Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Zemřel designér Karel Kobosil

Neděle, 04 Listopad 2012 12:34

Tags: Design | Design Centrum ČR | Karel | Kobosil

Karel Kobosil AŤÁK Design-1244V pátek 2. října jsme přišli o významnou a uznávanou postavu českého designu. V Brně po dlouhé těžké nemoci zemřel designér Karel Kobosil. Potkal jsem ho poprvé v době, kdy zakládal Design Centrum ČR, které vedl 17 let až do doby, kdy bylo zrušeno rozhodnutím tehdejšího ministra Ministerstva průmyslu a obchodu Martina Římana a přišlo o významnou finanční podporu. Karel Kobosil se věnoval především produktovému designu a byl organizátorem výstav zaměřených na design. Natočil také 24dílnou sérii dokumentárních filmů o designu.

Za své designové návrhy získal mnohá ocenění a jeho díla můžeme nalézt ve sbírkách Umělecko-průmyslového muzea, v pražské Národní galerii, Moravské galerii a Moravském muzeu v Brně i v soukromých sbírkách. Odkazy na osobu Karla Kobosila zmiňují jeho účast na výstavách designu v Bruselu, Helsinkách, Moskvě, Paříži, Šanghaji, Vídni nebo Varšavě. Vlastní autorské výstavy uspořádal v Brně, Praze, Berlíně a Mnichově. Byl předsedou vědecké rady Národní galerie v Praze a také členem Vědecké rady FAVU VUT v Brně. V letech 2003–2005 se umístil mezi osobnostmi ankety BrnoTOP 100, které pořádá naše nakladatelství. V poslední době se věnoval hlavně přednáškám a publikační činnosti.
Karel Kobosil zemřel ve věku nedožitých 67 let. Čest jeho památce.

Některé návrhy svítidel Karla Kobosila najdete v nabídce e-shopu nakupni-dum.cz a předem upozozorňuji, že nejde o levnou záležitost. Obrázky zajímavých návrhů pak jsou například na webu brněnského ateliéru Design AŤÁK.
-kh- 

Mohlo by vás zajímat: