Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Z 2D do 3D aneb AddCAD pro ZWCAD

Středa, 09 Květen 2012 09:36

Tags: AddCAD | CADservis | Nadstavby | Software | Stavebnictví | Techsoft

AddCAD-1219Jak jsme již avizovali, firmy Techsoft a CADservis představily na letošních Stavebních veletrzích novinku na našem trhu nazvanou AddCAD, o které jsme slíbili napsat něco více. Použili jsme k tomu oficiální leták, který obě firmy na výstavě rozdávaly. Přechod na 3D navrhování je změna o kterou usilují mnozí profesionálové ve snaze držet krok s konkurencí, zvýšit výkon a produkovat více esteticky přitažlivé výstupy. V mnoha případech je to ale bez úspěchu. Kromě tradičních nákladů, přechod na „čisté“ 3D CAD řešení nevyhnutelně vyžaduje změnit svůj osvědčený způsob práce. Výsledkem je časově velmi náročné období přechodu, což je nežádoucí a často považované za nepřijatelnou překážku pro mnoho uživatelů.

Aplikace AddCAD má za sebou více než 20 let vývoje a odstraňuje všechny tyto překážky. Pracovat můžete se známými nástroji, které denně používáte, a to bez nutnosti radikálně změnit způsob práce. V AddCADu začnete pracovat jako obvykle v 2D. Jakmile budete mít částečně nebo úplně dokončený 2D návrh, AddCAD automaticky vygeneruje 3D model, který můžete „doladit“ a doplnit různými parametrickými objekty. Je-li váš návrh kompletní, můžete snadno generovat 2D pohledy a řezy spolu s fotorealistickým výstupem a dokončit veškerou dokumentaci k projektu.

Hlavní vlastnosti AddCADu
  • Nepotřebujete Architectural Desktop, Revit ani „velký“ AutoCAD
  • Bohatá knihovna parametrických objektů: stěny, rámy, okna, dveře, schody, zábradlí, zařizovací předměty, střechy, střešní okna, komíny, světlíky a vikýře
  • Návrhář oken a dveří
  • Generátor schodů
  • Generátor střech
  • Automatická tvorba pohledů a řezů
  • Jednoduchá tvorba zábradlí, balustrád, říms a žlabů
  • Snadné rozvržení finálních výkresů
  • 3D fotorealistický generátor pohledů, včetně izometrických, perspektivních a řezových
Parametrický CAD a knihovny
AddCAD-parametrickyCAD-1219AddCAD je to, čemu se říká „parametrické CAD řešení“. To znamená, že je založeno na knihovnách stavebních objektů, které se automaticky přizpůsobí projektu pouhým nastavením potřebných rozměrů. Všechny objekty v rámci projektu jsou vzájemně propojeny, což znamená, že při změně objektu se všechny související parametry objektů upraví. Například změnou tloušťky stěny se okna obsažená v této stěně se automaticky přizpůsobí nové tloušťce. Tato funkčnost drasticky snižuje pracovní zátěž a eliminuje možnost zavedení uživatelských chyb. Parametrické knihovny obsažené v AddCADu poskytují:
  • Stěny jakýchkoliv rozměrů
  • Rámy/kryty, okna a dveře
  • Schody a zábradlí
  • Nábytek pro návrh interiéru
  • Střechy, střešní okna, komíny, světlíky a vikýře
Návrhář oken a dveří
Kromě obrovského množství oken a dveří již obsažených v knihovně aplikace, AddCAD umožňuje vytváření vlastních uživatelských objektů dveří a oken jednoduchým nakreslením požadovaného tvaru: obdélníkový, klenutý, atd., a tím, že definuje tloušťku a materiál různých prvků (rám, sklo, atd.).
AddCAD-Návrhář oken a dveří-1219Generátor schodů
AddCAD-generatorSchodu1219AddCAD umožňuje vytvářet schody jakéhokoliv typu: plné, pouze stupnice, stupně a ramena. Geometrický tvar si jednoduše nastavíte ve 2D půdorysu definováním křivky, kterou budou schody sledovat (přímé čáry, křivky nebo jejich kombinace). Pak pomocí průvodce generátorem schodiště můžete snadno definovat veškeré parametry: rozměry a tloušťky stupnic, stupňů a stoupání, podchodnou výšku, přesah stupně, pohled na dolní nebo horní patro atd. Z konstrukčních prvků definovaných v modelovaném bloku lze generovat také zábradlí (viz „Zábradlí a balustrády).

Generátor střech
AddCAD-GeneratorStrech-1219Kreslení střech s AddCADem snad nemůže být jednodušší. Vše, co musíte udělat, je určit typ střešní konstrukce: sedlová, valbová, klenutá, podkroví, atd. a střecha se automaticky vytvoří. Jednou vytvořené střechy lze snadno upravit, například můžete změnit tvar a sklon střechy nebo přidat nové střešní desky, které budou automaticky upraveny ke stávajícím. Je-li střecha dokončena, snadno přidáte na střechu jakýkoli typ vikýřů, střešních oken nebo komínů, nebo můžete nakreslit otvory libovolného tvaru pro získání balkonu či terasy uvnitř střechy.

Pohledy a řezy
AddCAD-pohledyArezy-1219Vytvoření pohledu pomocí AddCADu je velmi jednoduché. Vše, co musíte udělat, je nakreslit vnější čáru pohledu, z které chcete generovat pohled na svou budovu a okamžitě získáte 2D výkres fasády. Stejným způsobem vytvoříte řez, potřebujete pouze nakreslit úsečku nebo lomenou čáru která protíná 3D model a AddCAD automaticky vytvoří odpovídající řez. Jediné, co musíte udělat, je umístit pohled/řez na výkres.

Finální rozvržení výkresu
Dostat finální 2D výkresy z 3D projektu AddCADu s využitím výřezů ZWCADu je velmi snadné. Můžete si vybrat požadované rozložení z těch, které nabízí software, nebo si můžete vytvořit své vlastní jednoduchou úpravou stávajících.
Pokud jde o půdorysy, stačí nastavit pohled z 3D modelu, pak vypnout v každém okně rozvržení podlaží, která nejsou potřebná pro daný půdorys. Pro pohledy a řezy stačí přetáhnout výkres do okna rozvržení.
Příslušný příkaz umožňuje použít požadované měřítko v každém okně rozvržení. Samozřejmě můžete použít některé okno rozvržení pro 3D zobrazení: izometrické, perspektivní a řezové, a tak dáte svému návrhu velmi profesionální a esteticky přitažlivý 3D vzhled.
AddCAD-Finální rozvržení výkresu --1219
3D pohledy a příčné řezy
Jakmile jste vytvořili 3D model domu, AddCAD umožňuje generovat jakýkoliv druh trojrozměrného zobrazení:
  • Izometrické - s využitím obvyklých příkazů pro CAD pohledy
  • Perspektivní - určením vnitřního nebo vnějšího bodu pohledu
  • Příčné řezy - jednoduchým určením roviny protínající váš model
Ze všech pohledů můžete odstranit skryté čáry a díky zabudovanému rendrovacímu nástroji AddCADu můžete vytvořit profesionální fotorealistické obrázky.
AddCAD 3D pohledy a řezy --1219
Výkonné renderování
Do AddCADu je integrován výkonný renderovací nástroj zvaný POV Ray, se kterým je možné:
  • Vložit fotografii pozadí pro získání realistického pohledu na okolní prostředí modelu.
  • Přidat nové prvky do obrovské knihovny programu definováním nových materiálů a jejich připojením do nových hladin.
  • Nastavovat a ovládat všechny renderovací volby přímo ze ZWCADu.
  • Vytvořit ještě více fotorealistické snímky s vysoce kvalitními scénami, a to díky technologii radiozity.

AddCAD-Výkonné renderování-1219

Zábradlí, balustrády, římsy a okapy
Vytváření jakýkoliv typu a tvaru zábradlí a balustrády je s AddCADern velmi jednoduché. Vše, co musíte udělat, je definovat blok vertikálního prvku a obrys vodorovných prvků. Pak kreslením generující čáry (kterou může být přímá čára, křivka nebo jejich kombinace), získáte automaticky zábradlí.
Stejným způsobem, jednoduchým definováním obrysu a generující čáry, můžete vytvořit všechny ostatní parametrické prvky, které potřebujete k dokončení projektu, jako jsou římsy, okapy, atd.
AddCAD-Zábradlí balustrády římsy okapy -1219

Mohlo by vás zajímat: