Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Český podíl na největším lodním sloupovém jeřábu na světě

Čtvrtek, 26 Květen 2011 08:05

Tags: Huisman | Jeřáb | Loďařství | Strojírenství

sloupcovy jerab Huisman na lodi Seven Borealis v Singapuru-1121Lodní sloupový jeřáb, kterým se pyšní loď Seven Borealis kotvící v Singapuru, měří 82 metrů (je tedy téměř o 20 metrů vyšší než petřínská rozhledna - její udávaná výška je 63,5 m), uzdvihne až 5000 tun. Nese významnou stopu českých techniků, protože stovky důležitých dílů vyrobili zaměstnanci sviadnovské společnosti Huisman Konstrukce v Moravskoslezském kraji. Na dílech, z nichž největší byl dlouhý 27,5 metrů, strávili 23 tisíc hodin práce. Podíl české firmy na rekordní zakázce nebyl pouze v oblasti výroby, ale i v oblasti technické dokumentace, na které pracovali sviadnovští konstruktéři.

Rekordní jeřáb je kolektivním dílem českého, holandského a čínského závodu skupiny Huisman. Ve Sviadnově si úspěšně poradili se stovkami dílů. „Naši technici opět prokázali, že patří ke světové špičce v oboru. Poradili si s výrobou velmi náročných komponentů, mezi nimiž vynikalo i prodlužovací rameno, tzv. Fly Jib, který v délce 27,5 metrů dosud nikdo nevyrobil,“ řekl ředitel společnosti Huisman Konstrukce Roman Stankovič.
Rozdělení komponentů mezi jednotlivé závody bylo nutné, aby firma dodala požadovaný jeřáb včas. „Nedá se říci, který ze závodů byl důležitější. Jeden bez druhého bychom se neobešli. Kooperace se zahraničními kolegy je v naší firmě častá a naši zaměstnanci ji vítají. Umožňuje jim předávat si zkušenosti a vzájemně se od sebe učit. To vede k neustálému zvyšování znalostní a odborné úrovně,“ dodal Roman Stankovič.
Parametry jeřábu na lodi Seven Borealis jsou impozantní. Jeho výška dosahuje 82 metrů a jeřáb je schopen uzvednout 5000 tun. Jeho montáž na loď proběhla ve velmi krátkém čase, což přibližuje výrobní ředitel společnosti Huisman Konstrukce Marek Jandečka: „Montážní operace trvaly čtyři dny. To je vzhledem k mohutnosti zařízení a jeho složitosti mimořádný a pro odborníka neuvěřitelný výkon.“ Montáž jeřábu byla provedena přímo v Singapurském přístavu, který je domovem lodi s obřím jeřábem na palubě.
Více o společnosti Huisman najdete na tomto odkazu.
jerab3-1121
Huisman jerab instalace 2-1121
Huisman jerab instalace 4-1121
Huisman jerab instalace 5-1121

Mohlo by vás zajímat: