pracovní stanice, vysoce výkonné servery, blade servery a mainstream servery.
Nedávné benchmark testy procesorů prokázaly, že při každé inovaci procesorů Xeon zvyšuje Intel jejich výkon bez současného zvyšování spotřeby energie.
Nové procesory podporuje řada výrobců počítačových sestav. Mezi ně patří Asus, Dell, Fujitsu, Fujitsu-Siemens, Gigabyte, HP, IBM, Microstar, NEC, Quanta, Rackable Systems, Sun Microsystems, Supermicro, Tyan a Verari Systems. Nová řada procesorů 5400 je k dispozici již nyní, řada X5270 bude uvedena na trh na podzim.