Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Létající kolo vzlétlo zatím bez člověka

Středa, 12 Červen 2013 20:49

F-Bike Praha-Letnany-1324Pražské výstaviště Letňany připravilo spolu s firmami Technodat, Evektor a Duratec přítomným televizním štábům a novinářům vzlet létajícího kolo „Flying Bike“. Virtuální prototyp navržený výhradně pomocí softwarového řešení firmy Dassault Systèmes 3DExperience přešel do funkčního prototypu, ovšem zatím létá jen v hale a na dálkové ovládání. Díky svému řešení se jedná asi o nejtěžší funkční hexakoptéru na světě (viz parametry dole), kdy hlavní síla potřebná pro vzlet kola nepochází od vztlaku na křídlech, jako u klasického letadla, ale od tahu šesti horizontálních vrtulí.

O vzniku projektu jsme už čtenáře informovali během loňského roku a také mu věnovali obsáhlý článek v CAD 4/2012, před strojírenským veletrhem v Brně. Pro zopakování můžeme uvést, že softwarové nástroje zajistila společnost Dassault Systèmes a projekt realizovaly tři v úvodu zmíněné ryze české firmy. Poskytovatel 3DExperience řešení Technodat zodpovídal především za vedení a koordinaci projektu, jeho harmonogram a rozpočet. Výrobce rámů jízdních kol Duratec poskytl rám, bezpečnostní kryty vrtulí a zároveň zajistil standardně nakupované komponenty kola. Inženýrská a konstrukční společnost Evektor spolupracovala při návrzích konceptů a jejich designu, při konstrukčním řešení některých funkčních skupin a vybrala vhodné pohonné jednotky, baterie a vrtule.

Úspěšnému několikaminutovému letu všichni přítomní zatleskali a poté se filmové a televizní štáby vrhly i na hlavní aktéry, aby je vyzpovídaly. Kromě již uvedených skutečností je bezesporu zajímavá také jízda na tomto kole. Ne, že by byl někdo k ní v tomto případě připuštěn, ale k pohonu kola kromě šlapání – nechtěl bych vlastní silou pohánět příliš dlouho asi 95kilogramovou konstrukci – slouží také postranní stabilizační vrtule, které se překlopí do svislé polohy a jsou schopny kolu poskytnout údajně až 80kilometrovou rychlost, byť v technických parametrech je uvedena rychlost 50 km/h.

Pro testování a vzlet létajícího kola poskytla prostory výstaviště PVA Expo Praha společnost ABF. Další informace o projektu najdete na webu www.designyourdreams.cz.

Základní parametry létajícího kola:

  • Celkový výkon: 54 kW
  • Pohon: 4× hlavní motor 10 kW, umístění v protiběžných párech vrtulí vpředu a vzadu v podélné ose; 2× stabilizační motor 3,5 kW, umístění na otočných konzolách po stranách kola
  • Vrtule: hlavní vrtule pro statický tah, průměr 1 200 mm, max. otáčky 2 200/min, stabilizační vrtule o průměru 650 mm, kolem vrtulí kompozitové ochranné rámy
  • Zdroj energie: sada Li-Pol akumulátorů o celkové kapacitě 50 Ah
  • Rám kola: svařovaný díl z lehké slitiny (dural)
  • Komponenty kola: standardně nakupované
  • Rozměry: cca 3 800 mm (délka) × 2 500 mm (šířka) × 1 200 mm (výška)
  • Hmotnost: 95 kg bez pilota
  • Maximální vzletová hmotnost: 170 kg
  • Předpokládaná doba letu: 5 min
  • Předpokládaná doba jízdy: 30-50 min
  • Maximální rychlost jízdy: 50 km/h