Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

CADfórum poosmé a několikrát poprvé

Pondělí, 31 Říjen 2011 13:40

Tags: Autodesk | CAD Studio | CADfórum | Konference

CADforumPA194892Největší domácí konference CADfórum pro uživatele řešení v oblasti počítačového navrhování se koncem října uskutečnila v Brně a oslavila 8. narozeniny. Jak v úvodní prezentaci řekl ředitel pořádající společnosti CAD Studio Jan Bitner (na obrázku vlevo), došlo i na některé novinky. Mezi ně patřilo dvoudenní trvání konference a zaměření pouze na strojírenství a výrobní průmysl. Volby místa konání padla na prostory hotelu Boby především z důvodů kapacitních (velikost sálů, ubytování a stravování), i dopravní obslužnosti. Vladimír Michl (CAD Studio) se sice ještě před začátkem konference o službách hotelu vyjadřoval poněkud s despektem, ale myslím, že nakonec mohl být spokojen.

První den konference byl ve znamení odborných přednášek od prezentujících z CAD Studia, Chrise Douglasse, evropského ředitele Autodesku pro oblast strojírenství, a zástupců z řad uživatelů. Lubor Semrád ze společnosti Strand způsobil svou prezentací malou bitvu o knihu autora Jiřího Marka Integrovaný vývoj produktu, vydanou letos Autodeskem a distribuovanou jen při podobných příležitostech jako byla tato konference. Semrádovu přednášku nejlépe charakterizuje motto úvodního slajdu „Nevyřčeným očekáváním, že investicí do SW získá společnost know-how, jak fungují podobné firmy (nejlépe přímá konkurence) se nikdo nezabývá“.
Chris Douglass PA194908 Lubor Semrad PA194984 HoralekPA194995
Chris Douglass Lubor Semrád Ladislav Horálek

Také vystoupení Oty Raitera z akciové společnosti 2JCP, která začínala v roce 1992 s osmi lidmi a dnes má 341 kmenových zaměstnanců pro výrobu sání a výfuků pro největší plynové turbíny na světě byla poutavá a zajímavá.
Trochu mne zklamal přispěvatel do našeho časopisu Lubomír Novotný ze společnosti Toshulin, jehož přednes příspěvku „Autodesk Simulation a jeho přínosy v konstrukční praxi“ měl po obědě téměř uspávací účinky.
Naštěstí poté nastoupil na pódium Roman Klimek ze společnosti HP, aby představil novinky CAD plotrů, kterému se podařilo publikum trochu probudit. To dostávalo po všech prezentacích prostor k otázkám a opravdu bohatě ho využívalo.
Ota Raiter PA195035 Lubomír Novotný PA195080 Roman Klimek PA195094
Ota Raiter Lubomír Novotný Roman Klimek

Závěr prvního konferenčního dne patřil „kulatému stolu“ a možnostem ptát zástupců CAD Studia a Autodesku na nejpalčivější problémy. Mnohá témata se pak řešila v diskusních skupinách i v rámci společenského večera. Těchto podvečerních a večerních aktivit jsem se už neúčastnil, stejně jako druhého dne, z důvodu návštěvy další zajímavé akce, konkrétně konference AutoDesign Prague.
Uživatelé v hledišti PA194951 HP prezentovalo CAD plotry PA194955
Uživatelé při jedné z přednášek R. Klimek předvádí HP CAD plotry

Proto následující odstavec dodávám už jen zprostředkovaně z tiskové zprávy vydané CAD Studiem.
Největším lákadlem pro druhý den konference byly workshopy, možnost vyzkoušet si CAD a PDM řešení na mobilních stanicích a především bezplatná rozdílová školení Inventoru a AutoCADu. Šanci získat certifikát o absolvování školení využilo více než 100 návštěvníků. Po celou dobu konference byly k dispozici – a volnému vyzkoušení – počítače s aktuálními verzemi CAD softwaru a odborníci, kteří zodpovídali veškeré dotazy. Praktické ukázky produktů a technologií si připravili i další partneři konference. Společnost HP představila novinky v oblasti velkoformátového tisku a své pracovní stanice, na nichž si mohli uživatelé vyzkoušet například práci s 3D myší od společnosti 3Dconnexion.
Stejně jako v minulosti byl vstup na konferenci pro registrované návštěvníky zdarma.
Kulatý stůl PA195110 SolidCAM_PA195111
Zahájení diskusní části u „kulatého” stolu SolidCAM prezentoval InventorCAM a iMachining

Rád bych ještě nakonec za sebe pochválil pořadatele akce a také moderátora Borise Keku z agentury Virklis, jehož projev byl profesionální a příjemně mne překvapil. Prostory hotelu Boby sice nesou znaky jisté omšelosti, protože se nevyužívají tak často, jak v době své největší slávy, ale pro konferenci použitý Křižíkův sál i přilehlé prostory na mne působily útulně. Bohatý světelný park, který byl koncipován spíš pro diskotéky, pak možná bylo vhodné použít na lepší osvětlení přednášejících, aniž by světla příliš ovlivnila promítací plátno. Vhodně umístěné reflektory by se asi našly.

Mohlo by vás zajímat: