Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Novinky VUT na MSV 2013 – 3D technologie a chytrý autopilot

Čtvrtek, 03 Říjen 2013 13:59

Tags: 3D technologie | Brno | Expozice | MSV 2013 | Skenování | VUT

Expozice VUT MSV 2012-1340Jaké technologie vyvinuli vědci na VUT v Brně v poslední době? Nejen to ukáže expozice univerzity na Mezinárodním strojírenském veletrhu, kde VUT každoročně představuje svoje technologické novinky. Vystavené exponáty budou zajímavé nejen po odborné stránce, ale také vizuálně. Mezi atraktivní bude jistě patřit ultra lehké letadlo Evektor SportStar EPOS. Návštěvníci si budou moci přímo v kokpitu letadla vyzkoušet, jak funguje chytrý autopilot, kterého vyvinuli na Fakultě informačních technologií. Jeho specialitou je, že dokáže zvýšit bezpečnost letu např. tím, že pilota vyvede z nebezpečné oblasti.

Na druhou stranu ponechává samotnému pilotovi dostatek prostoru pro řízení letu, takže není ochuzen o zážitek z letu, pro nějž jsou tato letadla vyhledávána.
VUT má své triumfy také v podobě 3D technologií či čerpadla. Zmiňované čerpadlo vyniká především špičkovými parametry jak z hlediska hydraulické účinnosti, tak emise akustického tlaku. Vzhledem ke stabilní charakteristice a kavitační odolnosti je využitelné v mimořádně náročných provozních podmínkách, které vyžadují vysokou spolehlivost.
V oblasti 3D technologií představí univerzita hned několik exponátů. Například strojní fakulta vystaví 3D tiskárnu, návštěvníci veletrhu si také budou moci vyzkoušet scanner, který sestrojili studenti v rámci výuky. Jde o plně funkční model, schopný díky moderním technologiím naskenovat objekt ve všech třech rozměrech. Ten se pak promítne na obrazovku počítače a je možné s ním detailněji a lépe pracovat.
Třem dimenzím se věnují také na Fakultě informačních technologií především v souvislosti s vývojem bezpečnostních technologií. K identifikaci osob může významně přispět například 3D geometrie ruky a rozpoznávání tváří na základě 3D modelu obličeje. Obě technologie pracují tak, že nasnímají povrch objektu a následně vytvoří prostorový model. Ten je pak možné porovnávat s obrazy uloženými v databázi a přiřadit snímek ruky nebo obličeje dané osobě. Takovéto technologie jsou využitelné třeba v kriminologii nebo v bezpečnostních systémech v bankách.
Studenti oboru Průmyslový design vystaví v expozici VUT v Brně modely, které jsou výrazné nadčasovým designem a dostaly ocenění na mnoha národních i mezinárodních soutěžích.
Všechny zmíněné exponáty spolu s praktickými ukázkami předvedou návštěvníkům Mezinárodního strojírenského veletrhu ve dnech 7. až 11. října odborníci z VUT v Brně na výstavišti v pavilonu A1, stánek č. 15.


Mohlo by vás zajímat: