Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Nová klávesnice pro dotykové obrazovky

Čtvrtek, 18 Duben 2013 14:16

Tags: Institut Max Planck | KALQ | QWERTY

Nove rozlozeni klaves pro tablet KALQ - 1316Výzkumný tým Antti Oulasvirta na Institutu Maxe Plancka pro informatiku vytvořil novou klávesnici s názvem KALQ, která umožňuje rychlejší psaní palcem na zařízeních s dotykovým displejem. Použili výpočetní optimalizačních techniky ve spojení s modelem pohybu palce a mezi miliony potenciálních rozvržení vyhledali to, které přináší vynikající výkon. Uživatelská studie potvrdila, že po krátké praxi mohou uživatelé psát o 34 % rychleji, než při psaní na QWERTY klávesnici. Psaní na dnešních mobilních telefonech a tabletech je zbytečně pomalé. Jedním z omezení je, že rozložení QWERTY není moc vhodné pro tablety a další zařízení s dotykovou obrazovkou při psaní palci.

Psaní dvěma palci je ergonomicky velmi odlišné od psaní na fyzické klávesnici. Bylo zjištěno, že normální uživatelé, kteří používají klávesnice QWERTY na zařízeních s dotykovou obrazovkou, píšou maximálně tempem asi 20 slov za minutu, což je ve srovnání s fyzickou klávesnicí hodně pomalé. Výzkumníci se rozhodli vytvořit alternativu ke QWERTY rozložení, která nabízí uživatelům výhodu velkého výkonu.

Výzkumníci z Institutu Maxe Plancka pro informatiku s kolegy z University of St Andrews a Montana Tech si rychle uvědomili, že malé změny v rozložení, jako jsou výměny několik tlačítek, k výraznému zlepšení nebudou stačit. Slova jako „on, see, you, read, dear, immune, based“, často používaná v (anglických) textech, musí být napsána na dělené klávesnici QWERTY pouze jedním palcem, což psaní ztěžuje. To spustilo proces vytváření rozvržení pro zadávání textu dvěma palci s cílem zlepšit výkon psaní a minimalizovat zátěž palců.

Antti Oulasvirta říká: „Klíčem k optimalizaci klávesnice pro dva palce je minimalizovat dlouhé sekvence pro jeden palec. Také chceme umístit často používaná písmena centrálně blízko sebe. Zkušení písaři přesouvají své palce současně. Zatímco jeden píše, druhý se blíží ke svému dalšímu cíli. Z toho jsme odvodili prediktivní model chování pro optimalizační metody.“

Výpočetní optimalizační proces měl dva cíle: Minimalizovat čas pohybu palců a aproximovat střídání stran, jak jen to bude možné. Výsledek dosažený optimalizací byl poměrně nečekaný. V nové klávesnici KALQ jsou všechny samohlásky, s výjimkou písmene „y“, umístěny v prostoru pro palec pravé ruky, zatímco levý palec dostal přiděleno více kláves. Pro nejlepší výsledky s tímto rozložením je potřeba uživatele vyškolit tak, aby přesouvali své palce současně. Zatímco jeden palec píše, druhý se přesouvá na další cíl.

Per Ola Kristensson říká: „Dědictví rozložení QWERTY nabídlo pro zadávání textu na mobilních zařízeních uživatelům přibližně optimální rozhraní. Nicméně ještě před opuštěním QWERTY rozložení požadují uživatelé oprávněně zajímavou alternativu. Věříme, že KALQ poskytuje dostatečně velké zlepšení výkonu, které poskytne uživatelům důvod k přechodu a k využití rychlejšího a pohodlnějšího psaní.“

Nakonec autoři vyvinuli metody pro opravu pravděpodobnostních chyb, které berou v úvahu jak se palce pohybují a také statistické znalosti o textech, které uživatelé píšou. Jejich metoda opravy chyb dovoluje vyškoleným uživatelům psát rychleji při zachování přijatelné úrovně chyb. Díky těmto zlepšením byli uživatelé schopni dosáhnout 37 slov za minutu, což je vůbec nejlepší nahlášený výkon pro psaní dvěma palci na zařízení s dotykovým displejem, a výrazně více než přibližně 20 slov na děleném QWERTY rozložení, kterých mohou dosáhnout pravidelní uživatelé.

Výzkumníci budou svou práci prezentovat 1. května na konferenci CHI 2013 v Paříži. CHI je hlavní mezinárodní fórum pro význačný výzkum a vývoj vzájemné součinnosti člověka a počítače.

KALQ bude k dispozici jako bezplatná aplikace pro chytré telefony s operačním systémem Android.