Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Šest vítězů 7. soutěže User Contest 2011

Středa, 01 Červen 2011 12:39

Tags: Nemetschek | Soutěž | Stavebnictví

NemetchekVítězové soutěže Nemetschek Engineering Group's International User Contest 2011 - Prodis plus (Bratislava), amsler bombeli et associés (Lausanne), Statika (Praha), Movares (Utrecht) a Tractebel Engineering (Gennevilliers) - porazili 117 dalších přihlášených projektů z 19 různých zemí. Kromě vítězů v jednotlivých kategoriích byla udělena také zvláštní cena poroty za BIM, kterou chce porota samostatně ocenit praktické využití interoperability a modelování ve výstavbě - Building Information Modelling (BIM). Tato cena byla udělena projekční kanceláři Inginerie Structurala z Bukurešti.

Projekty posuzovány mezinárodní porotou
Letošní, již 7. ročník soutěže pořádané jednou za dva roky byl zaměřen na všechny inženýrské a projekční firmy používající jakýkoli software skupiny Nemetschek Engineering Group – tj. software firem Nemetschek Allplan, Nemetschek Scia, Nemetschek Engineering (Precast), Frilo a Glaser. Poprvé v historii soutěže byly soutěžní kategorie rozděleny tak, aby spolu v rámci jedné kategorie mohli soupeřit uživatelé jakéhokoli softwaru od některého ze členů skupiny Nemetschek. Ve všech pěti kategoriích – od budov, přes dopravní stavby, průmyslové objekty až po speciální projekty – byly zastoupeny jak výpočtové, tak CAD aplikace. Nezávislá mezinárodní porota složená z devíti specialistů z podniků, vědeckých ústavů a univerzit posoudila předložené projekty a hodnotila jejich originalitu, složitost, technickou úroveň a využití možností software. Celková hodnota cen dosáhla výše € 9 000; každý vítěz obdržel € 1 500.
Podle Jean-Pierre Rammanta, ředitele Nemetschek Engineering Group a výkonného ředitele koordinující společnosti Nemetschek Scia, je v inženýrském sektoru soutěž již dobře zavedenou událostí: „Jsme hrdi, že jsme obdrželi 117 velmi kvalitních projektů z 91 firem a 19 zemí“. Dále pak popisuje stále důležitější roli BIM, kterou porota také ocenila ve svém závěrečném hodnocení: „Jednotliví partneři v projekčním procesu: architekti, statici a další inženýrští specialisté a kresliči využili nových možností BIM a výměny dat v daleko větší míře, než kdykoli v minulosti. Software skupiny Nemetschek tak znovu demonstroval svoji sílu.“

Přehled vítězných projektů
Kategorie 1 (budovy): River House v Bratislavě / Slovensko
River House je dominantní budovou v multifunkčním komplexu River Park na levém břehu Dunaje v Bratislavě. Výpočet konstrukce byl proveden bratislavskou firmou Prodis plus. Komplex nepravidelného lichoběžníkového tvaru sestává ze čtyř bloků s 203 luxusními byty, moderními kancelářemi a pětihvězdičkovým hotelem.
River-House-Bratislava-1122

Kategorie 2 (dopravní stavby):
Hans Wilsdorf Bridge v Ženevě / Švýcarsko
Po plánovaném dokončení v roce 2012 bude rozpětí mostu Hans Wilsdorf v Ženevě 85,4 metru a jeho šířka bude 15,5 m. Silné ocelovém profily 40x40 cm dávají konstrukci specifický eliptický tvar. Díky složité trubkovité geometrii museli inženýři v amsler bombeli et associés z Lausanne vytvořit pro své výpočty několik modelů.
Most-Hans-Wilsdorf-Zeneva-1122

Kategorie 3 (průmyslové budovy a provozy):
skladiště vyhořelého jaderného odpadu v České republice
Po předchozím posouzení tří variant – jedna budova, kombinovaná budova a dvě samostatné budovy – rozdělili inženýři z firmy Statika v Praze konečný komplex na přijímací budovu a vlastní úložiště. Skladiště palivových článků je tvořeno monolitickým železobetonovým rámem a prefabrikovanou střechou, ve finále zmonolitněnou.  Projekt byl vybrán pro svoji složitost s ohledem na zatěžovací stavy, které zahrnovaly takové scénáře jako zemětřesení, pád letadla a výbuch.
Skladiště-vyhořelého-jaderného-odpadu-Temelin-1122

Kategorie 4 (projektování, konstrukční detaily):
  Freeway Fly-Over Kerensheide, Nizozemsko
Dokončení mostu Kerensheide (A2/A76) navrženého dopravně zaměřenou firmou Movares je plánováno na polovinu roku 2012. jedná se o 590 metrů dlouhý a 17 metrů široký most složený z 11 segmentů o maximálním rozpětí 57,2 metru. S cílem ušetřit čas a náklady ve fázi výstavby, použili projektanti během návrhových prací BIM na 3D modelu. Zejména se jednalo o výkresy výztuže a konstrukční detaily.
Fly-Over Kerensheide 1122

Kategorie 5 (speciální projekty):
Confluences Museum v Lyonu / Francie
Po svém plánovaném otevření v roce 2014 má muzeum „Musée des Confluences“ v Lyonu odrážet nejposlednější vývoj vědy. Ve svém návrhu kombinují architekti ze studia Coop Himmelb(l)au tři prvky: konstrukce ve tvaru krystalu a ocelový mrak spočívají na dvoupodlažní železobetonové budově. Podobně jako průhledný krystal s prosklenou recepcí je i mrak tvořen ocelovou konstrukcí. Jeho 7 podlaží jakoby pluje na třech ocelových podporách a 12 betonových pilířích.
Musee des Confluences Lyon 1122
Zvláštní cena poroty za BIM: Orchidea Tower v Bukurešti / Rumunsko
Zvláštní cenu poroty získává bukurešťská projekční kancelář Inginerie Structurala. Projekt sestává ze dvou sousedících 83 metrů vysokých kancelářských budov ve tvaru motýla. budova je plánována pro levý břeh řeky Dambovita v Bukurešti. Rumusko leží v oblasti ohrožené zemětřesením a zvodněné podloží stavby představovalo značnou výzvu.
Orchidea Tower Bukurest 1122

Kniha se všemi přihlášenými projekty

Kniha „Nemetschek Engineering User Contest“ představuje všech 117 přihlášených projektů. Kniha bude vydána 26. května 2011 nákladem zhruba 6 000 kusů. Rovněž bude k dispozici ve formátu e-book. Jejích 250 stran čtenáři podrobně představí jednotlivé konstrukce a možnosti současného moderního projektování a realizace. Vázaná kniha je k dispozici zdarma u všech společností skupiny Nemetschek Engineering Group. Na knihu se také můžete podívat na internetu na adrese www.scia-online.com/ebook/uc2011.

Mohlo by vás zajímat: