Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Univerzity a firmy ocenily inovativní nápady studentů

Pondělí, 02 Červenec 2012 12:35

Tags: CVVI | Technology Cup

Jana Malinovská při vyhlášení vítězů Technology Cupu-2-1227Centrum pro výzkum, vývoj a inovace (CVVI) ve spolupráci se zástupci akademické a komerční sféry vyhlásilo v technickém muzeu v Brně výsledky letošního ročníku univerzitní technologické soutěže Technology Cup. Sešlo se zde několik desítek mladých lidí, kteří se přihlásili do některé z kategorií soutěže se svými pracemi z oblasti průmyslového designu, bezpečnostních technologií, strojírenství či výpočetní techniky. Hlavní ocenění získal originální architektonický návrh Bioplynové stanice Telč od Františka Nováka z Vysokého učení technického v Brně a Jana Malinovská z Masarykovy univerzity, díky jejímuž nápadu lze používat více telefonních čísel v jednom mobilním telefonu. Zvláštní ocenění získal Aleš Vyk z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava za progresivní řešení v oblasti elektronické publikace.

František Novák a Jana Malinovská se podělili o hlavní cenu 100 000 Kč. Aleši Vykovi věnoval partner projektu, společnost Panasonic, plazmový televizor TX-P42GW30 s úhlopříčkou 106 cm. Soutěžící, kteří se umístili na prvních třech místech v jednotlivých soutěžních kategoriích, obdrželi od pořadatelů bezplatné služby vědeckotechnického parku v hodnotě 30 000 Kč, jež mohou využít například pro rozjezd vlastního podnikání.
Společný projekt CVVI a partnerských univerzit z Prahy a Brna byl spuštěn v loňském roce, kdy zaznamenal mezi studenty technických univerzit značný ohlas. Tomáš Svoboda z brněnského VUT, který první ročník soutěže vyhrál, mohl díky Technology Cupu rozpracovat svůj projekt unikátního rentgenového přístroje SCIOX do podoby funkčního modelu.
Vítězem kategorie Návrh vědeckotechnického parku Milovice se stala Jana Švantnerová z VUT Brno s prací na téma Návrh interiéru VTP Milovice. V kategorii Návrh vědeckotechnického parku Vysočina se na prvním místě umístil František Novák z VUT Brno se svojí výše zmíněnou prací na téma Bioplynová stanice Telč. Nejúspěšnější v kategorii Bezpečnostní studie objektu, sponzorované společností Saab, byly práce Luboše Kučery z Vysoké školy Karla Engliše v Brně a Marka Tichého z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. V kategorii Strojírenství, ICT a přírodní vědy se nejlépe umístila v úvodu popsaná práce Jany Malinovské z MU v Brně pod názvem Bluetooth SIM Extender (BTSe). Cenu za nejlepší středoškolskou práci si odnesly Kristýna Hladká a Nikola Gruntorádová za práci o vývoji nové koncepce clonek pro scintilační detektor.